Jeugdnieuws: Online toernooitjes tijdens de feestdagen

door Margreet, 3 januari 2022


Aangezien we, net als vorig jaar ,ook in deze kerst- en nieuwjaarstijd weer opgescheept zaten met een lockdown, zijn er door Ben en Femke online een paar toernooitjes op lichess georganiseerd, om er weer in te komen. Eerst een paar “gewone”, en de weken daarna een paar met schaakvarianten.

Voor de gewone toernooitjes hadden we de kinderen verdeeld over 3 groepen, op sterkte. Dat was leuker, want voor kinderen die net beginnen is er geen lol te beleven aan schaken tegen een kind met een rating van 1200, en voor die sterkere speler al helemaal niet. Sommige mensen zeggen dan: “Daar leren ze toch van”, maar ik denk dat dat bij die korte partijtjes een illusie is. Ze worden gewoon weggespeeld en dat is niet leuk.

Op vrijdag 3 december werden de eerste toernooitjes online gespeeld. Gewone Arenatoernooitjes. Arena betekent dat, wanneer je partij is afgelopen, je zo snel mogelijk een nieuwe tegenstander krijgt. Zo’n toernooitje duurt een uur, maar dan ben je dus ook vrijwel continu aan het schaken. Dat is knap vermoeiend!

Er waren flink wat kinderen op komen dagen voor het eerste toernooitje: in poule 1: 8, in poule 2: 9 en in poule 3 zelfs 11. Bovendien deden daar Bas, Ben en ik ook mee, al hebben we daar geen wereldprestaties neergezet... Het waren wel heel korte partijtjes met 5 minuten bedenktijd per persoon en menigeen ging door de tijd.

Het toernooitje in poule 1 werd gewonnen door Mees, die alleen 2x verslagen werd door Oscar, die in die snelle partijtjes altijd heel goed voor de dag komt. In poule 2 won Julius heel knap, en in poule 3 Hyunyoung met 2 vingers in de neus. We hebben daarna meteen besloten dat zij en Emir, die 2e werd, niet meer in die poule thuishoren, zodat ze de week daarop allebei in poule 2 uitkwamen. Over het algemeen was wel duidelijk dat veel kinderen er weer in moesten komen, want af en toe zag ik erbarmelijke zetten langskomen, al moet je meetellen dat de bedenktijd ook erg kort was.

Op 10 december deden er nog steeds aardig wat kinderen mee: Mees won weer, in een groep van 9 personen, waaronder Bas en Bent. Dit keer werd Jungmin 2e en Oscar 3e, en in poule 2, waar 8 kinderen speelden, won Luka overtuigend met 20 punten, terwijl de nr 2, Arne, er 10 had en Reinout 8 (3e). Joop was een beetje laat en daarom dacht Ida, zijn zusje, dat ze maar even voor hem moest invallen. Ze had al 2 potjes verloren voor haar moeder erachter kwam. Ik weet niet hoeveel punten rating dat Joop gekost heeft, maar je moet daar erg mee oppassen want de computer van lichess denkt dan dat je met opzet zit te verliezen en dat wordt beschouwd als valsspelen. En dan blokkeren ze je account. In groep 3, 9 spelers, waaronder Ben en Bas (? die in 2 poules heeft meegedaan??) won Geunyoung, gevolgd door Elve, die pas kort lid is bij onze club, maar het toch al heel goed doet! Hoyoung werd 3e.


De gezusters Ryu hadden zich gezellig op de bank geïnstalleerd!

Op 17 december werd er online een aflevering van de Groene Hartcup gespeeld. Daar deden de meeste kinderen van poule 1 en 2 aan mee, zodat er alleen een toernooitje was geregeld voor poule 3, waaraan dit keer 6 kinderen meededen. Badr stond ook in het rijtje maar die had gewoon even verkeerd ingelogd... Elve won dit toernooitje: ze geeft niet zoveel stukken weg, alleen zag ik dat ze de “grasmaaier” nog niet geleerd heeft. Daardoor slaagde ze er niet in om Kevin mat te zetten met 2 dames! En Olivia vindt het allemaal wat lang duren: die gaf zomaar op midden in een partijtje, terwijl ze niet slecht stond (maar misschien wilde ze gewoon Ida een paar punten geven want die wint nog vrijwel niets).

De planning was dat er op 24 en 31 december variantentoernooitjes zouden worden gespeeld. Die zijn ook heel leuk, maar je hebt er vaak een strategie bij nodig die anders is dan bij een normale schaakpartij. Vorig jaar waarschuwde Ruud al dat je die varianten beter even kon uitproberen tegen de computer voordat je echt ging spelen, en dat hebben we dit jaar weer gezegd, maar ik had niet de indruk dat dat advies veel is opgevolgd. Sommige kinderen bleven ook gewoon proberen mat te zetten in plaats van met bv 3x schaak zetten de winst binnen te halen.

Op 24 december waren er flink wat kinderen online: 19! Zelfs Daniel, die op vakantie was in Oekraïne, logde in, al zei zijn moeder dat de verbinding wel eens weg kon vallen!


Daniel met zijn laptop in de auto!

De eerste variant zou 3-check zijn. Zo stond het ook in de computer. Alleen bleek al snel dat het een gewoon blitz toernooitje was, waarin je dus gewoon mat moest zetten! Er was iets fout gegaan met invoeren. Femke maakte er haastig een nieuw toernooitje bij, nu wel met 3-check, alleen kreeg ze de naam van het toernooitje niet veranderd: het bleef Femkebakkerarena heten! Alsof het naar een beroemde schaker was genoemd...

We hadden hier geen poule-indeling gemaakt en ik zag in de lijst dat dat ook niet zoveel uitmaakte. Bij het eerste toernooitje werden Geunyoung en Maarten, die in groep 3 zitten, 4e en 5e. Grote winnaar was Oscar, die alle varianten heel goed beheerst en bovendien steeds de berserkknop heeft aanstaan. Dat betekent dat je de helft minder tijd krijgt dan normaal, maar het levert wel meer punten op als je dan toch wint!


Oscar en zijn vader deden samen mee! (maar Oscar speelde wel beter!)

Variant nr 2 was king on the hill. Dan win je wanneer je erin slaagt om je koning onbedreigd op een van de velden e4, e5, d4 of d5 te krijgen. Natuurlijk kun je ook gewoon mat zetten! Ook deze variant werd weer door Oscar gewonnen, die alles toch wel heel snel ziet! En ook hier zag ik dat de ranglijst verder niet aangevoerd werd door groep 1-spelers. Arne was er bijvoorbeeld ook goed in en werd 2e. Zijn broer en Badr, die bij hem zaten, deden het een stuk minder, en die zitten wel in poule 1.


Tycho, Arne en Badr, druk aan de varianten!

Om 17u00 kwam dan toch de variant 3-check in beeld: het Femkebakker toernooi! Dat werd deze keer een prooi voor haar zoon: Tycho won hier, heel passend. Oscar was ook al een beetje moe: het 3e toernooitje op rij. Dan gaat ook meetellen wanneer je wat jonger bent. Het uithoudingsvermogen stijgt met de leeftijd. Dus we gaan nog goede tijden met hem beleven als hij wat ouder is!


Luka, heel geconcentreerd, werd hier 2e!

Op 31 december had Ben nog 2 variantentoernooitjes aangemaakt: weggeefschaak en Atomic. Die waren vorig jaar erg in de smaak gevallen bij de kinderen, dus voor herhaling vatbaar. Er kwamen wel minder kinderen online deze dag. Vermoedelijk was het logistiek voor veel mensen lastig omdat ze bv niet thuis waren. Er kwamen er 12 deze keer.

Weggeefschaak is een variant die op de club ook veel wordt gespeeld en daar waren de oudere kinderen duidelijk beter in dan de jongere. Die geven normaal wel veel stukken weg, maar kennelijk niet als het echt de bedoeling is! Er waren geen remises en ik vroeg me af of dat inderdaad niet mogelijk is. Misschien als er 2 pionnen overblijven die tegenover elkaar staan, maar dat is niet gebeurd. En als er 2 koningen over blijven vraag ik me ook af of de computer de partij remise verklaart.


Wel een keer 2 paarden, maar dat wist Oscar toch nog te winnen!

Oscar won deze variant ook weer, deze keer met Aristarch als 2e en Tycho werd 3e.

Daarna nog een toernooitje Atomic! Daar waren jammer genoeg nog maar 7 kinderen bij, terwijl de meesten dat toch vorig jaar het leukste vonden. Oscar kwam ook hier weer tevoorschijn als de grote winnaar! Hij kon met zijn berserk ook wat minder partijtjes spelen. Emir, die nog niet zo lang bij de club zit, was hier 2e! Hij speelde wel 16 potjes in dat halfuurtje en won daar meer dan de helft van, en dan kom je natuurlijk ook heel ver. Voor Elve ging het wat te snel. Die heeft dat overzicht nog niet. Troost je: ik zie het helemaal niet! Als ik naar de ene kant van het bord kijk is het aan de andere kant al afgelopen en dan weet ik niet hoe er geslagen is...

Alles bij elkaar genomen was het spelen van online toernooitjes toch wel erg leuk. Iedereen kan ook buiten de toernooitjes om op lichess oefenen en partijtjes spelen, misschien nog een idee in de vakantie!

In ieder geval: allemaal de beste wensen voor 2022 en hopelijk binnenkort tot ziens!