WK schaken en Jeugdnieuws How does the Knight move? / Zaterdag 11 december, laatste ronde NK ABC teams (Amersfoort) en finale NK D teams (Almere)

door Robert Aarts, 15 december 2021


Een opmerkelijk moment tijdens de persconferentie bij het WK schaken in Dubai. Carlsen kreeg de vrij bizarre vraag: "How does the Knight move?" Maar tot ieders verbazing werd de vraag door hem keurig beantwoord ("It moves like a L"). De vraag bleek van schaakvlogger Andrea Botez te zijn. Tijdens een Botez stream had Carlsen bij een partijtje een hint gegeven door plagend te vragen: "Hoe beweegt een paard?" (https://youtu.be/5lZEt6oz5MQ


Wraak van Andrea

Enfin, niet iedereen vond de plaagvraag van Andrea gepast tijdens een WK, maar opmerkelijk genoeg zou het paard een belangrijke rol gaan spelen tijdens het WK.

Na 5 remises ging Carlsen in ronde 6 (voor een uitgebreid verslag, zie het zeer leerzame stuk van Herman Grooten op Schaaksite: https://www.schaaksite.nl/2021/12/03/de-ban-is-gebroken-en-het-record-om-de-langste-wk-partij-ook/) er vol voor:


Nepomniachtchi speelde 79...Dd3 en lijkt de e-pion binnen te slepen. Magnus deed echter verrassend 80.Txf7+!?. Een kwaliteitsoffer, maar na 80...Kxf7 81.Tb7+ Kg6 82.Txa7 moet Nepo het nu maar allemaal zien te verdedigen met de dame. Dat ging lang goed, totdat:


118...Da5, commentator Giri gaf aan dat Nepo hier Db6+ had moeten spelen. Nepo geeft Carlsen nu de gelegenheid om met de koning weg te glippen en, nog veel belangrijker, om het paard naar g3 te krijgen. Het paard dat de hele partij maar bleef rondspringen.


En tenslotte kreeg Nepo het niet meer verdedigd. Na 136.Pg7! van Carlsen gaf Nepo op.


Het paard heeft een veilig plekje gemaakt (g8), waar de witte koning naartoe kan vluchten, terwijl de dame eeuwig schaak probeert te geven. Daarna kan de e-pion naar de overkant lopen.

Nepo kwam de nederlaag in de langste WK-partij ooit niet meer te boven, verloor nog drie partijen en zo kon Carlsen de vijfde wereldtitel binnenhalen. En misschien is het wel zijn laatste, want hij heeft twijfels of hij voor zijn zesde titel wil gaan. Alleen een WK-match tegen Firouzja zou hij nog een uitdaging vinden.En dan was er op zaterdag 11 december de laatste speeldag van de NK ABC teams in Amersfoort en was er de finale van het NK D teams in Almere.

Bij de A hadden Bent, Joris, Jungbin en Jungmin een pittige speeldag. Joaquin, Mees en Stijn waren deze keer afwezig.

Tegen Rijssen werd nog heel knap gewonnen met 3-1, maar Krimpen (3e uiteindelijk in het eindklasement) onder leiding van trainer Harold was toch echt een maatje te groot, een 4-0 nederlaag. De laatste ronde tegen Assen werd nipt verloren met 2½-1½. Daarmee werd het A-team uiteindelijk 11e met 7 uit 9. KC Chesscool werd kampioen van Nederland.


Het D-team bereidt zich online voor


Ze zitten klaar voor de eerste rondeBij het D-team moesten Oscar V., Tycho, Robin en Badr vol aan de bak. Vanuit de halve finale waren er twee matchpunten meegenomen naar de finale. De eerste ronde in de finale tegen Magnus Leidsche Rijn leverde een gelijkspel op, waarbij Oscar een prachtige overwinning op de sterke Daan Aubel (rating 1488) binnenhaalde. Daarna volgde een overwinning op KC Chesscool met 3-1. Maar in de derde ronde tegen Op Eigen Wieken ging het helemaal mis, een 4-0 verlies.

In de vierde ronde tegen VAS was er een opvallend moment. Tycho had de partij al gewonnen (uitslag was genoteerd, de stukken in de beginstand), maar zijn tegenstander besefte kennelijk na afloop dat mat zetten helemaal niet had gekund door een penning. De stukken werden weer op het bord gezet en Tycho wilde de partij weer verder gaan spelen (???). Maar gelukkig greep teamleider Sicco in, punt naar Tycho. Uiteindelijk werd het een gelijkspel tegen VAS, 2-2. De laatste ronde tegen KlimOp (3e) was kansloos en na een 4-0 nederlaag kwam het team uit op de 9e plek met 6 uit 8. ESV werd kampioen van Nederland.