Jeugdnieuws: Kwalificatie NK ABCm 20 en 21 november te Schagen

door Robert Aarts, 23 november 2021


Het voordeel van schaaktoernooien is dat je nog eens ergens komt. Zo was ik nog nooit in Schagen geweest, maar die kan ik nu ook wegstrepen. En gelukkig is Schagen best een mooie stad. Maar waarom naar Schagen? Daar vond 20/21 november het eerste kwalificatietoernooi voor de NK ABCm plaats. Joaquin twijfelde lang of hij nog zou gaan in verband met de oplopende coronacijfers, maar "ik loop eigenlijk ook gewoon op school rond" gaf de doorslag. Verder bleken Bent, Jungbin en Stijn mee te gaan doen, dus dat was wel gezellig.Schagen was het eerste kwalificatietoernooi uit een reeks van vier. Per toernooi zijn er per categorie drie kwalificatieplekken te verdienen en er is na de vier toernooien een totaalklassement waar de vier besten zich ook nog plaatsen voor het NK. Er waren in Schagen 18 deelnemers voor de A en 29 deelnemers voor de B, oftewel een pittige klus om je te plaatsen. Jungbin ging bij de A meespelen, de overige drie bij de B.

Het toernooi vond plaats in het Clusius College. Het was al snel duidelijk dat er iets rondom landbouw in de school gedaan werd...En er waren strenge coranamaatregelen; er mochten helaas geen analyses na de wedstrijden plaatsvinden, de volwassenen werden getest en ze mochten niet in de speelzalen komen. Verder waren alle ramen opgezet, waardoor sommige kinderen al snel hun jas aandeden.

Een half uur te laat (zucht) werd er dan toch echt begonnen. De eerste ronde was redelijk dramatisch. Alle vier de heren verloren hun partij. Vooral Joaquin zat in een dip, want zijn tegenstander had een rating die 500 punten lager was. Maar toen deze tegenstander, Jelle Smid, daarna ook van Kobe Smeets won, bleek na wat uitzoekwerk wel dat Jelle door mee te doen met heel veel internettoernooien enorme stappen had gemaakt in de afgelopen twee jaar. Uiteindelijk zou hij zelfs tweede worden!

De tweede ronde ging gelukkig al beter. Jungbin verloor, maar Bent won en Stijn had een bye. Joaquin miste een penning maar wist een gelijkspel binnen te slepen in het eindspel.

In de derde ronde pakte Jungbin dan een punt. En door, jawel, mat achter de paaltjes te zetten! Ook een 1800+ speler kan dit dus kennelijk overkomen... Bent won van Stijn en Joaquin pakte ook een punt. Na dag 1 was de tussenstand als volgt: Stijn en Jungbin op 1 punt, Joaquin op 1½ en Bent op 2 punten.

Snel wat eten, want de horeca ging om 20.00 uur dicht. Het toetje moest dan ook op de hotelkamer gegeten worden. In het hotel zat nog een Noord-Macedonisch meisjeshandbalteam, die na 20.00 uur nergens meer naartoe konden. Die besloten maar op de tweede verdieping een feestje te bouwen. Uit voorzorg waren de overige gasten al verplaatst naar de eerste en derde verdieping.

Op zondag begonnen de wedstrijden al om 9.30. En nu werd er gelukkig wel op tijd begonnen. Bent had mazzel; een zware tegenstander had zich teruggetrokken, gratis punt. Joaquin verloor na een lange rommelige pot van Mees de Heij en ook Jungbin en Stijn verloren. Alleen Bent had nu nog kans om bij de eerste drie te komen. In ronde 5 moest hij tegen Ivan (de verschrikkelijke) Ponomarev.En Bent (met zwart) kwam in de volgende stelling terecht:Een vervelende stelling, de loper op zwart staat klem en is bijna niet actief te krijgen. Uiteindelijk wist Bent er nog een remise uit te slepen.

Jungbin verloor van Julian Oskam, Joaquin won en Stijn kwam in een partij, die heen en weer van winst naar verlies vloog, op remise uit.

Bent moest nu in de laatste ronde vol voor de winst gaan, maar zijn Duitse tegenstander was volgens hem gewoon te sterk. Helaas een verliespartij voor Bent. Joaquin won van Wouter Terlouw:Nimzo-Indische Opening. Wouter staat niet super, de koning staat nog in het midden, maar Dc2 of De3 is hier prima. Wouter speelde echter 15.Le2? Joaquin speelde 15...Dh4+, de witte koning vluchtte naar d2 en er kan niet meer gerokeerd worden. Joaquin bleef op de koning jagen en kreeg uiteindelijk een toren in de vijandelijke stelling geplaatst:Het staat niet best voor Wouter maar Tg3 houdt hem in de wedstrijd. Wouter speelde echter 30.Tf3? en toen was er geen houden aan. Joaquin speelde 30...Tg2+ 31.Tf2 Txg4 en Joaquin wist uiteindelijk de h-pion naar de overkant te brengen.

Jungbin speelde remise en Stijn haalde in zijn eerste grote toernooi in de laatste partij nog een punt binnen. Uiteindelijk hadden Bent en Joaquin dus als eindscore 3½ uit 6 (gedeeld 8e), Stijn 2½ uit 6 (gedeeld 18e) en Jungbin 1½ uit 6 (16e). Deze punten worden meegenomen naar het totaalklassement.

Een pittig weekend maar een mooie ervaring. Het volgende kwalificatietoernooi zou in december in Capelle zijn, maar het lijkt helaas onwaarschijnlijk dat dit doorgaat.