Jeugdnieuws: Groene Hart Jeugd Cup is succesvol van start gegaan. Teams G1 en G2 promoveren naar poule 1

door Angelo, 15 oktober 2021


Na een pauze van zo’n 1,5 jaar is eindelijk weer De Groene Hart Jeugd Cup van start gegaan. De laatste editie was in 2019. RSR Ivoren Toren 1 deed het daarin heel goed en had verreweg de gunstigste score van finalepunten. Helaas gooide Corona roet in het eten en werd het restant afgelast. Daardoor werd ons een grote kans op het eindelijke winnen van de “Cup met de grote oren” ontnomen.

Het vorig seizoen 2020-2021 is er helemaal geen Groene Hart Cup gespeeld, ook vanwege de pandemie. Wel werd er een online variant georganiseerd, namelijk de Zuid Holland Jeugd Cup. Dus afgekort ZHJC met een knipoog naar de 20-jarige GHJC.

Gelukkig is er dit seizoen wel weer een Groene Hart Cup mogelijk. Er zijn twee aanpassingen gedaan. De leeftijdsgrens is opgetrokken naar 18 jaar (was 16 jaar). De andere aanpassing is het speeltempo. Dat was vroeger 15 min. p.p. maar nu 10 min. p.p. plus 5 seconden increment per zet.

Of wij nu weer kans maken op de hoofdprijs valt te bezien. De teams zien er allemaal heel nieuw uit dus het is nog even afwachten of we weer bij een van de kanshebbers horen. De eerste speeldag gaf in ieder geval goede hoop. De resultaten waren heel goed.

De 21e editie ging 8 oktober van start in Spijkenisse. Daar is een grote zaal waarin alle poules gehuisvest kunnen worden. Deze eerste speelweek begon met 7 poules van 4 viertallen. De poules zijn op sterkte verdeeld. De sterkste groep is poule 1. Daarna volgen de poules 2A en 2B, 3A en 3B en tenslotte 4A en 4B. Elke poule met vier teams speelt een gesloten mini-competitie, ieder team speelt dus een keer tegen elk ander team in de poule.

De winnaars promoveren naar een hogere poule en elk onderaan geëindigd team degradeert naar een lagere poule. Een bijzonderheid bij dit toernooi is dat de bordpunten de ranglijst bepalen en pas bij gelijke bordpunten wordt naar de wedstrijdpunten gekeken. In elke speelweek zijn finalepunten te behalen. De behaalde finalepunten bepalen in welke poule er in de finale gespeeld wordt.

Onze vier teams waren ingedeeld in vier verschillende poules. Team G1 en G2 speelden in resp. poule 2A en 2B, team 3 speelde in poule 3B en team G4 startte in poule 4A. Onze Groene Hart Jeugdcup-teams zijn genummerd met een G ervoor. Dit ter onderscheiding van de andere jeugdteams A t/m E die meedoen aan de verschillende kampioenschappen, zowel regionale (JCK) als landelijke (JCC).

Zestien kinderen hadden zich tijdig opgegeven voor de GHJC. Helaas waren vier kinderen verhinderd op deze eerste avond. Na enig speurwerk werden vier (en zelfs vijf) invallers gevonden. Dit zijn de basisspelers voor dit seizoen met tussen haakjes de vervanging.

G1: Jungbin, Stijn, Jungmin en Marco (Jungmin vervangen door Joris)
G2: Aristarch, Tycho, Oscar, Badr (Aristarch vervangen door Fender)
G3: Fender (ingevallen in G2), Joop, Noah en Alexander (Fender, Noah en Alexander vervangen door Daniël, Santiago, Emir en Robin) dus deze keer een vijftal
G4: Arne, James, Geunyoun en Hyunyoung

Team G1
Poule 2A had vier eerste teams. Dit was dus best een zware poule. In Poule 1 zaten twee tweede teams dus poule 2A deed er niet voor onder. G1 werd in de eerste wedstrijd geen strobreed in de weggelegd door Voorburg 1, 4-0 met een prachtig debuut voor Joris en Stijn. Daarna moesten we spelen tegen de andere winnaar uit de eerste ronde, gastheer Spijkenisse 1. G1 won dit met 3-1 dankzij weer twee zegevierende debutanten en Jungbin. Joris verloor als eerste een bordpunt. RSR Ivoren Toren 1 won ook zijn derde wedstrijd met 3-1 en promoveert met 10 bordpunten naar poule 1. Het enige verliespuntje was hier voor Marco. De eerste negen finalepunten zijn binnen en het team moet alleen Klim Op 1 boven zich dulden in de tussenstand.

Stijn beleefde een glansrijk debuut met 3 bordpunten. Ook Jungbin haalde de max met zeker twee zeer knap gewonnen partijen een bord 1-speler waardig. Marco kon ook tevreden zijn met zijn bijdrage. Vooraf was hij in team G3 ingedeeld naar onze inschatting qua sterkte want hij had nog geen rating. Na het verschijnen van de nieuwe ratinglijst begin oktober bleek dat hij een eerste jeugdrating heeft van maar liefst 1183. Op de ratingviewer is dat nog niet te zien maar in de oktober-lijst wel. Het was wel even spannend of het niet te zwaar zou zijn. Zo’n eerste rating kan wel eens geflatteerd zijn want het is op slechts 7 partijen gebaseerd. Hij maakte het toch waar een heeft bewezen een goede kracht te zijn voor het 1e team. Aristarch zal nu in team 2 spelen en Noah in team 3.


Team G1 in actie tegen de gastheer Spijkenisse 1


Voor individuele resultaten klik hier.

Team G2
Poule 2B leek iets zwakker dan 2A, want daar speelde team 2 i.p.v. team 1 van Spijkenisse maar de andere twee tegenstanders van G2 waren ook eerste teams, dus dat was toch ook een sterke poule. De eerste ronde had meteen een kraker op het menu tussen twee zeer oude verenigingen, het ruim 100-jarige Rotterdamse RSR Ivoren Toren tegen het bijna 175-jarige Messemaker. G2 won met het kleinst mogelijke verschil. Badr had te snel gespeeld en verloor na enkele zetten. De remise van Tycho was doorslaggevend om samen met de bordpunten van Oscar en Fender de eerste wedstrijd te winnen. G2 won ook de tweede, nu met 3-1 van De Pionnetjes 1. Weer ging Badr vroeg in de fout, maar de anderen waren goed geconcentreerd. G2 was goed op gang en hengelde de laatste vier bordpunten ook nog binnen ten koste van gastvereniging Spijkenisse 2. Net als grote broer G1 promoveert G2 ook naar Poule 1 en neemt evenveel finalepunten mee. Fender heeft goed ingevallen met 3 uit 3. Ook Oscar had een 100%-score. Goed gedaan allen! Volgende keer in poule 1 tegen G1 en de beste twee teams van Klim-Op. Dat wordt vast heel zwaar, maar ook leerzaam.


Team G2 in actie tegen gastheer Spijkenisse 2


Voor individuele resultaten klik hier.

Team G3
Poule 3B bleek een zeer spannende te zijn. De verschillen waren heel klein, met twee gelijke spelen, twee minieme overwinningen en tweemaal 3-1. G3 had maar liefst vier invallers, maar daar was tegen Op Eigen Wieken 3 weinig van te merken. Nieuwe leden Emir en Santiago waren erg vrolijk en opgewonden om voor het eerst zoveel schakende spelers (112) in één ruimte samen te zien. Emir was de zenuwen goed de baas en won heel snel zijn eerste partij. Santiago had het een stuk moelijker en verloor zijn eerste potje. Met het punt van Joop en het halfje van Daniël werd toch de eerste wedstrijd gewonnen met 2½-1½. Ondanks dat onze sterkste speler (Robin) dus niet speelde een mooie winst. De tweede match was tegen 3-Torens 1. Nu speelde Santiago niet. Emir en Daniël wonnen hun partijtje maar Robin en Joop verloren van de gebroeders Van Velzen, dus het werd een gelijkspel. Tenslotte stond Messemaker 2 op het menu. Nu was het Robin die het volle punt haalde en Santiago viste een half puntje op het droge. Dat was niet genoeg voor de wedstrijdpunten, maar bij de GHJC zijn de bordpunten leidend. Zes bordpunten waren wel genoeg om in de middenmoot te belanden en in deze poule te blijven. G3 eindigde een half bordpuntje achter de nummer twee. Emir was met 2 uit 2 de beste speler, maar alle kinderen hadden minstens een halfje. Speciale dank aan de invallers, goed gedaan!


Team G3 in actie tegen 3-Torens 1


Voor individuele resultaten klik hier.

Team G4
Poule 4A was ook een heel spannende, vooral tussen de favorieten Moerkapelle 1 en RSR Ivoren Toren 4. G4 was ons enige team met gewoon de basisvier en dus geen invallers nodig. Moerkapelle ging flitsend van start met een 3-1 overwinning in ons onderlinge duel. Alleen Hyunyoung behaalde een punt, maar er had meer in gezeten. Arne gaf een goede stelling weg en ook Geunyoung miste een paar mooie kansen. Het onnodig laten ontsnappen van een vrijpion van de tegenstander is iets waar ze beter op gaat letten. De tweede wedstrijd tegen 3-Torens 4 was iedereen wel bij de les. Makkelijk was het niet, maar er werd wel een klinkende 4-0 op het scorebord gebracht. Ook de laatste match tegen Voorburg 3 werd foutloos tot een einde gebracht. Daarmee kwamen we op een totaal van 9 bordpunten. Normaal is dat genoeg voor de groepswinst, maar Moerkapelle verloor na ons onderlinge duel helaas slecht 1½ bordpunt, eindigde zodoende met een half bordpuntje meer en kaapte het promotieticket voor onze neus weg. Volgende keer proberen we weer om te promoveren. Hyunyoung was de beste van het team, maar de drie anderen deden het ook uitstekend met 2 uit 3. Ga zo door. Misschien lukt het volgende keer wel om te promoveren.


Team G4 voor de match tegen 3-Torens 4


Voor individuele resultaten klik hier.

Op vrijdag 5 november wordt de tweede speelweek gespeeld. Indien we weer invallers nodig hebben weten we op wie we kunnen rekenen ☺

Lees ook het algemene verslag op de R-S-B.nl site of op https://messemaker-1847.nl/GHJC/Verslagen.html
Zie alle GHJC-uitslagen op https://messemaker-1847.nl/GHJC/UitslagenRonde1.html
Zie voor de ranglijst van finalepunten https://messemaker-1847.nl/GHJC/Finalepunten.html