Jeugdnieuws: JCK A van de RSB 2021

door Margreet, 12 oktober 2021


Terwijl op 2 oktober de eerste ronde van de landelijke clubkampioenschappen al had plaatsgevonden, werden 10 oktober in Spijkenisse de clubkampioenschappen van de RSB en HSB gehouden. Dat was dus duidelijk geen plaatsingskampioenschap en aan de opkomst van de teams was dat dan ook te merken. Ook waren over het algemeen niet de sterkste spelers van de clubs opgesteld. Je kunt nog wel meer redenen bedenken waarom er niet zoveel deelnemers waren: meestal zijn dit middelbare scholieren, en voor zover die nog schaken, hebben ze tegenwoordig zoveel huiswerk dat ze amper tijd over hebben voor grote toernooien. Als ze dan kunnen, gaan ze liever naar een toernooi waar ze ratingpunten kunnen verdienen, dan naar een toernooi waar dat niet zo is. Bovendien was dit, zoals gezegd, geen plaatsingstoernooi. Ook was een aantal topspelers met Pathena naar Monaco voor een groot internationaal toernooi. Dan kies je ook niet voor Spijkenisse! Mees zit daar nu bijvoorbeeld ook.

Niettemin waren er toch 6 teams aangemeld voor dit kampioenschap. De thuisclub had een team aangemeld maar dat bleek te voorbarig: ze kregen ze niet bij elkaar, en moesten op het laatste moment afgzeggen. Balen hoor! De deelnemende teams waren nu: RSR Ivoren Toren, Klim-Op, Voorburg, Messemaker en Botwinnik, die laatste zonder 1e bordspeler. Klim-Op miste ook de sterke spelers die ze vooraf hadden aangemeld en hadden die vervangen door 2 E-spelers en 1 D. Leek me niet leuk voor alle betrokkenen maar ja... afmelden is ook zo wat.

Het toernooi van de A vond tegelijk met dat van de D in dezelfde ruimte plaats in de Boekenberg, een zeer geschikte locatie, met ook een ruime kantine. Er was wel verzocht om niet met de hele familie te komen i.v.m. corona maar er waren toch links en rechts wel wat ouders, zij het voornamelijk die van D-spelers.


De kantine dus, vlak voor de start van het toernooi; links onze D-spelers rechts achteraan nog net Jungbin die inschaakt.

Ons A-team bestond uit: Joaquin, Bent, Jungbin en Jungmin. Stijn had zich, een beetje laat, afgemeld. Maar gelukkig kon Jungmin invallen. De speeltijd was ingesteld op 20 minuten pp + 5 seconden increment.

De 1e ronde begon voor Joaquin met een overwinning zonder dat hij een schaakstuk had aangeraakt: tegen Botwinnik, waar de 1e bordspeler ontbrak. Ze hadden daar echter nog wel een paar kanonnen over, waar Bent en Jungbin tegenaan liepen. Bent stond in het eindspel een paar pionnen voor maar rekende verkeerd waardoor de tegenstander eerder kon promoveren en Jungbins tegenstander deed een onreglementaire zet. Wat hij, en mogelijk veel andere jeugdleden bij onze club, niet wist is dat wanneer je een onreglementaire zet moet terugnemen, je de correcte zet met datzelfde stuk moet doen, tenzij je dan jezelf schaak zet, of een andere zet met dat stuk niet kan. Als dat gebeurd was had hij misschien nog kunnen winnen. Waarna het aan Jungmin was om er een gelijkspel uit te slepen!


Echt zo'n schaakfoto! Zie Bent eens rekenen!

Jungmin deed het weer, net als op 19 september bij de C! In tijdnood (allebei) ging deze tegenstander in de fout en kon Jungmin een minuut claimen voor een onreglementaire zet, waarmee hij de partij in zijn voordeel besliste. 2-2 dus! Daarmee hadden ze toch de sterkste tegenstander van deze dag gehad.

In ronde 2 troffen ze Messemaker, die ook wat moeite hadden gehad om hun team te vullen. Sarah-Joy, eigenlijk een D-speler, zat hier aan bord 3 (een D-team was daar kennelijk ook niet gelukt). Joaquin belandde nog wel in een lastig eindspel met 3 pionnen tegen een paard, maar wist dat goed op te lossen. Bent en Jungbin wonnen vlot, alleen Jungmin had lang werk . Hij is echt veel rustiger gaan spelen! Vroeger was hij altijd snel klaar, met wisselend resultaat, maar nu gaat het veel beter. Deze pot eindigde overigens in remise, Jungmin was een beetje vastgelopen in de stelling en de tijd was bijna op, dus dat was dan ook het beste. Weer een overwinning voor RSR: 3½-½!

Nou, na 2 rondes al op de 1e plaats van het klassement: dat was een heel nieuwe ervaring. De 3e ronde was een bye, omdat Spijkenisse dus niet speelde. Dat was lang wachten want de 4e ronde was gepland om 14u20, en de pauze zat er ook nog tussen. Gelukkig konden de heren zich prima vermaken met schaakpotjes tegen elkaar en tegen Sicco, de vader van Oscar, die ook de hele dag bleef, en zelf ook schaaktrainer is in Delft. Sicco was ook erg te spreken over de vorderingen van Jungbin en Jungmin (hij heeft ook een tijdlang lesgegeven bij RSR), maar ze moeten nodig aan de openingenstudie vindt hij.

Trouwens: Koreaans snoepgoed is ook erg lekker!

Klim-Op, om 14u20 , was een eitje: de opgegeven 1e en 2e bordspelers waren er niet, dus Manixia moest aan bord 1 spelen. Die was niet echt een partij voor Joaquin, en de veel jongere spelers aan de borden 3 en 4 konden niets beginnen tegen die grote jongens van RSR. Ze maakten zelfs ruzie met elkaar omdat ze van elkaar vonden dat ze te veel herrie maakten! De tegenstander van Bent had kennelijk een blackout en gaf zomaar stukken weg. Deze ronde werd met 4-0 gewonnen.

Over de laatste ronde kunnen we kort zijn: ook 4-0 tegen Voorburg. Jungbin zei dat hij geen leuke notatie had, want hij kreeg aldoor tegenstanders die stukken zaten weg te geven. Dat is hooguit educatief voor die spelers zelf maar niet voor hem.

Een en ander resulteerde dus in de 1e plaats in dit kampioenschap!! Botwinnik, met zijn 3 spelers, had evenveel matchpunten, maar natuurlijk steeds een bordpunt minder dan onze A en daarom waren ze 2e.


De kampioenen van de RSB!!

Niemand wil de grote beker meenemen om op school te laten zien natuurlijk! (wat een idee ook: zoiets doe je niet op de middelbare school). Ik geloof dat de gebroeders hem uiteindelijk meegenomen hebben. Misschien komt hij nog eens in die trofeeënkast te staan die we nog steeds niet hebben!

Hoe dan ook: hartelijk gefeliciteerd alle 4!