Jeugdnieuws: JCK D 2021 in Spijkenisse

door Margreet, 12 oktober 2021


Zondag 10 oktober, alweer clubkampioenschappen! Zowel de A als de D –categorie mochten aantreden. Over de A zie het andere artikel.

In de D ging de strijd behalve om het kampioenschap van de RSB, ook om plaatsing voor de halve finale van het NK, net als bij de E, en net als bij de andere clubtoernooien, samen met de HSB. Er deden 6 teams van de RSB mee en 7 van de HSB.

Het team van RSR bestaat uit: Oscar V, Tycho, Robin en Badr en in die volgorede zaten ze ook aan de borden. Ze hebben vorig jaar ook al samen in het E-team gespeeld en toen ook heel goed gepresteerd, dus we mochten best wat verwachten!

Ze moesten 7 rondes spelen, 20 minuten pp+ 5 seconden increment. Over het algemeen werd er snel gespeeld, té snel soms..., behalve door Oscar, die altijd zijn tijd goed gebruikt en zeker 3x als laatste van het hele speelveld nog bezig was. De tegenstand was fors dit jaar. Zo had Klim-Op wel 3 teams laten aanrukken en die waren alle 3 goed, al was het eerste wel het best. Ook DD uit Den Haag, waar de E al grote problemen mee had, was met 2 goede teams gekomen.

Ze werden gelijk in het diepe gegooid: DD1 was de eerste tegenstander en die hadden David Madularea op bord 1, waar Mees ook meer van weet. Ook aan de andere borden zaten goede tegenstanders. Het werd inderdaad heel zwaar.


Fris aan de start tegen DD1!

Oscar verloor deze snel maar Badr wist er zowaar een remise uit te halen. Dat was helaas ook het beste resultaat in deze ronde: ze verloren met ½-3½. Nou ja,net als bij de E: ingecalculeerd.

Aangezien er 13 teams deelnamen, was er iedere ronde eentje vrij en die vrije ronde was voor ons team dus meteen de 2e ronde al. Daar krijg je dan wel 4 punten voor maar geen weerstandspunten (want er is geen weerstand) en dat kan bij de hoogst geplaatsten wel vervelende gevolgen hebben als meerdere teams evenveel punten zouden hebben, want dan gaan ze voor de klassering daarnaar kijken en eindigt jouw team lager. Meestal proberen ze wel in te schatten wie er lager gaan eindigen en geven ze die de vrije ronde maar soms pakt het anders uit. Enfin, bij teams heb je wat minder last van weerstandspunten omdat de bordpunten eerst meetellen en die zijn bijna altijd verschillend, ook bij gelijk eindigende teams.

Het wachten duurt lang als je nog zo fris bent, en wat ga je dan doen? Geen telefoons met spelletjes bij deze groep, en genoteerd werd er ook niet, dus geen analyse. Nou, dan maar wat eten dus! De bananencake die Tycho voor iedereen had meegebracht viel erg in de smaak!


Tycho eet granaatappelpitjes! Toch een stuk gezonder dan marsen en bounty's!

Om 12u00 begon de 3e ronde, tegen Botwinnik 2, een niet zo sterk team. Daar waren ze in een kwartiertje mee klaar, 4-0! Dat bracht hen wel op de 2e plaats in de tussenstand, mede door die bye dus. Natuurlijk bedeelt het Zwitsers systeem je dan met de nr 1 in het klassement, Klim-Op D1, toch een heel zure beloning. En die hadden echt een heel goed team. Ook deze Oscar moest tegen Parsa en verloor helaas doordat zijn dame werd ingesloten. Tycho had echt geluk: hij werd pat gezet door Samuel! Ik geloof dat Samuel daar de rest van de dag mee gepest is door zijn teamgenoten, want hij zat steeds ergens apart van de anderen... Ook Robin en Badr verloren, hoewel Badr misschien niet had hoeven verliezen van Janice, als hij niet helemaal in het begin een loper had verspeeld.

Ronde 4: Janice – Badr (analyse door Robert)
1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Lc5 4.c3, klassiek Italiaans, invloed in het centrum met pion, paard en loper en dan tot rokade komen. Verder wordt het zwakste veld van de tegenstander (f2 of f7 aangevallen). Rond 1700 was er in de Italiaanse stad Modena, in die tijd een belangrijk verkeersknooppunt in Europa, een groep van sterke schaakspelers die in hun boeken veel aandacht aan deze opening besteedden. De directe aanval op de koning is de reden dat de opening zo geliefd was bij de oude Italiaanse meesters.
4...Pf6 5.d4 (ook d3 is ok) d6?? exd4 had natuurlijk gespeeld moeten worden, waarna wit kan terugslaan of de e-pion doorschuiven. 6.dxc5 (loper sneuvelt) dxc5 7.Dxd8 Pxd8 8.Pxe5 0-0 9.f3 Le6 (in plaats hiervan had Badr met Te8 gebruik kunnen maken van de open e-lijn) 10.Lxe6 Pxe6 11.0-0 Ph5 12.Le3 b6 (beter is Tad8, dit pakt de open d-lijn) 13.f4 Pd8 14.f5? Janice laat Badr weer in de partij komen, met Te8 zou Badr op de e-pion kunnen gaan jagen, helaas niet gezien door Badr 14...Pf6 15.Pd2 Pb7 16.Lg5 Pe8 17.f6


17...g6? (gxf6 was nodig, nu raakt de toren ingesloten) 17.Lh6 Pxf6 18.Lxf8, de partij ging nog wel even door, maar hier kwam Badr niet meer uit.

Ja, toen zakten ze wel een eindje in het klassement. Dat had dus als voordeel dat ze niet direct weer de allersterksten tegenover zich kregen, maar eigenlijk hadden ze die ook al gehad. In de 5e ronde speelden ze tegen Promotie uit Zoetermeer, die hadden ook 4 matchpunten, d.w.z.: 2 rondes gewonnen.


Ronde 5 tegen Promotie is net van start gegaan, om 14u01

Om 14u02 kon ik melden dat Badr al gewonnen had! Herdersmat, verzuchtte Robert en zoiets was het ook. Robin vroeg naderhand waarom het zo fout was om herdersmat te proberen want hij zag daar geen kwaad in. Dat moet je vooral niet doen bij iemand die al goed kan schaken want dan verpest je je eigen stelling: je ontwikkelt geen stukken, en de tegenstander wel. Bovendien weten ervaren tegenstanders wat ze ertegen moeten doen, en dan heb je er sowieso niets aan. Ruud heeft een prachtige les op lichess gemaakt over herdersmat. Als je daar een account hebt kun je die eens goed bekijken!

Tycho liet zich bijna verrassen door Abel die mat wilde zetten met de dame maar over het hoofd zag dat dames geslagen kunnen worden; Robin verloor en Oscar, die weer het langste bezig was van iedereen, scoorde zijn punt!


De tegenstander zit met de handen in het haar, en terecht! (Oscar heeft zwart dus)

In de 6e ronde troffen ze het 2e team van DD en die waren ook heel goed! Robin begon als een gek te schuiven, en ja, dat ging dus ook binnen 5 minuten mis... (waar kennen we dat toch van?) Tycho won, volgens Robert op miraculeuze wijze, en Badr had een remise, zodat het verder op Oscar neerkwam, die weer een lange en spannende partij had maar toch wist te winnen! Knap gedaan ! 2½-1½ gewonnen.

Daardoor stonden de heren na de 6e ronde weer op de 3e plaats, maar er waren meer kapers op de kust dus ze moesten vooral niet verliezen in de laatste ronde want dan zou de plaatsing in gevaar komen. En natuurlijk was de laatste tegenstander Klim-Op 2! Die stonden 4e en hadden een goed team met Denis, de gebroeders Tetova en Yuhong. Dus dat kon lelijk tegenvallen. Maar dat deed het niet! Na 10 minuten hadden Tycho en Robin al gewonnen en nog eens 5 minuten later Badr ook. En weer zat Oscar als laatste nog te spelen. Dit was echt lastig! Hij had een toren voorsprong, maar Denis bleef hem schaak zetten zodat hij de mat die hij in gedachten had niet kon uitvoeren. Uiteindelijk wist Denis met een paardvork op koning en dame een beslissende voorsprong te krijgen en Oscar gaf op. Maar hij heeft echt geweldig gespeeld, ook al voelde hij zich niet helemaal lekker! Dat betekent dus een 3e plaats op dit kampioenschap en plaatsing voor de halve finale op 13 november in Leiden!

Gefeliciteerd alle 4!


De 3e prijs!