Jeugdnieuws: Halve finale JCC-E 2021

door Margreet, 4 oktober 2021


Zaterdag 2 oktober werd in Muiderberg een gedeelte van de halve finale van de JCC-E gespeeld. Ons E-team had zich daarvoor 2 weken geleden in Den Haag geplaatst door 3e te worden bij de gezamenlijke JCK van RSB en HSB. We moesten vroeg van huis, want het was meer dan een uur rijden naar Muiderberg, en je moest maar afwachten of het niet vol met files zou staan daar in de buurt van Amsterdam, maar dat viel gelukkig mee. In Muiderberg had de organisatie de teams verdeeld over 2 poules van elk 8 teams en er werden 7 rondes gespeeld, zodat het een gesloten competitie was.

Helaas had de schaakbond het nodig gevonden om een regel die ze ooit opgesteld hadden om te voorkomen dat er "strategische" opstellingen van teams werden gemaakt, streng te handhaven. Die regel houdt in dat de bordvolgorde op basis van rating moet worden gemaakt, dus degene met de hoogste rating aan bord 1 enz. Je mag daar wel iets van afwijken maar het verschil mag nooit meer dan 200 punten zijn tussen bv bord 2 en 3 als je iemand met een lagere rating aan bord 2 wilt zetten. Het kwam namelijk wel eens voor dat teams zonder heel goede 1e bordspeler de zwakste speler aan bord 1 zetten, omdat ze daar tóch geen punten zouden krijgen, om dan de sterkere spelers die punten op de lagere borden te laten halen, zodat ze misschien toch in de prijzen konden vallen (je zult die zwakste speler maar zijn...). Erg onsportief, dat wel. Maar nu ligt de situatie anders. In de coronatijd zijn, zeker bij de jongste jeugd, veel kinderen gaan schaken, die nooit live toernooien konden spelen, en dus ook geen rating konden opbouwen. En van degenen die al wel een rating hadden, is die niet door actuele prestaties bijgewerkt, dus dat getal zegt nu feitelijk niet veel meer. Daardoor ontstond bij ons team een nare situatie. Bij de JCK werd deze regel nog niet gehandhaafd en konden we de beste opstelling aanhouden: Oscar, Daniel, Luka, Arne. Maar nu, bij de halve finale, moest Arne verplicht naar bord 2, omdat hij, na Oscar, de enige met een rating was, en die rating was bovendien boven 300, dus Daniel en Luka, die nog geen rating hebben, verhuisden naar de borden 3 en 4. Voor Arne was dat erg onaangenaam, hij kreeg natuurlijk ineens veel sterkere tegenstanders, en raakte flink gestresst, waardoor het allemaal nog beroerder liep, en dat alleen omdat die regel zo nodig toegepast moest worden. De ironie van het geheel is dat je nu exact bereikte wat je met die regel wilde voorkomen: sterkere spelers haalden punten op de lagere borden! En dat is bij meer teams zo gegaan.

Enfin, het toernooi begon keurig op tijd, rond 11u00. Er werd gespeeld met 15 minuten pp + 5 seconden increment. De organisatie had, op voorschrift van de bond, de speeltijden ruim genomen om de kinderen de gelegenheid te geven al die tijd te benutten, maar dat deden ze natuurlijk niet. De meeste klokken in deze zaal bleven boven de 10 minuten steken. In de andere zaal, waar veel meer sterke teams speelden, is dat misschien anders geweest maar hier was iedereen binnen 20 minuten wel klaar.

De eerste ronde moesten ze tegen, natuurlijk, Klimop, maar dan E2. Dat was alleen voor Arne zwaar, de andere 3 wonnen vlot! Meteen 2 matchpunten dus. Dat smaakte naar meer. De 2e ronde startte om 11u50, dus in deze zaal was er een flinke pauze. Het was gelukkig droog buiten dus er werd wat rondgerend. Maar de kinderen kwamen steeds vragen of het nog geen tijd was om weer te gaan spelen.

Ook de 2e ronde , tegen "de Zwarte Pion" uit Lisse, was geen zware klus, en werd ook met 3-1 gewonnen. De heren begonnen er zin in te krijgen! Dat werd meteen teniet gedaan door de 3e tegenstander: DD uit Den Haag. Daar hadden ze bij de JCK al kennis mee gemaakt en dat was niet bevallen. Nu dus ook niet. Oscar, die vorige keer nog vrij makkelijk van Prayan had gewonnen, blunderde terwijl ze nog een gelijke stelling hadden, en toen kon Prayan het makkelijk afmaken. De andere 3 verging het al niet beter en zo verloren ze met 4-0. Nou ja, ingecalculeerd, zullen we maar zeggen.

Na dit debâcle brak er pas echt een lange pauze aan. De hele groep was snel klaar en dus was het de bedoeling dat er goed geluncht kon worden. Nou... ik kreeg diverse appjes van ouders die vroegen of hun kind wel wat at dus ik ging eens even vragen: ja, Luka had wel een paar sushi op uit de hele doos die hij meehad, maar hij was toch voornamelijk bij de bar geweest voor mars en bounty en limonade. Oscars brood zat nog netjes in zijn tas maar hij had wel 3 donuts en een zakje chips op. Kortom: het thuisfront was weer helemaal gerustgesteld... Daniel at wel broodjes, en Arne zag ik met fruit bezig onder het toeziend oog van zijn vader, onze chauffeur.

Veel kinderen werden door de teamleiders nog beziggehouden met schaakspelletjes maar de meesten waren toch meer geïnteresseerd in andere zaken.


Zoals daar zijn: spelletjes op de telefoon, zeer onderhoudend, maar mogelijk wat minder educatief.

Om 14u00 begon ronde 4 pas, en de jongens kregen de andere zware tegenstander uit deze poule: Almere E1. Die hebben aan bord 1 Aksjai Katpatal, die een rating heeft van bijna 1700! Nou, dat moest toch wel een zware kluif worden voor Oscar. Oscar was inderdaad na 3 minuten wel klaar, alleen: hij had gewonnen!!! Hij mompelde nog iets over blunders van Aksjai en stoof weer terug naar zijn telefoontje. Maar stiekem zal hij toch wel trots zijn geweest. Arne en Luka redden het niet tegen hun tegenstanders maar Daniel belandde in een gelijkopgaand eindspel. Hij en zijn tegenstander hadden allebei nog een toren, paard en een pion over, en dat werd lastig. Daniel stelde remise voor en de tegenstander nam het aan. Ik heb niet gezegd dat het team daardoor verloor want waarschijnlijk had Daniel het eindspel toch niet kunnen winnen en nu was er tenminste een half bordpunt.


Hier aan de start tegen Almere!

Daarna VAS E2, uit Amsterdam. Er zaten veel 2e teams van grote clubs in deze poule, die dan ook een stuk minder zwaar was dan de andere poule in dit gebouw. Dat scheelde! Ook dit 2e team was een eitje voor de heren: weer met 3-1 gewonnen. Intussen stonden ze toch wel 3e op de ranglijst! Dat zou betekenen dat ze zich plaatsten voor de finale! Maar goed, nog 2 rondes te gaan: eerst tegen ESV 2, een beroemde club momenteel, die veel landskampioenen heeft geleverd de laatste jaren. Dit was wel weer een 2e team en hoewel nog steeds heel behoorlijk, haalden ze het niet bij ESV 1, dat de andere poule won.

Oscar en Daniel wisten hier allebei te winnen, Luka en Arne niet , dus het werd 2-2. Ik had zo'n idee dat de jongens niet wisten dat ze nog in aanmerking kwamen voor een finaleplaats dus voor aanvang van de 7e ronde hebben we het daar even serieus over gehad: ze moesten winnen! (al geloof ik dat ze er toch al door waren want er mogen 4 teams van de 8 naar de finale).

In de 7e en laatste ronde was de tegenstander Voorschoten E1. Dat was de dichtstbij staande tegenstander, op plek 4. Er hingen geen tussenstanden in de zaal dus ik kon alleen af en toe een blik op de computer werpen bij de wedstrijdleider. Die hadden al gelijk gespeeld tegen DD, maar ook verloren van Zwarte Pion waar RSR van had gewonnen, dus het kon nog alle kanten uit. Oscar had zijn kruit inmiddels verschoten en verloor van Evan (die op papier ongeveer even goed is), maar toen! Arne had eindelijk zijn draai gevonden en wist in een spannende eindstrijd zijn hoofd er goed bij te houden: 1-1! Ook Daniel had het weer voor elkaar en won, waardoor hij op deze dag de topscorer van het team werd met 5½ uit7! En toen zat alleen Luka daar nog aan bord 4.


Bij deze stand op het bord, Luka heeft zwart, schoven de heren nog een poosje heen en weer maar dat ging het toch niet worden. Uiteindelijk kwam de wedstrijdleider erbij en besloten ze tot een remise. Daarmee won RSR de laatste ronde en werd 3e in de eindstand, net als in Den Haag. En dat betekent dat ze naar de finale mogen, op 20 november, helemaal in Hoogkerk!!! En dat wordt in alle opzichten een heel zware dag. Maar voor nu: gefeliciteerd!