Jeugdnieuws: JCK E en C van RSB en HSB 2021

door Margreet, 20 september 2021


Zondag 19 september werden de jeugdclubkampioenschappen van de RSB en HSB gehouden in de categorieën C en E, allebei tegelijk in 1 zaal, de Kameleon in Den Haag. Voor veel clubs was het kennelijk een probleem geweest om teams samen te stellen, want er was geen team van Spijkenisse, Messemaker, Krimpen, PASCAL of CSV aanwezig. Toch wel jammer hoor.

Het was ook rustiger dan andere jaren, want ouders en broertjes/zusjes waren in verband met corona niet welkom, al moet ik zeggen dat een aantal toch bleef rondhangen, wat niet de bedoeling was. Voor RSR waren Robert en ik meegegaan als team(bege)leiders.

E-categorie
In de E-categorie waren er van de RSB maar 4 teams: 2 van Klim-Op (die hebben hun zaakjes wel voor elkaar), 1 van JSV Kralingen en 1 van RSR dus. De HSB had beduidend meer teams, o.a. DD, Voorburg (2), Promotie en SHTV, ook 2. Het is dus maar goed dat dit kampioenschap gezamenlijk wordt gedaan, dan zijn er tenminste aardig wat teams. Er werden 9 rondes gespeeld , met op de klok 10 minuten + 5 seconden increment.

Het E-team bestaat uit: Oscar K, Daniel, Luka en Arne. Ze zaten ook in die volgorde aan de borden. Dat is een regel bij teamkampioenschappen: de bordvolgorde moet tijdens het toernooi in iedere ronde hetzelfde zijn. Als je halverwege een invaller laat spelen (wij hadden Hyunyoung gevraagd om eventueel beschikbaar te zijn maar het was niet nodig dat ze kwam) dan komt die altijd op bord 4 en schuiven de anderen eventueel een plekje op. Bij 1 van de HSB teams zag ik dat ze iedere keer de bordvolgorde veranderden maar in overleg met de begeleiders van andere teams hebben we er niets van tegen de wedstrijdleiding gezegd want het was een beginnend team, dat bijna alles verloor.

In de eerste ronde troffen de heren meteen de latere winnaars van de HSB, het team van DD. Daar zitten heel goede spelers in en daar verloren ze bijna allemaal van, behalve Oscar, die heel goed Prayan wist te verslaan.


Het toernooi werd dus in een gymzaal gehouden. Dit is de 1e ronde.

Vooral voor Luka was het erg wennen, want die had nog nooit een live toernooi gespeeld en zijn concentratievermogen werd, met name toen de dag vorderde, flink op de proef gesteld! Gelukkig gold dat ook voor de tegenstanders, zodat de schade beperkt bleef. Het is wel vervelend om meteen in de eerste ronde klop te krijgen maar het team ging gewoon door met de 2e ronde, tegen SHTV 1, met een hoog Japans gehalte. Daar moesten ze Engels spreken, maar dat kunnen de meeste kinderen toch al aardig. Dat ging gelukkig beter, alleen Daniel verloor: 3-1 voor RSR! De ronde daarna meteen tegen SHTV 2. Dat was natuurlijk een minder team dan het eerste en daar walsten ze met 4-0 overheen. Oscar had zelfs maar 2 minuten nodig om te winnen, nog net geen herdersmat.

Dat leverde een berg zelfvertrouwen op, maar daardoor moet je niet overmoedig worden. In de volgende ronde, tegen JSV Kralingen had Oscar zijn tegenstander Hidde toch een beetje onderschat, en verloor! Ook Arne verloor: mat achter de paaltjes. Gelukkig hielden Daniel en Luka hun hoofd er wel bij en zo werd de schade beperkt tot 2-2.

Omdat bij de E bijna geen enkele partij erg lang duurde (ik heb zelfs nergens iemand door de tijd zien gaan) werd de gebruikelijke vertraging bij aanvang van het toernooi snel ingelopen, eigenlijk al in ronde 1. Maar de kinderen vroegen ieder ogenblik hoelang ze nu pauze hadden, zeker als ze snel klaar waren, en op den duur kon ik het niet meer zeggen omdat de wedstrijdleiding de rondes steeds meer ging vervroegen. Zo begon de 5e ronde, tegen Promotie uit Zoetermeer, ruim een kwartier eerder dan op het rooster stond. Hij werd met 3-1 gewonnen, Oscar was nu eens niet als eerste klaar want Abel, de 1e bordspeler, is een behoorlijk goede schaker.


Ronde 5 is bezig!

Toen kwam natuurlijk de échte concurrent aan de beurt: Klim-Op E1. En dat was andere koek. Die hadden ook nog niet veel steken laten liggen in de strijd, en dat hebben ze daarna ook niet meer gedaan! Daniel, Luka en Arne werden helaas snel verslagen, maar aan bord 1 vond een aflevering plaats van de eeuwige strijd tussen Oscar en Parsa. Het werd weer heel spannend. Vorige week verloor Oscar nog, omdat hij in gewonnen stand blunderde dus hij was dubbel gemotiveerd om er wat van te maken.


Oscar, nu zeer geconcentreerd, tegen Parsa: iedereen was allang klaar bij de E! (uiteindelijk heeft hij in de middag toch zijn jas uitgetrokken...)

Uiteindelijk won hij, in een lastig pionneneindspel! Heel knap!

Daarna werd het allemaal wat simpeler. Klim-Op E2 was niet zo sterk als E1, dus wonnen de jongens met 3-1, alleen Luka verloor van een aanstormend talent. Voorburg was al helemaal geen probleem: na 3 minuten waren ze alle 4 klaar: 4-0 gewonnen!

En hoewel het tijdschema aangaf dat de prijsuitreiking tegen 16u00 zou plaatsvinden waren de laatste partijen in de E om 15u00 al klaar. Ons viertal won nog maar eens overtuigend met 4-0 van Bobby Fischer E1 en daarmee zijn ze door naar de halve finale van het NK-E dat op 2 oktober in, naar ik hoorde, Muiderberg gespeeld gaat worden. Tenslotte de prijsuitreiking, die toch nog even op zich liet wachten omdat de wedstrijdleiding met de hand moest natellen wie er per team de meeste bordpunten had gehaald. Ik heb die hele dag geen computer gezien daar: ze deden alles met de hand, maar het liep verder prima!

Van RSR ging de bordpuntenprijs naar Oscar : 8 uit 9!


Oscar met medaille (en zonder jas)

De stand werd ingenieus bijgehouden op een stuk papier waarop vakjes werden ingekleurd als een team matchpunten behaalde en een andere kolom met bordpunten. Na iedere ronde werd het nummer erboven gewoon weer vervangen. Zo kon je heel aardig de actuele situatie zien.Alleen was de groene stift niet in topconditie! Dit is de eindstand van het toernooi voor RSB–clubs: 1e was dus Klim-Op E1 en 2e RSR Ivoren Toren! De totale eindstand staat hieronder!De 3e prijs gewonnen! Ze kijken er wel ernstig bij maar mogen heel tevreden zijn!


C-categorie
Ook deze zondag dus de JCK C. In voorgaande jaren was dit ook een plaatsingswedstrijd voor het landelijk kampioenschap in de C, net als in E en D, maar dit jaar ging het louter en alleen om het RSB-kampioenschap. Voor de JCC (landelijk kampioenschap dus) kun je zonder kwalificatie je team inschrijven. Dat gaan we niet doen want alle spelers die vandaag in het C-team speelden zijn voorbestemd om in AB en D te spelen, en die data overlappen met de JCC C. Wel jammer want...

In de aanloop naar de JCK leek het allemaal nog zo vlotjes te gaan. Het team was zó geregeld en dat is wel eens anders geweest. We hadden alleen geen reserve en dat bleek een ernstige tekortkoming toen Joris deze week ziek bleek te zijn en dus niet kon komen. Stad en land heb ik afgeappt en gebeld voor een vervanger, ook buiten de club, maar iedereen had zijn weekend kennelijk al volgepland. Uiteindelijk hebben we de laatste mogelijkheid toch gegrepen: Tycho kon wel komen, maar pas om 11u30. Gouden greep!

Het was duidelijk dat veel clubs moeite hadden gehad om teams samen te stellen. Samen met Klim-Op was RSR de enige RSB-club die een team had afgevaardigd. Dat was natuurlijk al een reden om het team zeker niet terug te trekken toen er steeds geen 4e man kon komen: Klim-Op zou dan zonder meer kampioen van de RSB zijn geworden! Het team bestond uit: Mees, Jungmin, Oscar V en vanaf 11u30 Tycho. Er werden 7 rondes gespeeld, 20 minuten p.p.p.p. + 5 seconden increment.

Tegen 10u30 begon het toernooi écht (10u00 was gepland) en de eerste tegenstander, jawel, was Klim-Op!


Tegen Klim-Op is bord 4 nog leeg!

Klim-Op was natuurlijk de Angstgegner/concurrent van RSR en dus was het extra zuur dat ze daar met een man, en dus een punt, minder aan de start kwamen. Maar wat schetst de verbazing: de heren wonnen alle 3!! Dus de 1e ronde werd gewoon winst met 3-1. Een geweldige opsteker, vooral toen Tycho al vóór 11u30 arriveerde, keurig op tijd voor de 2e ronde.

Oscar en Tycho zijn natuurlijk een stuk kleiner dan de gemiddelde C-speler dus het regende appjes bij iedere foto die Robert maakte: “jeetje, wat een enorme gast tegenover hem” en “is dit wel de juiste speelzaal?”. Maar daar had Tycho geen last van, zo bleek al meteen in de 2e ronde tegen SHTV 1. Die hadden een sterk team met Robin van Leeuwen en Luka Wink op bord 1 en 2. Mees won van Robin en Jungmin van Luka; dat was een heel zwaar bevochten overwinning: Jungmin was in tijdnood (<10 seconden, zetten lang) en wist toch nog te winnen!; Oscar verloor helaas van Jesper, maar Tycho won van een heel grote jongen. 3-1! Groot gejuich op de apptribune! Daarna was SHTV 2 een eitje voor de heren: 4-0. Oscar deed er nog vrij lang over maar die vindt lange partijen ook eigenlijk prettiger.

Ronde 4 was weer een ronde tegen een topper: DD


De grootste aan bord 4 bij DD!

Nou, met die grootste was Tycho in 10 minuten klaar. Jungmin verloor deze helaas. Na die zware partij in de 2e ronde moest hij nu tegen Hayun Shin, die heel sterk is, dus dat is begrijpelijk. David Madularea, ook heel sterk, was geen partij voor Mees vandaag en Oscar had nog een lastig eindspel met toren/loper tegen 2 lopers maar speelde dat, ondanks een minuut op de klok, keurig uit. Weer 3-1!

David Madularea (DD) – Mees van Batenburg (RSR IT) ronde 4
Analyse van Robert

Zoals wel vaker bij Mees komt er een Kalashnikov-variant van het Siciliaans op het bord (1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 e5). Tot zet 12 gaat het gelijk op en dan volgt na schaak met Da4+ door David de zet Pc6 van Mees (zie diagram)De beste zet voor wit nu is Td1, waarmee de d-lijn in handen wordt genomen. Het paard van a3 kan dromen van het veroveren van het veld d5. David koos echter voor 13.Pb5. Het idee is duidelijk, het paard kan niet geslagen worden, want dan valt de toren op a8. Mees speelt dan ook 13...Tc8.

Nu speelt David wel 14.Td1?, maar die is nu niet goed. Het paard kan gewoon geslagen worden 14...axb5, omdat de pion daarna de dame aanvalt en de toren staat niet meer op a8. En dan doet David daarna ook nog 15.Lxb5?? Dxg2!! Het is over en sluiten, dubbele aanval op loper en toren en David gaf niet veel later op.

Ronde 5, tegen Promotie, gaf een soortgelijk verloop. Tycho was alweer in 10 minuten klaar op bord 4. Jungmin, toch wat moe nu, verloor, Oscar won nu vlot en Mees iets later ook. 3-1! Intussen was in de zaal naast de speelzaal de Indiase karaoke begonnen. Ik weet niet of dat nou een geslaagde begeleiding van een schaaktoernooi is, maar ja, je kunt niet alles eisen van een huurlocatie. Er volgde een flinke pauze want de E was klaar en die wilden ze niet al die tijd laten wachten natuurlijk (nog 2 rondes), dus die prijsuitreiking vond tegen 15u30 plaats.

Op dat moment stonden ze al eerste in het klassement. Dat was toch wel boven verwachting!

De 6e ronde, tegen Voorburg 1, was heel snel klaar. Eerst Tycho weer, maar de 3 anderen deden er ook niet lang over: 4-0! En als laatste toen nog Voorburg 2, maar dat was ook geen probleem meer: nog eens 4-0 in een kwartiertje tijd.

Dus: de prijsuitreiking om 17u00!!


2 topscorers: Mees en Tycho hebben al hun partijen gewonnen!


De grote winnaars! 2 bekers: C-kampioen van de RSB en C-kampioen van het hele toernooi!!

Het is dus jammer dat er geen C-team mee kan doen bij de JCC maar Oscar en Tycho spelen in het D team, en zijn daar onmisbaar, en Mees en Jungmin spelen beiden mee bij de JCC AB. Veel meer smaken hebben we niet!