Open RSR Ivoren Toren Jeugdtoernooi

door Margreet, 28 augustus 2021


Op 26 augustus werd een open toernooi van onze vereniging gehouden voor alleen jeugd t/m 15 jaar. Er was plaats voor 60 kinderen, vanwege de coronaregels neem ik aan want de locatie was ruim: de Grand Stand bij het CHIO. Dat is echt wel een goede plaats om een toernooi te houden, al ziet het er niet goedkoop uit! Er is niet veel buitenruimte om tussendoor te spelen, en het is ook beter om dat niet te doen want ze hebben er (natuurlijk) paarden. Die dieren worden bloednerveus van kinderen, vooral de kapitale luxepaarden, denk ik. Maar het gebouw zelf is groot en er was ook zat ruimte voor wachtende ouders en andere begeleiders.

Angelo en Wouter hadden het geregeld en Arrian, onze secretaris, die ook officieel schaakarbiter is, was hoofdscheidsrechter en maakte alle indelingen. Het toernooi vond plaats in het kader van de Rotterdamse week van de denksport: de 25e was er al een simultaan met Jan Timman geweest, er vinden bridgewedstrijden plaats en op de 28e werd er voor de volwassenen nog een rapidtoernooi georganiseerd.

Er was gekozen voor een zwitsers systeem: er waren 3 groepen gevormd, op basis van leeftijd. Enkele kinderen, met hoge rating, hadden speciaal gevraagd om in een hogere groep te mogen uitkomen en dat was gehonoreerd.

Uit het halve land waren kinderen op dit toernooi afgekomen; ik heb er zeker een stuk of 8 uit Eindhoven en omstreken gezien, en ook uit de buurt van Utrecht en 1 uit Hilversum. Voor velen was het een verademing om weer eens "echt" te kunnen schaken in plaats van online, dus daar wilden ze best een eindje voor rijden!

Natuurlijk kwamen de meesten wél uit deze buurt en uiteraard een aanzienlijke groep van onze club. In groep 1, t/m 15 jaar, deden van ons Mees en Jungmin mee, in groep 2, t/m 11 jaar, hadden we Tycho, Badr, Joop, James, Hyunyoung en Reinout en in groep 3, t/m 8 jaar, Julius, Adam, Hoyoung en Arne.

Nou, dat was weer even flink wennen, zeker voor kinderen die nog nooit aan een live toernooi hadden meegedaan, zoals Reinout, Julius, Hyunyoung en Hoyoung. Ook de anderen moesten er weer inkomen. James bijvoorbeeld had het afgelopen jaar haast niet gespeeld dus die verloor achter elkaar de eerste 3 partijen. Gelukkig kwam hij daarna weer in het ritme en na eerst een remise won hij er nog 2. En hij is vastbesloten om er dit jaar flink tegenaan te gaan!

In ronde 1 ging er dus ook het nodige mis: de helft van onze spelers moest een 0 incasseren! Hoyoung was er helemaal van ondersteboven en moest vreselijk huilen. Maar we konden haar wel troosten; haar zus verloor ook en we hebben haar verzekerd dat dit er ook bijhoort, al is het niet leuk. Een onderdeel van leren schaken is helaas: leren verliezen ... (al moet je dat natuurlijk niet fijn gaan vinden). Joop trof in deze ronde een tegenstander aan wie hij wel 6x remise aanbood, zo hoorde Bahman, die leider in groep 2 was. Dat mag eigenlijk niet maar dat wist Joop nog niet. De tegenstander weigerde steeds tot hij in het eindspel zelf remise aanbood, maar toen stond Joop inmiddels vóór en nam het niet meer aan: hij won! En dat deed hij nog vaker: hij werd 6e met 4 uit 7, op weerstandspunten: de best geklasseerde RSR-er in groep 2!


Dit is een foto van Joop in de laatste ronde. Zijn tegenstander begon als een gek te schuiven en Joop ging mee! Joop stond dus in no time mat!

Badr was in eerste instantie afgemeld, maar al voor ronde 2 zagen we hem ineens rondlopen; hij wilde toch meedoen! Ja, toen had hij wel al een verliespunt te pakken natuurlijk en daarna schoot het ook niet meer op; hij bleef uiteindelijk steken op 3 punten, wat toch echt beneden zijn stand was.


Dit ging Badr natuurlijk wel winnen!

Het had vast allemaal te maken met de vakantie, want er waren er meer van wie we een hoop hadden verwacht, maar wat er niet helemaal uitkwam Tycho is net terug van 3 weken Frankrijk en die was ook nog niet op dreef. Op papier had hij de 2e rating maar hij werd 9e, met 4 punten. Dat vond hij zelf ook niet zo best. Reinout trof ondermeer 3 clubgenoten, van wie hij alle 3 verloor: Tycho, Joop en James. Dat wordt weer flink oefenen komend seizoen. Want je zit al in stap 3! Maar hij moet nog helemaal wennen aan de "live" toernooien. Hyunyoung deed dit ook voor het eerst. Ze is het afgelopen jaar erg vooruit gegaan en heeft veel online gespeeld, waar we dat al zagen en werd met 3 uit 7, waaronder een overwinning op Badr (!), 15e. Al met al een goed resultaat.


Ik weet niet meer of dit voor Hyunyoung nou wél of niet goed afliep!

In de jongste groep, onder leiding van Leonardo, ging het eerst vooral heel goed met Julius en Adam, ons nieuwste lid. Ze begonnen fris en fruitig aan het toernooi met een paar klinkende overwinningen. Online zag ik bij Julius een paar keer dat hij geweldig begon, maar dat op een gegeven moment de vermoeidheid toe- en de concentratie afnam. Nu won hij de eerste ronde van de latere nr 2, maar verloor van haar jongere zusje, dat veel lager geklasseerd was. Maar 3 punten is toch niet slecht om te beginnen, en hij had sterke tegenstanders met meer ervaring. Iets soortgelijks overkwam Adam, die al wel veel toernooien heeft gespeeld: hij begon met 3 winstpartijen, waardoor hij na de 3e ronde bovenaan stond. Maar bij zwitsers werkt het dan zo dat je, als je veel punten haalt, de sterkste spelers tegenover je krijgt en toen was hij toch al een beetje moe, dus bleef het bij die 3 punten. Maar hij had de meeste weerstandspunten. Arne was uiteindelijk de beste van RSR in deze groep, al liet hij nogal wat steekjes vallen. Hij wil nogal eens een stuk ergens wegzetten waar het geslagen kan worden. Zo verloor hij ook van Adam. Toch wat minder slordig gaan spelen, bijvoorbeeld tijdens de JCK volgende maand! Maar wel 5e geworden met 4 uit 7. Hoyoung deed het voor een eerste keer niet echt slecht, al zette ze een keer mat zonder dat ze het in de gaten had. Ze wist ook nog niet (want online heb je dat niet) dat je er iets van moet zeggen als je je tegenstander schaak zet en die daar niets aan doet. Weer wat geleerd!


Tijdens de langere pauze tussen de middag, ging Nathanaël nog een eindje het bos in met een groep kinderen. Even wat frisse lucht happen! Gelukkig was het nog droog!

In de oudste groep, met als toezichthouder Nathanaël, ging Mees lange tijd aan kop en we hoopten allemaal dat hij het zou redden, maar Wouter Terlouw, die ik online ook al heel veel heb zien winnen, was hem in ronde 5 de baas. Het had nog kunnen lukken als hij in de laatste ronde had kunnen winnen en hij heeft er echt vreselijk zijn best voor gedaan, maar helaas, het mocht niet zo zijn.


Mees in het eindspel van de laatste partij van het hele toernooi, onder grote belangstelling!

Hij werd op weerstandspunten nog wel 3e met 5 uit 7. Dat was nog even spannend want er waren 4 jongens met 5 uit 7! Mees was dus de enige van onze club die in de prijsuitreiking voorkwam: de eerste 3 kregen een medaille en de geldprijs voor de 2e en 3e plaats werd verdeeld over de 4 jongens met 5 punten!


De prijswinnaars in groep 1!

Jungmin was geloof ik de enige die het niet leuk vond bij het toernooi, maar dat lag waarschijnlijk vooral aan zijn eigen prestaties: daar was hij ontevreden over. Hij had zich van tevoren toch tot de kanshebbers gerekend, maar ja, je kunt niet altijd op je best presteren. 4 uit 7 vind ik eigenlijk helemaal niet onredelijk.

Verder hadden alle deelnemers het een leuk toernooi gevonden en gingen ze (met achterlating van enkele jassen en tassen) rond 16u45 naar huis.

Alle einduitslagen kun je via deze link bekijken.