Jeugdnieuws: Verslag NK ABC in Almelo, 1 t/m 7 augustus

door Robert Aarts, 18 augustus 2021


Joaquin had zich via de kwalificatietoernooien net niet geplaatst voor het NK ABC. Maar zie hier, een maand geleden bleek dat Loek van der Hagen en Kasper Bleeker niet mee konden doen en zo kwam Joaquin via een reserveplek toch binnen bij het B-toernooi. Gelukkig was er nog een plekje over in het Van der Valk hotel, want tegelijkertijd was ook de fietsvierdaagse in Almelo. Joaquin ging fanatiek zijn openingen doornemen, want door een zwaar schooljaar was dat onderdeel behoorlijk weggezakt.


Speelzaal Almelo (foto Markus van Rest)


Joaquin in het centrum van Almelo

Wel hing helaas de sluier van Corona over het toernooi. Een beperkt aantal toeschouwers, er waren geen nevenactiviteiten en zelfs de oefenschaakruimte moest na twee dagen op slot. Jammer, want de kinderen vonden het leuk om na de lange partijen doorgeefschaak te doen. Om nog enigszins inkomsten te hebben, was er op vrijdag een Grand Prix jeugdtoernooi. Op verzoek van de organisatie legde ik IT van Stephen King (helemaal uitgekregen, dat is dan wel het voordeel van zo'n week) opzij en mocht ik tafelleider zijn bij de jongste groep. Dat was leuk om weer een keertje te doen!

Wat betreft Corona: bij hoestjes werden spelers meteen van de tafel afgehaald voor een sneltest. Achteraf gezien had misschien beter bij aanvang van het toernooi iedereen getest kunnen worden, maar daarover straks meer.


Helaas ging de schaakruimte na twee dagen op slot

Er werden zeven rondes gespeeld, met een speeltempo van 40 zetten in 90 minuten en daarna 30 minuten extra bedenktijd. Bij elke zet vanaf de start kreeg iedere speler 30 seconden per zet erbij. De eerste partij van Joaquin ging dan ook meteen ver over de 4 uur heen, waardoor hij samen met zijn tegenstander als laatste in de zaal zat. Na een "bokspartij" werd het uiteindelijk remise. Zie stelling hieronder:
Joaquin als laatste in de zaal (foto Markus van Rest)

Iedere ochtend werd de tegenstander bestudeerd en 's middags was dan de wedstrijd. Veel van Almelo hebben we dan ook niet gezien, behalve gedurende de wandeling van hotel naar speelzaal. Wat wel opviel tijdens deze tochten was dat de cafés al vroeg goede zaken deden en dat de gemiddelde Almeloër fan is van grote honden.


Voorbereiding in hotel

Joaquin had het zwaar en kwam na 30 uur schaken uit op 2½ uit 7 goed voor een 12e plek. Er was één winstpartij, namelijk tegen bekende Daniel Franke. Eigenlijk leek dit ook een remisepartij te worden, tot deze zet van Daniel:Er werden dames geruild en daarna werden de d-pion en de e-pion van Joaquin opeens heel sterk. Bij de volgende stelling gaf Daniel dan ook op.Zoals ik al eerder zei, was er aan het begin van het toernooi geen algemene coronacheck geweest. En helaas ging het op de zesde speeldag dan ook mis. Er was binnen de meisjes C een uitbraak (daar ging de laatste ronde dan ook helemaal niet meer door) en omdat Khoi Pham met een paar meisjes in hetzelfde huisje had gezeten, mocht hij zijn laatste partij niet meer spelen. Hierdoor werd Leandro Slagboom, wel met een hele mooie 6 uit 7, kampioen bij de B.

Bij de A had dubbellid Thijs van Dam ook via een reserveplek toegang gekregen tot het toernooi. Thijs werd met 3 uit 7 dertiende. Kampioen werd Jonas Hilwerda die zijn 18e (!!) NK speelde. Bij de C versloeg Arthur de Winter na een barrage Prajit Sai Kumar.