Jeugdnieuws: Pupillendag online 2021 (NK voor FGH)

door Margreet, 22 juni 2021


Het, hopelijk laatste, Nederlands jeugdkampioenschap online,werd afgelopen zaterdag 19 juni gehouden op Tornelo. Het had een flinke bezetting en er werd in 3 leeftijdsgroepen geschaakt, dus 3 toernooien tegelijk. In F spelen kinderen, geboren in 2012 of later, in G kinderen uit 2013 of later en in H kinderen uit 2014 of later.

Onze club had in bijna alle groepen deelnemers. Ze hadden zich op 20 maart online geplaatst bij het RSB-kampioenschap. In de F was dat Oscar K, die het toernooi toen overtuigend won met 7 uit 7. In de G Daniel en Arne bij de jeugd en bij de meisjes Kore, en in de H Julius bij de jeugd en Hoyoung bij de meisjes. Kortom, de enige categorie waarin niemand van RSR uitkwam was meisjes F, want die hebben we gewoon niet.

De meeste deelnemers zitten altijd bij de F: 48, in de G zaten 34 deelnemers (7 meisjes) en de H telde 26 kinderen, waarvan 5 meisjes. Meisjes en jongens speelden samen in hun leeftijdsgroepen, maar er kwamen wel 2 aparte klassementen voor jeugd en meisjes. Bij de jeugd spelen voornamelijk jongens, maar soms wil een meisje niet meedoen voor het meisjesklassement maar bij de jongens en dus hebben ze die groep "jeugd" genoemd. Deze keer zaten nergens meisjes in het jeugdklassement.

Voor deze jongste groepen was de bedenktijd korter dan bij de oudere jeugd, namelijk 10 minuten pp + 5 sec. increment. Het toernooi duurde dan ook een stuk korter, van 10u00 tot 15u15. Maar evengoed is dat toch erg inspannend. Er werden 7 rondes gespeeld in die tijd!

Robert had op vrijdagavond nog wat tips in de app gezet maar ik denk niet dat veel kinderen die doorgenomen hebben, en als je zo druk bezig bent met schaken verdwijnen wijze raadgevingen ook nog weleens naar de achtergrond...

Nu inloggen duidelijk een fluitje van een cent is begon het toernooi gewoon op tijd. De dames en heren van RSR moesten er wel even inkomen, bleek in de eerste ronde. Oscar deed het eigenlijk wel goed maar maakte een fout, of misschien misklik op het laatst en toen gaf hij op.


Oscar met zwart zette Dc5; ik denk dat hij de witte dame had moeten slaan of toch h6 zetten, er waren meer mogelijkheden. Nu was mat niet meer te voorkomen. Jammer!

Kore had haar verdediging niet goed op orde en Daniel hield te weinig materiaal over op het laatst; Arne gaf zijn dame weg en Hoyoung een hele rij pionnen. Alleen Julius won zijn eerste ronde: mat met 2 lopers! Keurig!


Daniel baalt!

De 2e ronde was een eitje voor Oscar: hij zette mat met op de klok nog 10:12 minuten! Ook Daniel won, hij had een vrijpion gelukkig, al wachtte hij wat lang om die te verzilveren. Arne speelde heel goed! Hij stond al gewonnen en ging nog een vrijpion doorschuiven maar hij zag bijtijds dat dat geen dame moest worden! (Arne heeft dus zwart):Kore stond voor maar liet een vrijpion passeren. Dat was jammer want nu verloor ze!


Lastige houding ook wel, lijkt me!

Julius speelde weer goed! Zijn tegenstander had het te druk met het opzetten van een aanval met zijn lopers en zag niet dat Julius een batterij met dame en loper in stelling bracht.


Julius met wit. Tegenstander doet La4 en Julius dus Dxh7#!

Hoyoung had een kat-en- muisspel met een tegenstander die de hele tijd haar dame lastig viel. Uiteindelijk ruilden ze dames, terwijl Hoyoung nog 25 seconden op de klok had, waarna ze mat achter de paaltjes kon geven! Zo verliep de 2e ronde toch een stuk beter voor onze spelers!

Inde 3e ronde trof Oscar een tegenstander die kennelijk herhaaldelijk remise aanbood terwijl Oscar gewoon ruim voor stond. Zijn vader vroeg nog of dat wel toegestaan is. Dat mag dus niet: het is erg onsportief en vervelend, en eigenlijk mag je dan klagen bij de wedstrijdleiding. Maar Oscar won de partij gemakkelijk en heeft er niets meer van gezegd.

Arne won doordat zijn tegenstander door de tijd ging; hij stond een paard achter. Daniel had het niet moeilijk: zíjn tegenstander was niet zo sterk en hij won dan ook in een paar minuten. Kore verzuimde helaas een paar keer om terug te slaan en op het laatst had ze de batterij loper-dame van haar tegenstander niet bijtijds in de gaten. Tja... jammer!

Ook Julius en Hoyoung hadden een moeilijke ronde. Julius trof de (latere) nummer 3 van het klassement. Ik vond dat hij heel aardig speelde maar hier was hij niet tegen opgewassen. Hoyoung had een vreemde uitglijder: ze zette zomaar haar dame ongedekt voor de koning neer! Misschien toch even niet goed gekeken. Daarna kwam ze er niet echt meer in.

De 4e ronde verliep wat wisselend. Oscar was duidelijk zijn concentratie kwijt en speelde veel te snel. Hij verloor zowat binnen de minuut. Zou er een training bestaan waardoor je dat beter onder controle krijgt? Want hij is echt een heel goede schaker!

Daniel speelde de latere meisjeskampioen keurig van het bord af. Ze probeerde het hem nog wel moeilijk te maken maar gaf toch eigenlijk iets teveel weg. Hij was gewoon beter! Arne was aan pauze toe; hij verloor heel snel, was nogal roekeloos in zijn aanvallen.


Arne in actie!

Kore speelde tegen een meisje! Ze waren beiden niet zo dol op vrouwen zo te zien, want ze gaven allebei hun dame weg! Kore heeft volgens haar moeder gedurende het hele toernooi zitten vlassen op mat achter de paaltjes.


Nou, daar komt-ie dan! Kore met wit, zwart slaat eerst nog de toren op d8 en dan geeft Kore mat met haar 2e toren!

Julius verloor; hij had nogal een sterke tegenstander. En Hoyoung was ook aan pauze toe, want die werd binnen 1 minuut mat gezet! Enfin, even rust.


De tussenstand, gepresenteerd door Angelo

Nog 3 rondes te gaan na de pauze, toch erg vermoeiend! Je moet jezelf iedere keer weer helemaal opladen.

Ronde 5
Oscar was nu beter op dreef. Hij speelde nog wel heel snel maar dit keer was hij toch meer gefocust. Hij wist nog een vrijpion te verzilveren en gaf mat met 2 dames.


Misschien hielp dat blad naast zijn laptop toch een beetje! (dat had zijn moeder neergezet)

Arne won, al krijgt deze partij vast niet de schoonheidsprijs. Daniel verloor: hij verzuimde een toren te slaan die voor zijn koning stond. Dat was een beetje zonde. Wel jammer: hij stond het hoogst van al onze spelers! Kore wist wel te winnen: haar tegenstandster gaf een dame weg en Kore kon een mooie aanval opzetten met dame en 2 torens!

Julius kreeg weer een sterke tegenstander, die ik ook bij de E heb zien spelen. Helaas zette Julius zijn dame verkeerd neer: weg dame. Dat liep niet goed af. Hoyoung nam de tijd. Iedereen zat nagels te bijten van de zenuwen omdat ze nog maar zo weinig op de klok had staan, behalve Hoyoung. Met nog 8 seconden bedenktijd zette ze keurig mat. Haar vader zei dat ze er helemaal niet naar kijkt: met 5 minuten bedenktijd zou ze gewoon verloren hebben!


Hoyoung gaat gewoon door!

In de 6e ronde won Oscar heel netjes! Hij had weer weinig tijd nodig, en de laatste 10 zetten waren hij en zijn tegenstander voortdurend aan het goochelen met hun torens. Oscar doet al stap 4 dus die heeft al iets over de 7e rij geleerd en hij was druk bezig om zijn tegenstander van rij 8 weg te werken, wat uiteindelijk ook lukte.

In de G: Daniel-Arne!!! Je hoopt altijd dat 2 clubgenoten niet tegen elkaar hoeven, maar ja, soms gebeurt het gewoon. Robert heeft, ook bij wijze van leerstof, deze partij helemaal geanalyseerd:

Ronde 6: Daniel – Arne
1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5, Spaanse opening, vernoemd naar de Spaanse priester Ruy López de Segura. Hij maakte in 1561 een schematische studie van schaakopeningen in zijn boek "Libro del Ajedrez". 3...Lc5, gebruikelijk is hier a6 of Pf6 (Berlijns). Lc5 geldt als de klassieke variant, normaal gesproken volgt nu rokade dan wel c3 (om hierna d4 te spelen). Daniel speelde echter 4.Lxc6 bxc6 (dxc6 was beter) 5.Pxe5 (daarom dus, er had dan De4 gespeeld kunnen worden) Df6 (Dg5 is beter, namelijk dubbele aanval op paard en pion g2) 6.Pf3 Ph6 7.Pc3 0-0 8.0-0 Pg4 9.d3, diagram:


9...Pxf2? (paardenoffer, maar waarom? Pe5 was hier prima geweest) 10.Txf2 Lxf2+ 11.Kxf2 c5 12.Pd5 Dd6 (Dd8 is beter) 13.Lf4 (daarom dus, dame wordt weer aangevallen) De6 14.Lxc7 Lb7 15.Pg5 De8 16.Dh5 (Daniel mist hier Ld6 waarmee de toren ingesloten staat) h6 17.Ld6 (is nu minder goed omdat het paard aangevallen staat), diagram:


17...g6?? Arne stond al minder, maar nu is het afgelopen. Lxd5 had Arne in de partij gehouden. 18.Dxh6! f6 19.Dh7#

Kore verloor. Ze gaf haar dame weg. Toch iets langer kijken voor je die zomaar neerzet (of laat staan).

Julius' tegenstander gaf op. Die dacht mat te geven met de dame maar Julius had nog een toren op de achterlijn staan en die had hij kennelijk over het hoofd gezien! Weer een dame weg.... Er zijn er veel gesneuveld op deze dag!! Hoyoung won ook deze slag. Ze was een stuk beter dan haar tegenstander en maakte niet veel fouten. Op de klok nog wel 15 seconden over!

Eindelijk, de laatste ronde. Intussen was het 14:45 en iedereen was moe. Oscar had de laatste paar rondes minder sterke tegenstanders gehad en ook dit was er weer een. Hij had ongeveer bij zet 60 al gewonnen maar schoof gewoon nog een poosje door, want de tegenstander gaf niet op. Bij zet 75 gaf hij pas mat en toen had hij op de klok nog 11.19 over aan tijd! Dat moet een geklik geweest zijn!

Daniel gaf het helaas weg. Hij deed een paar zetten veel te snel, en dat kostte hem materiaal, waardoor hij uiteindelijk niets meer over had. Ook bij Arne liep het niet lekker. Hij kreeg een vork op de torens tegen en daarna nog een loperpaar en dat werd mat. Pffff... En bij Kore was het ook zo gebeurd. Als je moe wordt let je niet meer zo goed op, dat is duidelijk.


Al was ze er wel wat comfortabeler bij gaan zitten!


Arne is blij dat het klaar is!

In groep H trof Julius een voortvarende tegenstander maar die was iets te optimistisch over zijn kansen, alhoewel Julius zijn voorsprong weggaf. De tegenstander ruilde echter de laatste toren van Julius toen hij er zelf ook nog maar 1 had, en daarna werd het snel remise.

Dan nog een klapper van Hoyoung. Die leek wel de enige die er nu nog eens goed voor ging zitten! Ze speelde een voorbeeldige partij en gaf ook helemaal geen stukken weg! Haar tegenstander wel, dus dat werd zijn ondergang. Geweldige overwinning!


Hoyoung met wit: Lf5+, Kh8, Txh6#!!

Zo eindigde de Pupillendag online. Ik denk dat sommigen er toch meer van verwacht hadden, zeker Oscar, die uiteindelijk 12e werd, met evenveel punten als de nummer 5, maar veel minder weerstandspunten. Ook Daniel had denk ik op meer gehoopt. Hij werd 13e (gedeeld 9e) wat toch heel netjes is. Arne was 20e en Kore 30e, maar wel 4e meisje!

Julius werd 13e bij de H, maar Hoyoung ging hem voorbij in de laatste ronde; ze werd 11e en dat niet alleen: ze is 2e meisje van Nederland geworden!

Allemaal gefeliciteerd met jullie resultaten!!! En we kijken uit naar de dag waarop we weer gewoon in volle zalen toernooien kunnen spelen: veeeel leuker!


Laatste tabel van Angelo met alle resultaten. De partijen zelf zijn nog steeds na te kijken op Tornelo!