Jeugdnieuws: Finale NK E-teams online 29 mei, @ Tornelo i.c.m. Zoom

door Margreet (verslag) en Robert (stellingen), 1 juni 2021


Zaterdag 29 mei was het eindelijk zover: de finale van de E-teams werd online gehouden. Ook weer op Tornelo, dat toch wel een goed platform is voor dit soort evenementen. Net als bij de D hadden de jongens er lang op moeten wachten: de halve finale was live gespeeld op 3 oktober 2020 in IJsselmonde, en die hadden ze overtuigend gewonnen! Dat bleek een groot voordeel te zijn omdat ze de behaalde punten tegen de voor de finale geplaatste teams uit de poule mee konden nemen naar dit toernooi. Hierdoor waren ze meteen al hoog geplaatst, namelijk als 2e.

Nog even de uitslagen van IJsselmonde.Er zouden 7 rondes gespeeld worden met 15 minuten pppp + 5 seconden per zet. Iedereen had netjes op tijd ingelogd, met camera en microfoon erbij op Zoom. Dat was om gemakkelijk met de wedstrijdleiding te kunnen overleggen als er bijvoorbeeld iets met de partijen niet goed ging of wanneer er storingen optraden, maar ook (en vooral) om de mogelijkheden tot valsspelen zoveel mogelijk te beperken. Bij dit toernooi heb ik trouwens niet gehoord dat er spelers zijn uitgesloten vanwege vals spel, maar bij het NK-D, waar Mees aan deelnam, was dit wel het geval.

Het team van RSR bestond uit: Oscar V, Tycho, Robin en Badr. Op de achtergrond had ik voor alle zekerheid een reserve aangemeld, Daniel, maar die heeft niet hoeven spelen. Kon hij mooi zijn moeder helpen met hun nieuwe tuin!

Natuurlijk werkte de techniek niet helemaal perfect mee in het begin. Robin leek weer uit het toernooi te worden gegooid en zijn moeder kreeg de wedstrijdleiding maar niet te pakken, enfin, een hoop gestress natuurlijk, maar uiteindelijk kon iedereen beginnen, wel iets later dan gepland, maar goed.

Helaas moesten ze meteen tegen de gedoodverfde favoriet: ESV uit Eindhoven. Daarvan hadden we er in de D ook al een paar langs zien komen en die zijn echt goed. Ze hebben stuk voor stuk ook een hogere rating dan onze teamleden. Dat liep dan ook niet goed af, ze verloren met 4-0.

Hier is een stelling uit de eerste partij van Oscar, met commentaar van Robert:

Ronde 1 Oscar met wit tegen Sascha Kurt, Schots Gambiet:


11...Pxf2? Ziet er dreigend uit, maar is het eigenlijk niet. Oscar had hier gewoon Txf2 kunnen spelen. Hij deed echter 12.De2? Pg4+ en ook de h-pion gaat sneuvelen. Als de koning het paard slaat op h2 volgt er namelijk mat door Dh4#. In het eindspel werd het 5 pionnen tegen 3 pionnen en dat was voor Oscar niet te verdedigen.


Het is natuurlijk niet leuk als je in de eerste ronde al met 4-0 klop krijgt, maar dit was eigenlijk een ingecalculeerd verlies. Niemand rekende erop om van ESV te winnen.

Dus vol goede moed op naar de volgende tegenstander. De vertraagde start van de 1e ronde werd al gelijk ingehaald want er werd door een groot deel van de kinderen toch wel weer erg snel gespeeld. Robert zette met koeienletters in de app (2x achter elkaar): ER IS VANDAAG GEEN PRIJS VOOR DE SNELSTE SPELER!!! Maar dat hielp niet zo, vrees ik...

De tweede ronde moesten ze tegen KC Chesscool uit Haarlem, ook geen koekenbakkers, om met de woorden van Robert te spreken. Badr was daar wel erg snel mee klaar, hij had nog 14 minuten over op de klok na dit potje (weer analyse van Robert):

Ronde 2: Badr tegen Alexander Regterschot
Badr opende met de Bowdler aanval in het Sicliaans, daar had Alexander meteen problemen mee:


Pion f7 staat onder druk dus hier had Alexander Pd8 moeten spelen. Hij deed echter 6...Le6? 7. Lxe6 fxe6 8. Pxe6 en Badr heeft een pion te pakken en het paard is een sterke octopus geworden. Toen Alexander ook nog 11...Db5?? deed kon Badr met 12.Pc7+ een vork maken en de zwarte dame ging van het bord. Punt voor Badr.


Deze ronde verliep een stuk beter voor ons team, alleen Robin verloor. Tycho had ook een heel spannende partij:

Ronde 2 Tycho tegen wit tegen Liam Rooijakkers, met een stuk achterstand:


Als Liam hier Dg7 speelt, is de verdediging gesloten, maar hij speelde 34...Db8? Dank je wel zei Tycho en hij plaatste een toren op de zevende rij 35.Tc7+ Lf7? 36.Tcxf7+ Txf7 37.Txf7 en Tycho wist de zwarte koning na een aantal zetten schaakmat te krijgen.


En ook de partij van Oscar in deze ronde is het vermelden waard!

Ronde 2: Oscar met zwart tegen Max Geldof:


18.Pxa7? (Pxd6 is hier ok) Da6, de pion was vergiftigd, het paard is opgesloten! En na 19.Te1 Txe1+ 20. Dxe1 Dxa7 sneuvelde het paard. Even later ging het ook tweede paard er na een dubbele aanval af en won Oscar de partij.


In ronde 3 tegen Best Moves waren de heren wat wisselend. Badr heeft toch nog steeds de neiging om veel te snel te spelen (zenuwachtig?) en was dus binnen 5 minuten klaar, dit keer helaas wel met een 0. Robin speelde ook heel snel maar dit keer ging het beter:

Ronde 3: Robin met wit tegen Jibbe Allaart

Een gelijk opgaande partij, met opeens een wending:


26...Lf6?? (Db5 is hier nodig) 27.De8# mat achter de paaltjes, goed gezien door Robin, en ja, dan is het inderdaad ineens afgelopen...


Tycho verloor helaas, moest zijn dame inleveren om mat te voorkomen. Maar Oscar had een ontzettend spannende partij, waarbij zowel hij als zijn tegenstander bijna alle tijd opgebruikte.

Ronde 3: Oscar met wit tegen Casper Deij (die kennen we nog van de Team Battles finale, Joris won tegen hem de beslissende partij)


Een partij in evenwicht, maar Casper in tijdnood. 55...Kh5?? De verkeerde keuze, nu ging hij mat. 56.Df7+ Kh6 57.Dxf6+ Kh5 58.g4+ Kh4 59. Dh6#


Oscars vader meldde dat Oscar ook dolblij was met deze overwinning!

Maar dat ons E-team erg hoog in de lijst stond, doordat ze in IJsselmonde zo goed gescoord hadden, had wel als consequentie dat ze al hun partijen tegen andere hoog geklasseerde teams moesten spelen. En dat betekende dus iedere keer goede tegenstanders. In de vierde ronde was dat het team van Magnus Leidsche Rijn, die ook heel goede spelers hebben. Oscar en Tycho verloren allebei, maar Badr en Robin wonnen wel! Dus weer een gelijk spel.

Ronde 4: Robin met zwart tegen Ilco Loeber


Franse opening, en Robin fors in de aanval. Maar met g4 kon Ilco het Robin nog moeilijk maken, hij deed echter 22.Kh2? g5!, de witte loper is ingesloten. 23.Lf3 Pd6 24.De2 gxf4 en Robin heeft de loper te pakken. 24 Lg4? en ook die loper gaat eraf (3x aangevallen, 2x verdedigd) en Robin ging daarna soepel naar een punt.Daar moest Robin toch even van bijkomen!

Sowieso geen overbodige luxe want de volgende tegenstander op het programma was een goede bekende: Klim Op! In september was het bij de JCK RSB nog 2-2 geworden. Oscar en Parsa zijn aan elkaar gewaagd. Vorige keer won Oscar de partij maar nu was Parsa de betere. Tycho speelde een goede partij tegen Denis. Tot het laatste moment stond hij voor, maar dit eindspel moet hij nog goed onder de knie zien te krijgen...

Ronde 5: Tycho tegen Denis Borisenko


Tycho ging net als Denis heen en weer schuiven met de koningen, waardoor het herhaling van zetten en remise werd. Tycho had hier echter Ka6 en daarna b6 moeten spelen. De zwarte koning kan dan niet meer in de hoek vluchten, de pion promoveert tot dame.


Voor Robin had uitrusten goed geholpen want die won keurig van Brian, maar Badr had helaas een minder moment tegen Djurre en verloor. Jammer, nu was de uitslag 1½-2½.

En daarna ook nog Zukertort, ook niet de minste tegenstander. Oscar redde het niet tegen Achyuth, die ik ook bij de D al heel sterk heb zien spelen, maar Tycho won keurig met een mat achter de paaltjes. Robin verloor en Badr was te snel en maakte een vreselijke vergissing: hij kreeg een vork tegen op dame en toren en zette de toren weg! En toen ging het helemaal mis. Dus verloren ze met 3-1. Jammer hoor.

Op dat moment stond ons team gedeeld nog 3e maar met een ongunstig bordsaldo, dus het zou nu afhangen van wat de overige kanshebbers er in de laatste ronde van zouden bakken of ze nog bij de eerste 3 konden eindigen. En uiteraard, of de jongens de laatste ronde konden winnen! De tegenstander bleek het team van Almelo te zijn, toch wat minder sterk, wat wel prettig is voor de laatste ronde.

Er gebeurde toch iets raars: de tegenstander van Robin, die de 1e zet met wit moest doen, zette niet, en ineens gaf Robin door dat zijn potje gecanceld was! Robin vroeg zich natuurlijk af of hij nu wel gewonnen had want hij stond niet meer in de lijst, maar na een tijdje verscheen de partij bovenaan de lijst helemaal apart van de andere partijen en bleek hij toch te spelen en ... te winnen! En daarmee was Robin met 4 uit 7 de MVP van het team. Oscar gebruikte zijn tijd weer heel goed en won van Jayden. Ook Tycho had een goede ronde tegen Eva:

Ronde 7: Tycho tegen Eva Grigoriu


51...Txg4?? Eva had hier Ta3+ moeten spelen. Continu schaak geven en de f3 pion proberen op te peuzelen. 51.fxg4 Kg5 Tycho heeft nu beet 52.Kf3 Kg6 (zetdwang, zwarte pion moet losgelaten worden) 53.Kf4 Kh6 54.Kf5 Kg7 55. Kg5 de zwarte pion gaat sneuvelen en Eva gaf op. Goed uitgespeeld door Tycho.


En Badr had uiteindelijk nog 14.24 minuten over op de klok toen hij won van zijn laatste tegenstander: 4-0!

Toen was het wachten op wat de tegenstanders zouden doen: het mooist, zo berekende Angelo, zou zijn dat Klim Op zou winnen van Zukertort, want dan zou onze E derde worden in de eindstand. Dat deden ze dus niet (je hebt ook niks aan die lui), en zo eindigde het E-team landelijk op de 4e plaats, een geweldige prestatie, hoe dan ook! Hartelijk gefeliciteerd!!! We gaan volgend weekend zien of het D-team deze prestatie kan verbeteren.

Einduitslag: