Jeugdnieuws: Halve finale
JCC-D (online)

door Margreet, 26 mei 2021


Afgelopen zaterdag, 22 mei, speelde ons D-team op de site van Tornelo de halve finale van het NK-D. De eerste ronde hadden ze nog fysiek geschaakt, al in september als ik het goed heb, in Spijkenisse, en daar had het team, bij de PJK voor RSB en HSB samen, de 1e prijs behaald. Dat beloofde wel wat voor de kansen op een finaleplaats!

Het D-team bestaat uit: Mees, Joris, David en Oscar V.. Noah, die bij de vorige ronde ook had meegespeeld, was weggekocht door het C-team. Het leek al op papier niet zo makkelijk te worden, dus we hadden met klem aan alle leden van het team gevraagd om toch zeker te komen spelen, zodat we geen invallers nodig zouden hebben. Tycho heeft dus niet in actie hoeven komen! Het was natuurlijk wél zaak dat ons D-team ook de finale zou gaan halen, die op 5 juni, ook op Tornelo, wordt gespeeld. De schaakbond had landelijk alle D-teams ingedeeld in 3 poules, waarin dan een gesloten competitie zou worden gespeeld. Ons D-team speelde in poule 1, waarin ook Spijkenisse, Chesscool, Staunton en het HSB Sterrenteam zaten. Het 6e team, LSG, had zich afgemeld, waardoor alle andere teams dus een vrije ronde hadden. Uiteindelijk bleek het toch vrij gemakkelijk voor de teams om zich voor de finale te plaatsten, want doordat zich kennelijk in alle poules meerdere teams hadden afgemeld, gaan er per poule nu 4 teams (van de 6) door naar de finale!

Het speeltempo was 25 minuten pp pp + 5 sec. increment. Ik geloof niet dat ik iemand in deze poule door zijn tijd heb zien gaan, al scheelde het hier en daar niet veel. Door al dat online spelen raken de kinderen kennelijk gewend aan een hoog speltempo. Helaas pakt dat ook nog wel eens onvoordelig uit, omdat sommigen zich, nog meer dan aan een echt bord, door de snelheid van de tegenstander laten meeslepen en dan rare fouten maken, of, zoals Joris in de 4e ronde overkwam, een misklik, waardoor hij zijn dame, en daarmee de partij verloor.

Topfavoriet was een combinatieteam van de toppers van de HSB, waarvan de eerste 3 ratings van boven 1500 hadden. Ik denk dat die normaliter bij verschillende clubs spelen, waar zij de enigen zijn die erboven uitsteken. Desondanks wisten ook zij een ronde te verliezen, maar niet van onze D, die met ½-3½ het schip inging. Alleen David wist er aan bord 3 een remise uit te slepen.

Mees speelde een degelijk toernooi. Hij verloor alleen van Prajit Sai Kumar van dat HSB-team en kwam verder nergens in de problemen. Joris was wat minder gelukkig en verloor er 2, waarvan 1 dus die misklik. David ging in de eerste ronde bijna de mist in (commentaar van Robert):


David speelde met wit veel te snel tegen Dominick Burger, maar hij had mazzel dat Dominick bij deze stelling ook niet eventjes goed keek. 40...Dh3+?? (Dg6#, mat gemist met nog 24 minuten op de klok!!) 41 Dg4+ Dxg4+ 42 Kxg4 de dames worden geruild en David wist de partij naar zich toe te trekken.

Oscar was goed in vorm. In de eerste ronde zagen we deze mooie penning passeren:


Oscar V. met wit 16.Db3 Tdf8?, Kb8 is hier nodig en straks blijkt waarom 17.Le6! penning 17...Pxe4 18.Lxd7+ en Oscar V. won deze partij tegen de sterke Laurens Terwee vrij snel hierna.

Ook daarna won hij nog een keer, tegen Spijkenisse. Alleen de laatste pot tegen, alweer, het HSB-team, ging verloren, maar ja...

Het was jammer dat LSG geen team had, want nu zaten onze jongens midden op de middag, in de 3e ronde, zonder tegenstander. Gelukkig kreeg iedereen daar 1 punt voor want anders zouden de eindstanden tov andere poules voor deze poule natuurlijk lager zijn.

Doordat de heren uiteindelijk 4 van de 5 ronden wonnen, hebben ze, net als het sterrenteam, 8 matchpunten gehaald, alleen wel minder bordpunten. Uiteraard is dat genoeg om in de finale uit te komen. Op naar 5 juni dus. Veel succes!!!