Jeugdnieuws: NK D online @ Tornelo i.c.m. Zoom, 13 en 14 mei

door Robert Aarts, 16 mei 2021


Twee weken terug had Mees een sterk NK C gespeeld. Vol vertrouwen ging hij dus met Hemelvaart het NK D in.

De eerste partij werd redelijk eenvoudig gewonnen. In de tweede partij speelde Mees met zwart tegen regiogenoot Samuel Lopes en ontstond de volgende stelling:25...De5+ 26.Kg1 Tg6+ 27.Dxg6, Samuel moest zijn dame weggeven om mat te voorkomen. Mees won deze partij vrij snel hierna, hij had nu 2 uit 2.

De volgende ronde was tegen Hrdya Dinanath, die pas 8 jaar oud is! Hij was vorige week 5e bij het NK E en in december was hij individueel kampioen bij de Team Battles geworden. Er was misschien sprake van onderschatting, want Mees speelde een rommelige partij. En toen kwam de volgende stelling, Mees met wit, op het bord:28.Ph3?, in vijf seconden gespeeld, daar had Mees even over moeten nadenken. Ph7 had de partij in het voordeel van wit gebracht. Als het paard wordt geslagen volgt namelijk Lg6 en is de dame ingesloten. Als de toren verplaatst wordt, sneuvelt het zwarte paard en is er een vork. En als de dame vlucht naar e8, wordt de zwarte toren geslagen. Met veel pijn en moeite wist Mees de partij uiteindelijk remise te houden door herhaling van zetten.

De volgende partij was tegen Tommy Grooten, die verrassend in de eerste ronde had verloren. De opening van de partij, de Kalashnikov variant van het Siciliaans, ging, alsof het een bullet partij was, in een razend tempo. De partij bewoog qua kansen op en neer, er gebeurde van alles. Tommy offerde een toren tegen een paard en toen kwam de volgende stelling op het bord, Mees met zwart:38...Df6?? Te snel gespeeld, hier had Tf5 de verdediging gesloten gehouden. Er volgde 39.Txh7+ Kxh7 40.Dh3+, mat was niet meer te voorkomen.

De vijfde ronde ging gelijk op, de volgende stelling kwam op het bord, Mees met wit:27.T5e2? e5! Mees had door Txe6 de partij in ieder geval in evenwicht kunnen houden. Na Lxe6 zou de witte pion op de zesde rij zijn gekomen. Hierna wist Mees de aanvallen van zwart niet meer tegen te houden, helaas een verliespartij.

Vrijdag ging Mees er weer fris tegenaan en in de zesde ronde werd Casper Deij met een mooie matcombinatie opgerold. In de zevende ronde ging het nog sneller, Mees met wit:Mees opende met het Deens Gambiet en daar wist zijn tegenstander geen raad mee. Er was al tempoverlies door het spelen van Pf6 (die weer terug moest naar g8 na de pionzet e5 van wit) en nu was eigenlijk alleen d5 goed om de verdediging dicht te houden. Zwart speelde echter 7...Le7?? waarna Mees meteen 8.Dd5! kon spelen. Na 18 zetten was het mat.

In ronde 8 moest Mees tegen Freek Thijssen, die vorig jaar nog winnaar was van de Nederlandse Chesskid Games. De volgende stelling kwam op het bord, Mees met zwart:Pe5 is de beste zet voor zwart om druk te zetten op de witte stelling. Mees speelde echter 19...Pb4?. Freek ging eerst via de g-lijn en daarna via de h-lijn met de torens aanvallen, de f-pion rukte op en Mees werd mat gezet.

De negende partij wist Mees echter weer met een Deens Gambiet binnen te halen. Daardoor eindigde hij met 5½ uit 9 op een gedeelde 12e plaats. Mees zal daar wisselende gevoelens over hebben, maar het is natuurlijk helemaal geen slechte score bij een NK.

Helaas werden er twee kinderen in verband met valsspelen uit het toernooi gezet. Dit had echter geen invloed op de bovenste plekken. Chenwu Zhu werd kampioen D met 8 uit 9.