Jeugdnieuws: NK E online @ Tornelo i.c.m. Zoom, 8 en 9 mei

door Robert Aarts, 11 mei 2021


Zaterdag 8 mei en zondag 9 mei was het NK E online. Er was een toernooi voor alle jeugd, hier deed Oscar (Koppenens) aan mee en er was een toernooi voor de meisjes, hier deed Hyunyoung aan mee. Voor Oscar een mooie oefening voor het NK F en voor Hyunyoung was het haar eerste grote toernooi. En ze kunnen allebei terugkijken op goede prestaties!

Oscar speelde wel vaak te gehaast; hij maakte onvoldoende gebruik van de 25 minuten (+ increment) per persoon. Ook was de vork niet zijn beste vriend dit toernooi. In de eerste ronde tegen de sterke Wouter Terlouw kwam in een bullet-tempo het Slavisch op het bord en ontstond de volgende stelling, Oscar met zwart:Oscar heeft 15...Db8? gespeeld en dat heeft vervelende gevolgen. Er volgde 16.Lxf6 Lxf6 17.Pd7 Db7 18.Pxf8, toren weg. En na 18...Kxf8 kwam ook nog 19.Pd6 en ging de tweede zwarte toren van het bord. Oscar speelde nog door, maar de partij ging verloren.

In de partij tegen Noah Ritzerveld, weer een sterke speler, kwam de volgende stelling op het bord, Oscar met wit aan zet:Hier kon Oscar met Pd7 een vork maken, hij deed echter heel snel 27.Dxd5? Oei, oei, Noah speelde meteen 27...Pe2+! En na 28.Kf2 Pc3 was er een vork tegen Oscar en verloor hij de toren. Zonde, want hier had hij een grote vis kunnen binnenhalen.

Maar Oscar wist ook een aantal partijen fraai af te maken, zie bijvoorbeeld de volgende stelling, Oscar met zwart:23...Dg5, een valletje en zijn tegenstander trapte erin. 24.Bxf8?? (Bxf7+ zou heel vervelend geweest zijn voor Oscar, er dreigt zelfs mat) Dxc1#.

Oscar kwam uiteindelijk uit op 5 uit 9, een fraaie score, waarmee hij gedeelde 13e werd. Dit zal hem zeker zelfvertrouwen geven voor het NK F. Nederlands kampioen werd Oscar Zecha.Hyunyoung liet zien dat ze positioneel al heel goed kan schaken. Alle stukken werden in de opening ontwikkeld en ze dacht goed na. Ze moet nog wel oefenen met matbeelden, want dat ging een paar keer mis. Zoals bij de volgende stelling, Hyunyoung met zwart:Loper staat aangevallen, maar er dreigt nog een veel groter gevaar ... 22...c5?? (f6 had hier gespeeld moeten worden) 23.Dg7#.

In de volgende stelling is Hyunyoung met zwart aan zet:19...Dg4??? Valt de witte loper aan, maar ze heeft niet voldoende op de verdediging gelet: 20.Te8#

Maar Hyunyoung wist ook een paar partijen mooi binnen te halen, zoals deze, ook met zwart:14...Pf3 15.De4?? Dxd2#

Hyunyoung haalde uiteindelijk 4 uit 9 en werd daarmee gedeeld 9e. Heel fraai, daar mag ze echt trots op zijn. Kampioen meisjes E werd Bregje Roebers (het zusje van Eline Roebers, de wereldkampioene online in de categorie meisjes t/m 14 jaar).