Jeugdnieuws: NK ABC online @ Tornelo i.c.m. Zoom, 1 en 2 mei

door Robert Aarts, 3 mei 2021


Zaterdag 1 en zondag 2 mei waren de NK ABC online. Er komt ook nog een fysieke editie, maar wanneer is nog onduidelijk. Er waren 9 rondes, 5 op zaterdag en 4 op zondag. Bij de AB hadden Thijs en Joaquin zich net niet weten te plaatsen voor het eindtoernooi. Bij de C moest Mees dus de eer van de club verdedigen. En dat heeft hij geweldig gedaan!

De eerste ronde tegen de sterke Wendy Huang was nog een domper. De volgende stelling kwam op het bord, Mees met wit:Pxd7 is hier een goede zet. Maar Mees dacht een paar minuten na en deed Pxd5?. Een offer, maar die pakte niet goed uit. Wendy maakte het knap af, de eerste partij was dus helaas verloren voor Mees. De tweede partij ging gelukkig al heel wat beter. De Kalashnikov-variant van het Siciliaans liep gesmeerd en de volgende stelling, Mees met zwart, kwam op het bord:34...Te1 en wit ging beide torens verliezen. Mees haalde hierna snel zijn eerste punt binnen. Ook de derde ronde ging goed en Mees haalde met het London systeem zijn tweede punt binnen.

Ronde 4 tegen een bekende, namelijk Ivan Ponomarev. In de Rossolimo-variant van het Siciliaans kwam de volgende stelling, Mees met zwart, op het bord:24...Txg5+! aftrekaanval, het paard sloeg de toren, maar daarna sloeg de loper de witte dame. En Mees maakte de partij mooi af:28. Txf5?? Dg6+ en het is over, er gaat een witte toren sneuvelen. Ivan gaf meteen op. In de vijfde ronde tegen een andere bekende, Alan Bakija. Een hele sterke speler, maar bij de PJK had Mees nog van hem gewonnen. Na de Franse opening kwam de volgende stelling, Mees met wit, op het bord:Mees ging heel lang nadenken. In de eerste ronde was een offer helemaal mis gegaan. Moest hij het hier wel doen? Uiteindelijk deed hij a4, maar Pxf7 is hier wel goed. Zwart moet met de koning terugslaan en kan niet meer rokeren. Na a4 ging Alan meteen lang rokeren en tenslotte wist Alan de verdediging van Mees rondom de koning te slopen. Helaas verloren maar met 3 uit 5 kon Mees met een goed gevoel terugkijken op de zaterdag.

Op zondag een lange en meeslepende partij in ronde 6. In het eindspel wist hij een toreneindspel fantastisch af te maken. Na 75 zetten gaf zijn tegenstander op. In ronde 7 moest hij nu tegen topfavoriet Arthur de Winter, ook nog eens een van de beste bulletspelers van Nederland. Mees speelde het Konings-Indisch. Het ging lang goed, maar Mees koos voor de lange rokade en dat pakte slecht uit. De partij leek in evenwicht, maar Arthur had een sterke pionnengroep en die wist Mees niet meer tegen te houden. Ronde 8 werd gewoon weer gewonnen. De eindstelling, Mees met zwart:Wit zag dit niet meer zitten en gaf op, de c-pion gaat de overkant halen.

In de laatste ronde tegen de sterke Chenwu Zhu. Een Deens Gambiet en het ging lang gelijk op. Maar Chenwu moest een paard weggeven om mat te voorkomen en vanaf dat moment was Mees aan de winnende hand. En met een omweg wist hij uiteindelijk mat te zetten.

Mees had 6 uit 9 gehaald, een geweldige score, en goed voor een gedeelde derde plek. Arthur de Winter werd Nederlands kampioen.

Een topprestatie voor Mees en het zal hem veel zelfvertrouwen geven voor het NK D.

Alle resultaten van Mees:

De eindstand (top 14) na 9 ronden: