Jeugdnieuws: NK-kwalificatie ABC online @ Tornelo i.c.m. Zoom, zaterdag 17 april

door Robert Aarts, 18 april 2021


Zaterdag 17 april was de laatste kans voor de schaakkinderen om zich te plaatsen voor de NK ABC. Maar liefst 153 deelnemers gingen nog een poging wagen. Door gebruik te maken van diverse breakout rooms werd het probleem met Zoom van vorige week opgelost. Jammer genoeg waren er van RSR Ivoren Toren maar 2 deelnemers aanwezig, namelijk dubbellid Thijs bij categorie A en Joaquin bij categorie B.

Thijs had vorige week op weerstandspunten kwalificatie gemist. Dit keer ging het echter een stuk stroever. Thijs speelde erg snel en daardoor soms ook slordig. In de zesde ronde verdween de kans op kwalificatie:Thijs met zwart 22...Lxf6 (beter is Kf8, maar de situatie is al beroerd) 23.exf6 g3 24.Dxh6, Thijs gaf op, want mat is niet vermijden. Thijs kwam op het einde uit op 3½ uit 7.

In categorie B begon Joaquin sterk met 2 uit 2 onder andere door deze winst met zwart (beide spelers in zware tijdnood):49.Kg4 Tg1 en wit gaf op, want na 50.Lxa2 zal Txg2+ volgen. Dubbele aanval en de witte loper sneuvelt.

De partij daarna tegen topper Leandro Slagboom (rating 2000 plus) ging lang goed maar in tijdnood ging het nu fout:26...Td7? (De4 is beter) 27.Dd5 Dxd5?? oeps, Joaquin trapte in de val. 28.Tc8+ Td8 29.Txd8# mat achter de paaltjes.

Joaquin herstelde zich echter met een mooie overwinning in ronde 4 waarbij hij de koning van de tegenstander over het bord jaagde. In ronde 5 kwam hij goed weg met toren/pion tegen paard/loper en twee pionnen. Hij wist door een torenoffer het knap remise te houden.

In ronde 6 ging het dan definitief mis. Joaquin ging vol voor de winst, maar een pion op b7 bleek vergiftigd te zijn en de toren werd ingesloten. En daarna ging het eindspel van loper/pionnen tegen toren/pionnen verloren. In ronde 7 werd nog wel gewonnen, waardoor Joaquin op 4½ uit 7 eindigde. Helaas een half punt te kort voor kwalificatie.

Volgend jaar hebben beide heren weer een kans. Hopelijk zijn de kwalificatietoernooien dan weer fysiek.