Jeugdnieuws: NK-kwalificatie AB + PJK C online @ Tornelo i.c.m. Zoom, zaterdag 10 april

door Robert Aarts, 10 april 2021


Met 130 deelnemers, waardoor de Zoomsessie overbelast raakte, was het NK-kwalificatietoernooi AB gecombineerd met het Persoonlijk Jeugd Kampioenschap C druk bezet. Vorige week was er al een kwalificatieronde voor de NK AB (alleen de eerste vier spelers plaatsen zich), waarbij in de B-groep Joaquin 3 uit 7 en Bent 2½ uit 7 hadden gehaald. Deze zaterdag was er weer een kans; nu scoorde Joaquin 3½ uit 7. De afsluiting van de eerste partij, Joaquin met zwart, was mooi om te zien:32...Lxf5+ 33.Kxf5 De5#. Helaas was de eindscore niet genoeg voor plaatsing, maar volgend weekend is er nog een kans. In de A-groep kwam dubbellid Thijs van Dam uit op 4½ uit 7, waarmee hij op basis van weerstandspunten maar net een kwalificatieplek misliep. Ook hij heeft volgend weekend nog een kans op plaatsing.

Bij het PJK C had Joris een prima toernooi met 4 uit 7. David begon stroef maar eindigde op een keurige 3½ uit 7. Vooral het einde van zijn laatste partij was mooi:21...Pf3+! Goed gezien door David, paard kan niet geslagen worden en na 22.Kh1 sneuvelt de witte dame. Wit gaf meteen op.

Mees begon als een speer en wist met wit in de partij tegen Rhys Arnold de volgende stelling te bereiken:18.Dh4 Pxf3+ 19.gxf3 en toen ging Rhys lang nadenken. Er dreigt namelijk mat en het lukte hem niet om dit te voorkomen: 19...Te7 20.Lxe7 Da5 21.Lf6 en zwart geeft op.

En toen kwam in de vijfde ronde in de topper tegen Alan Bakija, beide heren in tijdnood, de beslissing voor het kampioenschap:


Alan wit – Mees zwart

39.Td3? (goed is hier Dg3, maar ja tijdnood) Th6+! 40.Dh3 Txh3+ 41.Kg2 Tg3+ en wit geeft op.

Mees haalde 6½ uit 7 en werd daarmee, net als vorig jaar, kampioen C van de RSB! Naast het feit dat hij een mooie geldprijs krijgt, mag hij deelnemen aan het NK C op 1 en 2 mei. En misschien vindt er ook nog een fysiek NK C plaats. Veel succes!


Obi-Wan Mees is een tevreden mens