Jeugdnieuws: De persoonlijke jeugdkampioenschappen E en D van de RSB @ Tornelo i.c.m. Google Meet

door Margreet (E) en Robert (D), 30 maart 2021


PJK E van de RSB online, zaterdag 27 maart
Het doorslaand succes van de PJK FGH van vorige week smaakte natuurlijk naar meer, en dit weekend was het dus de beurt aan de E- en D-jeugd, en ook daar grossieren we in goede spelers, dus de verwachtingen waren hoog gespannen!

In de E-categorie (geboren in of na 2011) konden 3 spelers zich voor het NK-jeugd plaatsen en 2 meisjes voor het NK E-meisjes. Nou doen er nooit veel meisjes mee aan het PJK, maar toch mogen er 2 naar het NK. Op een totaal van 15 deelnemers waren er 3 meisjes, waarvan 1 van RSR IT: Hyunyoung! Bij de jeugd deden van onze club mee: Oscar K, Reinout en Luka.

Er werd gespeeld, net als bij FGH, met 10 minuten pppp + 2 seconden increment. En net als bij de FGH hadden ook hier de meeste kinderen die tijd niet nodig om te winnen (of te verliezen). Iedereen is intussen al zo gewend aan al die snelschaakpotjes van 5 minuten dat tijd maar bijzaak is geworden. Ze waren af en toe zelfs ongeduldig als iemand zijn tijd wel gebruikte, omdat ze dan een heel lang moesten wachten op de volgende ronde... Als we weer live mogen schaken, wordt het tempo hopelijk wat rustiger, dan kan er ook weer beter nagedacht worden!

Ook bij de E werden er 7 rondes gespeeld, dus het was toch wel een paar uur achter de computer zitten voor alle kinderen. Het tijdschema dat van tevoren was opgesteld vermeldde wel dat de aanvangstijden eventueel aangepast zouden worden, en de wedstrijdleiders gaven ook bijtijds een seintje aan de deelnemers dat ze weer aan de bak moesten.

Inderdaad was het toernooi een aardig stukje eerder afgelopen dan gepland. Dit is wel een voordeel van dat Google Meet: bij problemen kun je met de wedstrijdleider chatten of praten en je kunt hem/haar ook zien. Bij een live toernooi moeten we altijd nog wat verdwaalde schapen buiten van het voetbalveld gaan halen als de volgende ronde begint, en hier mogen de ouders dat doen.

Rond 13u15 begon het toernooi echt. Ik geloof dat er geen inlogproblemen waren. Met de link zat je ook meteen in het toernooi, heel handig.

Oscar behoorde ook in de E tot de favorieten, zeker nu hij al met overmacht de F-categorie had gewonnen, maar hij had hier toch wel wat sterkere tegenstanders. Met name Parsa, van Klimop, is een heel goede schaker en dat was ook degene die met de 1e prijs aan de haal ging uiteindelijk. Nou ja, Parsa is bijna 2 jaar ouder dan Oscar dus dat is niet zo vreemd. Voor wat betreft de overige tegenstanders had Oscar zo te zien weinig problemen, hij won 6 van zijn 7 partijen en werd daarmee 2e achter Parsa! Weer een plaatsje op het NK!

In de partij van Oscar tegen Parsa ging het mis in het eindspel:Hier is g4 een goede zet voor Oscar, omdat daarmee f5 (en schaak) wordt opgevangen en eventueel ook Th3 gespeeld kan worden. Oscar speelde echter f4, waarna hij na exf4+ met Kxf4 de d-pion losliet, die een paar zetten later zou sneuvelen. Toen er daarna ook nog torens werden geruild, trok Parsa de partij naar zich toe.


Oscar is klaar met spelen en mag tevreden zijn met een mooie tweede plek en kwalificatie!

Reinout deed het over het algemeen goed. Oké, tegen Oscar was hij wat slordig vond ik, gaf hij zijn dame weg, maar misschien was dat ook wel een beetje met de gedachte: dit ga ik sowieso niet winnen, dus waarom zou ik me inspannen? Maar hij wist wel 4 potjes te winnen en eindigde daarmee op de 7e plaats in het klassement, nét voor Luka, die vandaag zijn dag niet had en ver beneden zijn niveau speelde. Luka was het laatste half jaar heel vaak in de top van de clubtoernooitjes terug te vinden, dus we hadden hem overgehaald om mee te doen met het PJK, want daar zou hij heel behoorlijk kunnen scoren. Het mocht niet zo zijn helaas. Met 3 uit 7 eindigde hij dus als 8e. Balen, vooral omdat hij er ook een online toernooi bij Meerkerk voor had laten lopen, waar hij heel goede winstkansen had gehad. Hier en daar zag je nog wel de echte Luka terug, en deed hij heel goede zetten... Volgende keer beter. Dat wordt hard oefenen dan, want de D-groep waarin je volgend jaar uitkomt, zit vol met ijzersterke spelers.

Maar dan nog de verrassing van de dag! Hyunyoung gaat gestaag vooruit met haar schaakprestaties, maar dit hadden we nog niet van haar meegemaakt! Ze wint wel eens een paar potjes op de wekelijkse toernooitjes maar eindigt daar nog niet heel hoog. Ze begon nu met een bye, oké, een gratis punt, maar dat betekent altijd dat je daarna tegen een winnaar uit de eerste ronde speelt en jawel hoor: Parsa. Dat was natuurlijk nog wat te veel; ze kreeg daarna ook nog klop van Djurre en Oscar maar verder won ze, zelfs van Luka!


Hyunyoung zat er helemaal in! Ze was er echt op gespitst om het NK te halen, net als haar zusje!

De volgende partij weet Hyunyoung met zwart prachtig af te maken:36.Dc1?? Dxf3+! 37.Kh2 Dxf2#

Vreemd genoeg heeft ze tegen geen van de andere meisjes hoeven spelen; die zaten ook allebei veel lager in het klassement dan zij. Met andere woorden: Hyunyoung werd meisjeskampioen E en heeft zich met 4 uit 7 geplaatst voor het NK!! In het gezamenlijke klassement werd ze 7e. Daarmee was ze van onze vereniging de 2e achter Oscar. Een hele prestatie!

Al bij al kunnen we stellen dat ook in de E er groot succes was voor RSR Ivoren Toren!

Het NK online wordt gespeeld op 8 en 9 mei. Mocht het dit jaar nog lukken om van de lockdown af te komen, dan volgt er ook nog een "echt" toernooi op 11 en 12 september in Waalwijk.
PJK D van de RSB online, zondag 28 maart 2021
Bij het Persoonlijk Jeugdkampioenschap D (geboren in 2009 of later) was het van te voren al duidelijk dat het een zware strijd zou worden. Maar liefst 24 kinderen speelden om 3 kwalificatieplekken. Eigenlijk leek alleen titelverdediger Mees gezien zijn rating wel zeker van plaatsing. Maar ja, dan moet je het natuurlijk nog wel doen. Voor RSR Ivoren Toren waren ook de Oscars, Tycho, Simon, Robin, Noah, Badr, Alexander en Joop aanwezig. Dat er veel spanning was, werd wel duidelijk in de partijen, want er kwamen behoorlijk veel miskleunen langs. Maar gelukkig waren er soms ook mooie dingen te zien, zoals deze zet van Tycho:Met zwart Pf5+!, aftrekaanval en na Kf2 kon Tycho met Txd3 de toren pakken. Zijn tegenstander gaf even later op.


Simon vond het allemaal te lang duren, zeker omdat zijn broers met lego bezig waren!

Mees nam langzaam maar zeker afstand van de rest, maar achter hem was het spannend. Tycho leek een prima kans te maken op plaatsing, maar verloor toen drie partijen op rij. Ook Oscar Verwer was goed op weg, maar speelde jammerlijk pat tegen Robin.

In de laatste ronde kon Mees voor de titel gaan. In het begin van de partij doet hij al goede zaken:Janice deed met zwart Pxe6?, waarna Mees Pxg6+! kon spelen. Na Kf7 werd de zwarte toren door Mees geslagen.

En op het einde maakte Mees het mooi af met een dameoffer.39.Df8+ Pxf8 en dan 40.Txf8# en Mees is kampioen RSB D geworden! En hij gaat 13/14 mei proberen een hoge plek te halen bij het NK D. Succes!De volgende weekends vinden de landelijke kwalificatietoernooien voor de leeftijdscategorieën ABC plaats. De overige kinderen kunnen natuurlijk weer lekker oefenen en allerlei soorten toernooitjes spelen op dinsdag tot en met zondag op lichess via team RSR IT - Dekoko. Leuk en leerzaam!