Jeugdnieuws: PJK online in categorie FGH 2021

door Margreet, 21 maart 2021


Omdat we nog steeds zuchten onder de coronatoestanden worden de jaarlijkse jeugdkampioenschappen van de RSB online afgewerkt. De schaakbond blijft natuurlijk wel hopen dat we later dit jaar weer "echt" mogen schaken en de kampioenen van de RSB online mogen dan ook aantreden bij het NK live en/ of online.

Zaterdag 20 maart was het de beurt aan de jongste leeftijdsgroepen: de F, geboren in 2012 of later, de G, geboren in 2013 of daarna, en de H, geboren in 2014 of nog later. Wij hadden flink gelobbyd bij onze jeugd (tot vervelens toe, vermoed ik) en kregen voor elkaar dat RSR IT weer de grootste leverancier van deelnemers was. En we hebben nog heel goede spelers ook!

Om het iedereen extra moeilijk te maken heeft de schaakbond er maar weer eens een nieuwe schaaksite bijgehaald: Tornelo. Die schijnt voor Europese kampioenschappen ook te worden gebruikt, dus dat moest wel goed zijn... Alleen, er werd een pagina's lange handleiding bijgeleverd, dus heel simpel was het allemaal niet. Bovendien werd gevraagd om ook in te loggen op google meet, zodat je, al dan niet met camera en microfoon, of via chat, contact kon hebben met de wedstrijdleiders. Het was wel leuk dat je sommige tegenstanders kon zien, dat maakte het natuurlijk echter.

De RSB had inderhaast nog een paar oefentoernooitjes georganiseerd op deze site, met heel korte bedenktijd, in de afgelopen week, zodat iedereen vertrouwd kon raken met het inloggen, en dat was nuttig want nu waren er op dat gebied nauwelijks problemen meer.

Zoals gezegd waren wij erin geslaagd om een heleboel kinderen op te trommelen voor deelname aan de PJK. De 3 leeftijdscategorieën F, G en H spelen vrijwel altijd in 1 kampioenschap samen, omdat dat er nooit heel veel zijn, en dat was nu ook zo. In totaal waren er 18 deelnemers, waarvan de meeste uitkwamen in categorie F (9), in G waren er 5 en in H dus 4. Onze club heeft maar 1 F-speler, maar wel een grote kanshebber: Oscar Koppenens en die heeft dat helemaal waargemaakt! Hij had best een paar flinke tegenstanders, zoals Amir Tetova van PASCAL, en onze Daniël en Arne, maar hij was toch echt de sterkste. Hij won het toernooi met 7 uit 7! Hij speelt ook ongelooflijk veel online, zoveel dat je er bijna bezorgd van zou worden maar het werkt dus wel. Amir bv, stond aanvankelijk voor en dreef Oscar de hoek in, maar hij blunderde een paar keer echt vreselijk en gaf zijn dame weg, en ja, dan red je het echt niet tegen Oscar!


Oscar, op weg naar weer een overwinning!

In de categorie G hadden we wat meer spelers, en ook al van die goede: Arne, Kore, Daniel en Marko. Er was daar dus nog 1 deelnemer van een andere club, een meisje. Ik geloof dat de kinderen eigenlijk tijdens het toernooi niet echt in de gaten hebben hoe goed of slecht ze er in hun eigen categorie voor staan, want ze spelen toch tegen kinderen van alle 3 de groepen. Dus ze zien alleen: ik sta nu 10e, wat een tegenvaller, terwijl ze in hun eigen groep bv 2e of 3e zijn.

Daniël en Arne zijn aan elkaar gewaagd, dat hebben we in diverse clubtoernooitjes kunnen zien sinds Daniël zich in de coronatijd zo fanatiek op het schaken gestort heeft dat hij met sprongen vooruit is gegaan, dus dat beloofde wel wat. Maar Daniël was in bloedvorm, terwijl Arne wat wisselend speelde. Dat wreekte zich bij Daniël aangezien hij door die overwinningen steeds sterkere tegenstanders kreeg, tot aan de nummers 1 en 2 in de F toe. En dat was nog een brug te ver, zelfs voor hem. Daniël won wel van Arne, die een aanval via de koningsvleugel (als dat zo heet) miste. Maar Arne schopte het uiteindelijk ook tot 4½ uit 7, alleen had hij dus minder weerstandspunten dan Daniël, waardoor Daniël toch eerste werd en Arne 2e in de G-categorie. Ze eindigden vlak na de grote kanonnen Oscar en Amir die de F wonnen, in het totaalklassement, dus vóór alle andere F-spelers! Knap hoor!


Daniël met big smile: het gaat goed!!!


Deze foto van Arne lijkt erg op al die andere die ik al bij de toernooien kreeg, maar hij is dan ook wel een doorzetter! En straks het NK!

We hadden in de G-categorie nóg een deelnemer, die het naar mijn idee veeeel beter heeft gedaan dan iemand zou verwachten, en dat was Marko. Marko is pas een half jaar lid van onze vereniging en heeft dus nog bijna nooit op de club kunnen trainen en spelen. Hij vindt schaken geweldig en oefent thuis. In zijn eentje heeft hij al 2/3 van stap 1 gemaakt! Hij deed dus ook voor het eerst mee aan een groot online toernooi en wist 3 uit 7 te halen! Daarmee is hij dus wel 3e geworden bij de jongens in de G-categorie! Dat had hij zeker niet verwacht want hij verloor natuurlijk 4 partijtjes, van allemaal oudere kinderen, maar dat weet je niet als je achter de computer zit... En verliezen hakt erin, zeker als je 7 jaar bent.


Marko met rode wangen van de inspanning: zijn moeder zei ook dat hij naderhand doodmoe was!

Last but not least in de G-categorie: een meisje van onze club: Kore, ook nog maar pas lid! Heeft ook nog niet zoveel ervaring dus, maar doet wel vaak mee met de online toernooitjes die Ruud op lichess aanmaakt. Er was in die groep ook maar 1 ander meisje dus Kore had ook veel kans op het meisjeskampioenschap. Ze deed het goed want behalve van dat meisje won ze ook van Maarten en speelde remise tegen Hoyoung. We hadden nog even het idee dat er iets mis was met de klok toen ze in ronde 7 maar niet zette, maar het bleek dat haar vader steeds een seintje gaf als ze moest beginnen en die was net even weggelopen... Begin dus voortaan maar meteen als er een schaakbord voor je neus verschijnt! Gelukkig won ze die partij ook in de tijd die ze nog over had.


Pas een poosje later kwam ze erachter dat ze zich hiermee geplaatst had voor het NK! Ze was door het dolle heen, zelfs de foto is bewogen! Die gaat nu nóg harder oefenen!

Ook in de H–categorie hadden we vertegenwoordiging: Hoyoung als enige meisje en dus eigenlijk bij voorbaat geplaatst, Julius, ook net 7 jaar en sinds de zomer lid bij RSR en onze Maarten die we al een hele tijd niet online hadden gezien, maar die nu ook meedeed. Hoyoung deed het goed. Ze had alleen een slechte start want ze speelt thuis, als jongste meisje, haar toernooitjes altijd op de tablet, en nu zat ze aan de computer en dat gaat net even anders. Daardoor drukte ze bij de eerste 2 rondes per ongeluk op de resignknop zodat ze dus opgaf. En daar had ze misschien best iets kunnen winnen! Daarna bleef haar vader in de buurt om dat te voorkomen en heeft ze het hele toernooi goed uitgespeeld: ze won 1 partij, had remise tegen Kore en nog een bye, dus 2½ punt. Heel netjes!


Klein meisje; grote computer!

Maarten bleek toch te lang niet te hebben meegedaan aan toernooitjes. Hij kan goed schaken, en bij de les toont hij altijd veel inzicht, maar je moet wel je routine bijhouden, anders lukt het na een tijdje niet meer. Bovendien duren 7 partijen erg lang als je pas 6 bent en dus gaf Maarten het op na ronde 5, hoewel hij toch won van Hoyoung en nog een remise speelde tegen een F-speler. Maar op deze manier is hij dus toch 3e geworden! Kom voortaan op vrijdag meedoen met de partijtjes op lichess!


Maarten aan de start!

De laatste van dit groepje was toch de eerste! Julius speelde een geweldig toernooi; hij had al leren schaken voor hij bij ons op de club kwam en doet al stap 1+. Ook hij had vast niet in de gaten dat hij het goed deed want hij trof veel oudere tegenstanders die al verder waren, maar in zijn eigen categorie won hij wel alles. Uiteindelijk had hij 3 punten, ruim voldoende voor de 1e plaats in de H-categorie!

Zo kunnen we dus stellen dat de kinderen van RSR Ivoren Toren in alle 3 de categorieën die gespeeld werden, kampioen zijn geworden!!! Gefeliciteerd allemaal!!

Jammer genoeg zijn er geen echte bekers online: iedereen kreeg via de mail een soort oorkonde toegestuurd waarop het behaalde resultaat staat.

Zie hier alle behaalde certivaantjes, zoals de RSB ze noemt! (waarschijnlijk moeilijk te lezen, zo klein!) We kunnen terugkijken op grote successen! Allemaal gefeliciteerd en de geplaatsten: veel succes op het NK!