Jeugdnieuws: Finaleweekend online NK teams 11, 12, 13 december @home

door Robert Aarts, 16 december 2020


De week na Sinterklaas had Quadratum, de school van Badr, Fender, Joop, Luka, Kore, Arne en Tycho, al flink huisgehouden bij de Christmas Cup. Diverse prijzen zullen die richting in gaan.

Vrijdag 11 december was de individuele finale van het NK teams online. Hiervoor hadden Mees, de Oscars, David, Badr en Daniel zich geplaatst. Mees leek lang op weg naar de titel in de D/E-groep, maar het werd in de vierde partij pat. Hierdoor was hij van slag en toen ging het in de laatste partij mis.


Mees dacht waarschijnlijk dat hij de verdediger kon uitschakelen en deed met zwart Pxh4?. Er volgde Pxh4 door wit en toen deed Mees Lxg5. Maar daarna kon wit met Dxg6+ reageren. Even later sneuvelde ook de pion op h5 en hier kwam Mees niet meer uit.

Mees werd uiteindelijk derde, Oscar V. vierde, David negende en Badr veertiende. In de F-groep werd Oscar K vijfde en Daniel zevende.

Zaterdag en zondag was dan de teamfinale (Team Battles) met negen teams van 10 kinderen. Angstgegner Magnus Leidsche Rijn had zich verrassend genoeg niet geplaatst voor de finale. De concurrentie voor RSR IT zou nu vooral uit Brabant komen. Er waren twee teams van RSR IT geplaatst voor de finale, dus er deden veel kinderen van onze club mee. Dat waren Daniel, Luka, Arne, Maarten, Joris, Mees, de Oscars, Tycho, David, Badr, Noah, Geunyoung, Joop, Robin, Hoyoung, Hyunyoung, Emma en Simon. Er waren 6 toernooien D/E en 6 toernooien F/G/H. Het beste resultaat van het weekend van iedere speler telde mee voor de teamscore.

En er werd zaterdag meteen prima geschaakt. Daniel, die driftig met vorken strooide, werd tweede en derde. Mees was hersteld van vrijdag en werd eerste. Luka werd derde, Oscar K. eerste, Oscar V. tweede en Tycho derde. Een hoop punten maar het verschil met Best Moves was nog miniem. Er kwamen weer mooie stellingen langs.


Joop had het zwaar, maar dit is een slim valletje. Zwart dacht gratis een witte loper te pakken en deed Txf7?? en Joop reageerde meteen met Tg8. Zwart gooide er nog stukken tussen maar het werd mat achter de paaltjes.


Nog een valletje, maar nu van Arne. Zwart denkt de pion op a4 te kunnen pakken met Dxa4??, maar dan zet Arne mat met De6#.


En dan nog eentje van Luka. Zwart dacht hier met het paard de witte toren te kunnen slaan Pxb4??. Maar Luka zette keurig mat met Dxh7#.

Zondag begonnen de broers Tycho en Arne met een derde plek, in de middag werd Oscar K. eerste en Joris derde. Nog steeds was het verschil met Best Moves klein, de laatste sessie om 16.30 zou de beslissing brengen. Daniel werd derde bij de F/G/H en bij de D/E-groep was het heel spannend. Joris wist met hangen en wurgen de eerste plek binnen te halen door op miraculeuze wijze van de kopman van Best Moves te winnen. Daarachter werden Oscar V. en Tycho tweede en derde.

En dat bleek uiteindelijk voldoende te zijn voor de eindoverwinning! Een geweldige prestatie, gefeliciteerd jongens en meisjes! En het tweede team werd ook nog knap vierde.

De eindstand: