Jeugdnieuws: Vierde kwalificatieweekend online NK teams 27, 28, 29 november @ home

door Robert Aarts, 29 november 2020


Kennelijk was iedereen aan het winkelen of bezig met de voorbereiding van Sinterklaas, want de opkomst bij het vierde kwalificatieweekend NK teams online was niet heel hoog. Maar gelukkig waren er toch nog kinderen van RSR IT die meededen en die deden het weer goed.

Oscar K. won twee keer een groep en werd een keertje tweede. David won een groep, Noah werd tweede en derde, Daniel werd ook tweede en derde en Luka werd derde. David en Daniel halen waarschijnlijk genoeg punten binnen voor plaatsing voor de individuele finale van 11 december, we moeten alleen nog even wachten op de definitieve uitslag van de KNSB op woensdag.


Een trotse Daniel

Op 12 en 13 december gaan de teams RST IT 1 én 2 de teamfinale spelen (totaal 20 kinderen van de club).

Er waren weer een paar leuke stellingen:


Oscar K. met wit tegen David. David heeft geprobeerd mat te zetten met de dame, maar daardoor is die ingesloten geraakt. Daar leek David met een vork uit te komen. Oscar K. heeft de koning naar g1 verplaatst en nu kon David Dxg5 uitvoeren, waarmee hij de loper zou binnenhalen. Hij miste dit echter en speelde Pxd2. Hierna sloeg Oscar K. meteen de zwarte dame. En even later sneuvelde ook nog het zwarte paard en won Oscar K. de partij.


De zwarte koning van Daniel is helemaal naar c1 gejaagd. Eigenlijk had wit het paard moeten achterlaten en met dame/koning mat moeten zetten, maar na bijvoorbeeld Dd1+- Kb2 volgt gewoon nog mat met Db1#. Wit deed echter Kb3?? en toen was het pat. Mazzeltje voor Daniel.


Deze partij was al 98 (!) zetten onderweg, de witte koning is naar g3 verplaatst. En hier had Luka een prachtige röntgenaanval kunnen neerzetten met Tg1+!. De witte toren gaat er dan af. Luka deed echter de pion naar h2 en het werd al snel remise.


Wit kan hier Th1 spelen, waarna er een ruil volgt van zwarte loper / wit paard. Wit deed echter Pc3?? en Noah met zwart zag het meteen. Er volgde Lf4! en wit gooide er nog een toren tussen met Te3, maar het is mat met Lxe3#.


En tenslotte nog een tip. De meesten zullen wel weten dat er op dit moment een tv-serie bezig is over schaken, namelijk The Queen's Gambit over de fictieve Beth Harmon (een kruising tussen Bobby Fischer en Lisa Lane). De serie is gebaseerd op het boek van Walter Tevis, die het boek met ondersteuning van een aantal schaakdeskundigen heeft geschreven. Maar het leuke is, je kunt ook tegen haar spelen (ook toen ze nog 8 jaar was)! Hierbij de link: https://www.chess.com/amp/terms/beth-harmon-queens-gambit?__twitter_impression=true&s=09.

Veel plezier!