Jeugdnieuws: Eerste kwalificatieweekend online NK teams 6, 7, 8 november @ home

door Robert en Margreet, 10 november 2020


Roberts verslag:
Door Corona zijn alle fysieke toernooien van de kinderen uitgesteld, dus had de KNSB bedacht om online een NK teams te organiseren. Er zijn vier kwalificatieweekends in november, in december is dan de finale.

De kinderen uit de categorieën D, E, F/G/H kunnen meedoen, en (leuk concept) de beste resultaten van de beste 10 kinderen van een team worden bij elkaar opgeteld. Daarnaast tellen de punten mee voor een individueel klassement. De Oscars, Mees, David, Joris, Noah, Tycho, Arne, Robin, Badr, James, Simon, Hoyoung, Hyungyoung, Geunyoung, Emma, Luka, Maarten en Daniel deden vanuit RSR Ivoren Toren mee met het eerste kwalificatieweekend van het online NK teams.

Zoals te verwachten gaat dit via Chesskids (grumbel, die site is niet echt gebruikersvriendelijk). Een hele uitdaging voor ons om dit organiseren met accounts voor de kinderen, maar daar zal Margreet in haar verslag nog wel meer over vertellen. Er zijn maar liefst 7 toernooien per weekend met maximaal 5 rondes per toernooi, dus voldoende mogelijkheden voor de kids om mee te doen. Het tempo is 5 minuten pp en 5 seconden increment.

Gelukkig kun je tegenwoordig ook als begeleider, na aanmelding, meekijken bij de wedstrijden. Wat opviel was dat een aantal kinderen weer behoorlijk moest wennen aan het internet schaken. Zo dachten sommigen volgens mij dat ze maar 1 minuut speeltijd hadden. Verder is het kennelijk heel aantrekkelijk om vooral met maar één stuk te spelen. En de gouden regels waren hier en daar ook heel ver weggezakt.

Maar al met al werd er toch wel heel behoorlijk gespeeld door de kids van RSR IT. Vooral Mees (5 punten), de Oscars (ieder 4½ punten) en David (4 punten) deden goede zaken. Een speciale vermelding verdient Hoyoung die 2½ punten haalde en heel keurig speelde. Als ze mat leert zetten, kan ze enorme stappen maken.

Bij Oscar K. (zwart) stond er in zijn beslissende wedstrijd een gelijke stelling op het bord.


En toen zag hij een hele mooie zet! Pion naar b5 en een dubbele aanval op de witte toren en loper. Wit deed nog Ld3+, maar die loper werd door de zwarte toren van het bord geslagen. Daarna wist Oscar de winst binnen te slepen.

Bij de beslissende partij tussen Oscar V. en Joris speelde Oscar het Schotse Gambiet.


Joris heeft Lc5 gespeeld (beter is Pf6). Oscar V. speelde nu c3 en Joris sloeg de pion. Maar toen kwam Lxf7+(!) van Oscar. Joris pakte de loper met de koning, maar daarna volgt Dd5+ van Oscar. De witte loper op c5 sneuvelt, even later de pion op c3 en daarna weet Oscar ook de pion op b7 te pakken. Joris krijgt dit niet hersteld en winst voor Oscar V.

Uiteindelijk wisten de kinderen dit weekend maar liefst 34 punten binnen te halen! Dit zou ruim voldoende moeten zijn voor plaatsing voor de finale in december.

Margreets verslag:
We hadden flink reclame gemaakt voor deze toernooien want het is wel een leuk idee dat bijna al onze jeugdleden van die leeftijd samen in 1 team kunnen spelen en er zijn er dan ook heel veel gekomen. Iedereen moest wel een betaald account hebben op chesskids en bovendien aangemeld worden als lid van RSR. Dat is gelukkig gelukt. En naderhand kun je een heel jaar gratis op chesskids spelen en puzzels maken enz.

De opzet had ik ontvangen in een mail van de bond en die leek een beetje ingewikkeld, maar dat viel uiteindelijk mee. Er zijn in alle weekends van november 7 x 3 toernooien geregeld, d.w.z. iedere keer 3 toernooien tegelijk, 1 in de D categorie, 1 in de E en 1 in FGH. Je kunt zoveel toernooien spelen als je wilt, eventueel alle 7 en dan worden de beste resultaten meegeteld voor het team. Ieder weekend worden er 3 teams geplaatst voor de finale op 13 december. Bovendien kunnen kinderen zich ook nog plaatsen voor de individuele finale op 11 december.

Wij hadden er bij iedereen op aangedrongen om vooral dit weekend te spelen. Dan is het nog niet zo druk en heb je minder kans op storingen in het systeem. Met chesskids hebben we wat dat betreft slechte ervaringen. Bijna alle kinderen zijn komen spelen, alleen Joop had problemen met inloggen en kwam daardoor te laat: jammer!


Niet iedereen speelde alle toernooien: zie hier de gebroeders Meijboom!

In categorie D speelden: David, Mees, Joris, Noah, Oscar V (die mocht ook nog in E uitkomen) en Geunyoung. In de E hadden we: Tycho, Badr, James, Simon, en speelde Oscar K ook, al kwam die ook uit in FGH. De grootste groep was FGH: Arne, Hyunyoung, Hoyoung, Luka, Daniel, Emma, Maarten en Oscar K dus.


Tycho gaat er eens goed voor zitten!


James ook maar het viel hem uiteindelijk niet mee!

Robert heeft al het een en ander verteld over de D en E spelers. Ik keek meer naar de FGH-spelers, waarbij je goed kunt zien wat ze zoal toepassen uit al die lessen die ze gehad hebben. Veel kinderen spelen erg snel, omdat ze 5 minuten toch heel kort vinden klinken, en trouwens: anders wordt het zo saaaai... Een enkeling vergat wel de tijd (Maarten, Emma) en ging erdoor. Dat was wel zonde want ze stonden op dat moment voor. Het was opvallend, als ik zo terugkijk, dat sommige kinderen beter gingen spelen, naarmate ze meer aan toernooitjes deelnamen. Oefening baart kunst zou je zeggen. Dat gold zeker voor Hoyoung, die in haar eerste toernooien amper een puntje scoorde, maar in het laatste wel 2½! En Robert zei dat ze nog mat moet leren zetten, maar dat viel reuze mee; ze zette Daniel keurig mat met een toren. De gezusters waren wat wisselend. In het begin deed Hyunyoung het heel goed, maar naarmate zij meer toernooien speelde, gingen de resultaten achteruit. Ik heb haar een paar keer pat zien zetten, dat was natuurlijk niet nodig geweest; oké, je kleine zusje, daar kan ik nog inkomen maar verder geen genade hoor! Geunyoung had het sowieso zwaar, omdat ze in de D moet spelen, terwijl ze nog niet zo lang schaakt als de andere D spelers.


De gezusters van boven naar beneden: Geunyoung, Hyunyoung en Hoyoung; ze hebben veel toernooitjes gespeeld dit weekend!

Oscar K speelde in E én in FGH! Hij moet nog 8 jaar worden, maar hij hoort nu al bij de beste jeugdspelers. Hij heeft dan ook flink gescoord bij deze toernooitjes!


Tussendoor deed hij ook nog wat aan training...

Luka deed aan 2 toernooitjes mee, maar hij was niet erg op dreef; hij haalde wel 2 punten maar hij leek er toch niet erg bij te zijn. Volgende keer beter!

Arne was wat wisselend. Hij heeft ook al heel veel toernooitjes meegedaan; hij vindt online spelen dan ook erg leuk en soms doet hij briljante dingen, maar soms geeft hij veel te veel weg, want hij heeft de neiging om erg snel te spelen. Hij stond wel in bijna alle toernooitjes bij de eerste 6 en 1 keer werd hij 3e.


Rustig aan maar Arne!

De laatste partij van de laatste dag was er een tussen Arne en Daniel. Arne speelde met wit en gaf helaas heel veel stukken weg. Uiteindelijk verscheen deze stelling op het bord, waarmee Daniel op dat moment helemaal geen weg wist:


Zwart was aan zet en Daniel zag maar niet dat hij zijn toren gewoon op e7 kon zetten, gedekt door de koning, waarna hij de pion kon slaan en hopelijk mat zou kunnen zetten. Hij bleef maar schuiven met de loper, totdat de computer besliste dat het remise was door herhaling van zetten. Daar kwam Arne goed weg! Ik denk dat Daniel het nu wel zou zien... Jammer, want anders had hij een stuk hoger kunnen eindigen.

Emma speelde voor het eerst een online toernooi. Dat was wel even wennen, vooral met de tijd. Ze dacht af en toe veel te lang na en dat heeft haar wel een partij gekost. Of misschien werd ze afgeleid door dat jongetje op de foto: haar broertje Thomas, die ook bij ons lid is geweest.


Al laat Emma zich niet zo gauw afleiden! Ze wist toch in dit ene toernooitje nog 1½ punt te scoren.

En Maarten was er ook nog! Hij is net 6 jaar en toch al eind stap 1. Hij ziet al een heleboel dingen heel scherp maar is ook gauw moe. Hij moet vooral geen 3 toernooitjes op 1 dag spelen, dan gaat het helemaal mis, dus dat gebeurde dan ook niet. Ook hij ging een keer door de tijd, tegen Emma, maar haalde ook wel 2 punten; hij kan echt wel mat zetten!

Komende 3 weekends kunnen alle kinderen die nu meededen, het nog eens proberen, hopelijk ook Joop, die de inlog miste. Het is natuurlijk geen verplichting. Ik denk dat ons team de finale wel gehaald heeft, maar het is misschien wel goed om nog een beetje te oefenen, en natuurlijk: vooral leuk!