Verslag van de jeugdclubcompetitie JCC dag 1, E1 als eerste naar de finale

door Angelo, Jur, Ruud en Robert, 5 oktober 2020


Inleiding    (door Angelo)
Op zaterdag 3 oktober ging de JCC van start. In alle categorieën zijn we vertegenwoordigd. Drie van de vier teams begonnen aan dit officiële nationale kampioenschap voor jeugdclubteams. Vorig jaar werd dit nog door mij (als voorzitter van de RSB) georganiseerd in ons eigen Rotterdam. Dit jaar zouden we het weer organiseren. We waren nog op zoek naar de meest geschikte speellocatie toen de Corona-crisis uitbrak. Zo'n massaal evenement in één gebouw was niet meer verantwoord zijn geweest.

Dit jaar is een andere formule gevonden met een poulesysteem, waarbij er op meerdere locaties gespeeld wordt. Aan deelnemende verenigingen is gevraagd of er ruimte was om een poule te huisvesten. Er is dankbaar gebruik gemaakt van ons aanbod en zodoende zal alle drie speeldagen van de meesterklasse A en C een C-poule in de Lombard worden gespeeld. De andere twee speeldagen zijn op 7 en 28 november, wanneer ook in de D-categorie gespeeld zal worden. D1 moest nu dus nog even in de wachtkamer. Op de laatste dag komt er zelfs een A-poule in De Lombard erbij. De E speelde zaterdag de halve finale ook in een poule. De finale wordt op een andere dag (14 november) gespeeld.

De drie teamleiders hebben van hun team een verslag geschreven. Feitelijk is Thijs de teamleider van A1, maar Jur (vader van Mees) bleef echter de hele dag en heeft ingestemd om een verslag te schrijven.

De teams speelden tegelijkertijd maar op drie verschillende locaties. We hadden een live-verslag gemaakt via Whatsapp voor betrokkenen en daar is natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt voor de verslagen. In dat Live-verslag werden alle ontwikkelingen van de teams door elkaar gehaald. Voor dit verslag is echter gekozen om dit toch per team te doen. Zowel Jur (A1) als Ruud (C1) en Robert (E1) hartelijk dank voor jullie verslag. Voor de links naar alle resultaten en individuele scores zie het vorige topic.

Het A-team    (door Jur)
Zaterdag 3 oktober stond de 1e ronde JCC A op het programma. Gelukkig zijn we er in geslaagd om een team van vier op de been te krijgen. Dit had nog wat voeten in de aarde. Thijs, Mees, Jungbin en Eduard zouden het A-team vormen. Doordat Mees zijn rechterarm tot ongeveer z'n schouder in het gips zit (vorig weekend pols gebroken met skaten), was het maar de vraag of hij wel mee kon spelen. Voor alle zekerheid is David gevraagd of hij voor Mees in zou kunnen vallen. Natuurlijk wilde David dit klusje graag op zich nemen. Gelukkig, het team is rond. Nadat Angelo dispensatie had geregeld, zodat er door Mees niet genoteerd hoefde te worden, leek alles rond........

Op donderdag kwam het bericht dat Eduard toch niet mee kon doen. Hij was te verkouden om deel te nemen. Erg jammer, maar we hadden David op de bank en die zou dus i.p.v. Eduard spelen. Ons A-team bestond dus uit 2 B-spelers (Thijs en Jungbin) en 2 D-spelers (Mees en David).

Eerste partij was tegen Spijkenisse. Hen was het niet gelukt om met vier spelers aan de 1e ronde te starten. Helaas voor David, hij kon dus weer plaatsnemen op de bank. Wel stonden we natuurlijk al met 1-0 voor. En dat was maar goed ook. Thijs - normaal een zekerheid op bord 1 - legde het af tegen de op papier minder sterke Job. Nog niet helemaal wakker blijkbaar. Het scheelde weinig, maar genoeg. Mees stond op bord 2 prima tegen Vinh, maar ook hij was nog niet scherp genoeg. Zo stonden we opeens met 1-2 achter. Gelukkig bleek Jungbin op bord 3 het coolst in het eindspel tegen zijn makker Zayd en trok hij de stand gelijk. Het eerste matchpunt is binnen, maar de jongens waren toch niet helemaal tevreden. Hier was meer te halen.

De 2e ronde tegen het thuisspelende Sliedrecht.


Gelukkig dit keer wel vier spelers aan de andere kant van het bord. David, op bord vier, begon voortvarend. Zette zijn tegenstander flink onder druk, maar zag ergens aan het begin van het middenspel een paardenvork over het hoofd, dag dame en vervolgens partij. Jammer. Ondertussen op bord 1 een stevig gevecht tussen Thijs en Dana. Dana wikkelde het eindspel, waarin Thijs een 'slechte' toren en 2 pionnen minder had, subtiel af en we stonden 2-0 achter. Jungbin kwam tekort tegen Robin, die niet alleen op papier de sterkere speler bleek te zijn. Mees was ondertussen wakker geworden en speelde tegen Luana. Zij heeft, zeker in vergelijking met Mees, veel tijd nodig en kwam daardoor extra onder druk in het eindspel. Hierdoor zag ze een trucje van Mees over het hoofd, waarna een pion tot dame kon promoveren en hij vervolgens de partij won. Oké eer gered, maar toch een 3-1 verlies. Dan moest het die laatste ronde tegen de Klim Op maar gebeuren.


Mees met het nodige fortuin langs Daniel in een lange pot die alle kanten op kon, maar ook dit keer weer volop tijd voor Mees en tijdsdruk bij de tegenstander. Thijs speelde zijn beste partij van de dag tegen Cedric (zeker niet de minste). Hij leek even in de problemen te zitten toen Cedric met zijn dame bij Thijs op de koningsvleugel binnenkwam, maar gek genoeg kwam Thijs alleen maar beter te staan. Heel knappe winstpartij van Thijs! Op bord vier had David net verloren van oud-clubgenoot Jannes. David begon sterk, maar wist net niet op het juiste moment de druk vast te houden. Jannes nam langzaam over en speelde de partij netjes uit. We stonden dus nog voor, maar Jungbin stond niet heel goed tegen Kathleen. Toch wist hij zijn achterstand qua tijd in te halen (een minuut of 15) en de remisestelling die eigenlijk al die tijd al op het bord stond vast te houden. Kathleen wees de eerste twee remisevoorstellen af, maar stemde uiteindelijk in. Super gedaan Jungbin. 2½–1½ winst tegen de Klim Op in de laatste ronde. Daar worden we blij van bij de RSR!


Het C-team    (door Ruud)
Zaterdag 3 oktober is de dag waarop diverse jeugdteams van RSR Ivoren Toren, poulewedstrijden moeten spelen voor de JCC. Als gevolg van de corona-pandemie gebeurt dat op verschillende plaatsen in de regio: Sliedrecht voor de A-jeugd, IJsselmonde voor de E-jeugd en het C-team speelde een thuiswedstrijd.

Vooraf was bekend dat we in een poule van 6 zaten met Krimpen a/d IJssel, Klim-Op, Spijkenisse, DSC (Delft), Tegelen en natuurlijk last but not least RSR Ivoren Toren. Op deze zaterdag moeten er 3 ronden worden afgewerkt. Als RSR IT spelen we in ronde 1 tegen Tegelen, ronde 2 tegen Klim Op en de 3e ronde tegen DSC.

Enkele dagen ervoor meldt Tegelen zich af. Het was even afwachten of de indeling aangepast/veranderd zou worden, dat zou vrijdag 2 oktober pas bekend worden. Op die vrijdag werd bekend dat de poule-indeling en ronde-indeling ongewijzigd bleven; daarmee had ons team de 1e ronde vrij! Start 2e ronde om 12.45 uur, dus dat is relaxed wakker worden en voorbereiden. De andere 2 poulewedstrijden zijn wel leuk om te volgen: Krimpen walst met 4-0 over Klim-Op heen en Spijkenisse weet met slechts 2 spelers DSC op 2-2 te houden, netjes gedaan dus.

De 2e ronde is tegen de buren uit Capelle a/d IJssel: Klim-Op en zij hadden een tactisch 'grapje' uitgehaald; een andere bordopstelling dan gebruikelijk, dus we verwachten een zware strijd.


Klim-Op had in de 1e ronde een flinke knauw gekregen van Krimpen (ze verloren met 4-0), maar daar was op bord 3 niets van te merken: na 10 - 15 minuten geeft Jungmin het ene na het andere stuk cadeau en is de partij afgelopen. Hij beseft zelf ook dat-ie te snel gespeeld heeft en ik vertel hem ook dat verliezen niet erg is, maar als je een uur de tijd hebt per speler, en je na 15 minuten al mat staat, dan is dat niet goed. Dat begreep hij wel ;-)

Aan het 2e bord zat Bent. Hij speelde tegen Jasper (die ooit bij mij begonnen is met schaken). Jasper ging een foute afruilcombinatie in, waar Bent natuurlijk vrolijk aan mee deed. Hoewel het iets langer duurde, werd het daardoor wel gelijk. Aan bord 1 speelde Joaquin tegen Manixia en aan bord 4 was het Kick tegen Rawi en het zijn 2 lange partijen geworden.


Joaquin wist een klein voordeeltje steeds iets groter te maken. Toen er een toren de zwarte stelling wist binnen te komen en toen de samenwerking met het loperpaar ging het ineens heel hard. Op bord 4 speelde Kick een geweldige partij tegen haar broertje Rawi. In de opening zag het er niet geweldig uit voor Kick, maar partijen kunnen wel eens 'kantelen', zo ook hier. Er stond "opeens" een paard van Rawi ingesloten door pionnen en Kick speelde dus eigenlijk met een stuk meer.


Nadat de torens waren afgeruild en de koning het opgesloten paard wilde gaan helpen, liep er een pionnetje zomaar naar de overkant. De partijen van Kick en Joaquin eindigden ongeveer gelijktijdig en resulteerden dus in een 3 - 1 overwinning, netjes gedaan jongens! In de 2e ronde was Spijkenisse vrij (en inmiddels compleet met 4 spelers) en Krimpen liet geen spaan heel van DSC, weer werd het 4-0 voor Krimpen.

De 3e ronde speelden wij tegen DSC. Ik kan er heel kort over zijn, het werd 4-0, maar er was ook een klein incident.Jungmin (bord 3) alweer als eerste klaar, gelukkig dit keer met een overwinning. Dat kan natuurlijk ook niet anders, kijkend naar de einduitslag ;-)


Aan bord 2 had Bent het wat lastiger dan Jungmin. Hij stond wel een stuk voor, maar kreeg een vervelende koningsaanval te verwerken. Gelukkig voor ons deed zijn tegenstander het niet helemaal goed, verloor nog een stuk en daarna ging het snel.


Kick speelde op bord 4 en liet in de opening een stuk insluiten, oef paard weg... Daarna werden de andere stukken, een toren en een aantal pionnen geruild. Kick, met wit, had nog zijn dame, een toren en een paar pionnen over, zijn tegenstander een loper en 2 pionnen meer. Sombere wolken pakten zich samen boven bord 4 van RSR. Toen zwart plaats wilde maken voor zijn toren, om daarmee de witte koning mat te gaan zetten, zette hij echter eerst zijn koning achter zijn eigen dame. Die kans liet Kick zich niet ontnemen; met een röntgenaanval ruilde hij zijn toren tegen de dame en ineens klaarde de lucht weer helemaal op boven bord 4.


Nadat Kick zijn dame offerde tegen de toren, maar daardoor wel een pion aan de overkant kon komen, was het natuurlijk snel gebeurd. Tegenstander draait zich om, barst in huilen uit en loopt weg. Vlak voor hij door de klapdeuren de gang inloopt horen we een luide schreeuw en heeft vervolgens (gratis en voor niks) het pand verbouwd. Het kostte enige moeite, en het duurde even, maar het kwam allemaal weer goed. Gelukkig ook geen echte schade ;-) Door die consternatie ook niet heel veel meer van de partij van Joaquin kunnen volgen, maar die bracht wel de 4-0 binnen!


In de 3e ronde was Klim-Op vrij en Krimpen won soepeltjes van Spijkenisse met 4-0 die inmiddels wel compleet waren.

Op zaterdag 7 november worden de volgende 3 ronden gespeeld. Het is even afwachten wie we dan gaan treffen in de poule; de indeling wordt dan aangepast.


Het E-team, halve finale E in IJsselmonde, the road to Almelo    (door Robert)
Voordat er Corona was, plaatste een jeugdteam E zich voor het NK via de regionale kampioenschappen. Nu zijn er ook nog vier halve finales, waarbij per halve finale 4 van de 8 teams zich konden plaatsen. RSR IT zat in de halve finale in IJsselmonde en was ingedeeld in poule A. Het team bestond uit Oscar V., Tycho, Robin en Badr.


In verband met Corona waren de regels aangescherpt. Er mocht per team maar één volwassene (teamleider) aanwezig zijn en de kantine was gesloten. De teamleider kreeg een vaste plaats toegewezen, waar de kinderen direct na een partij naartoe moesten gaan. De teamleider mocht helaas ook niet bij de partijen kijken.


In de eerste ronde moest het team tegen Messemaker. Alleen Robin had even tijd nodig om een tweede dame binnen te halen, de overige kinderen waren snel klaar. Meteen een 4-0 overwinning!


Daarna werden de volgende drie rondes ook soepeltjes gewonnen met 4-0. Nu volgde in de vijfde ronde een zware tegenstander, Op Eigen Wieken, met op bord 1 de nationale topspeler Jonathan Vijver. Badr kreeg snel mat om z'n oren, maar Robin en Tycho wonnen de partijen. (Met dank aan het noteren van Jonathan de volgende analyse) Jonathan opende tegen Oscar met het Morragambiet en daarna volgde een meeslepend gevecht. Jonathan miste het plaatsen van een dubbele aanval met de dame op de pionnen van b7 en f7, maar speelde wel een mooie penning met dame en paard uit. Oscar knokte zich terug in de partij en toen ontstond de volgende stelling:


Jonathan heeft De2-e5 gespeeld (beter was Ta1-d1) en Oscar ziet het gaatje, Tc2! Er is nu dreiging op g2. Jonathan koos voor Tf2, waarna Oscar de toren sloeg en de witte koning terugsloeg. Maar onmiddellijk daarop kwam Dd2+. De pion op g2 ging eraf, en er kwamen allerlei matdreigingen. Maar Jonathan vocht zich terug en uiteindelijk werden de dames geruild. Er ontstond een toren+pionneneindspel. Ondertussen waren alle andere kinderen in de zaal al een tijdje klaar en sommigen werden erg onrustig (rennen, schreeuwen en zelfs klimmen). Gelukkig zaten Jonathan en Oscar in de flow en konden ze zich goed afsluiten van het lawaai. Na een spannend eindspel werd het remise. En daardoor was er een teamwinst van 2½-1½!

De volgende ronde was tegen Almere. Tycho maakte een blunder, de overige partijen werden echter gewonnen, 3-1 winst! Nu volgde de laatste ronde en dat was de topper tegen VAS uit Amsterdam. De kinderen zaten bij elkaar in het lokaal en waren al een tijdje met deze wedstrijd bezig, maar RSR IT won zeer overtuigend met 3½-½ (alleen Oscar remise). En daarmee had het team 14 uit 7 gehaald, ruim voldoende voor plaatsing voor de finale in Almere op 14 november. Het team neemt zelfs 6 punten mee naar de finale, net zoals titelkandidaat Eindhoven. Magnus Leidsche Rijn en KC Chesscool hebben ieder al 5 punten in de finale. En nog het vermelden waard: MVP van de halve finale was Robin met 7 uit 7!