Jeugdnieuws: Spetterend optreden E1 bij de JCK

door Angelo, 21 september 2020


Een week nadat de D1 in de Boekenberg van Spijkenisse zich plaatste voor de NK voor jeugdteams (JCC) moest ons jongste team aantreden. Het regionale Jeugdclubkampioenschap werd heel lang gedomineerd door Klim-Op uit Capelle a/d IJssel. Nog steeds zijn zij heel sterk en horen zij altijd tot de favorieten. Deze keer hadden wij een iets hogere gemiddelde rating (720 om 704). Het was nogal spannend want voor de meesten was dit het eerste schaaktoernooi in een half jaar. Zouden ze nog weten hoe het moet?

Het JCK is zoals bekend niet alleen een kampioenschap maar tevens een plaatsingstoernooi voor de NK. Er waren zeven plaatsen te verdelen. Omdat sinds enkele jaren RSB en HSB de handen ineen hebben geslagen, is het toernooi sterker geworden en is er ook een bonusplaats door de KNSB beschikbaar gesteld. Er werd wel gerekend op plaatsing, maar zou het lukken om alle andere teams achter ons te laten en de hoofdprijs te veroveren?


De eerste ronde ging fluitend naar 4-0 tegen de oudste club van de regio, Messemaker. Badr was snel klaar en ook Robin en Tycho wisten hun vroege voorsprongen te bekronen. Oscar had het wat zwaarder, maar die moest dan ook tegen de taaie Sarah-Joy van Messemaker Hij wist haar toch knap in de luren te leggen. Hij zag heel goed dat hij de zwarte loper kon insluiten.


Na deze flitsende start moest meteen aangetreden worden tegen medefavoriet Klim-Op E1.


Deze wedstrijd was een finale waardig. Het ging gelijk op. Weer was Badr als eerste klaar maar deze keer lag zijn koning om. Tycho bracht de wedstrijd in evenwicht. Robin stond loper tegen pion achter en zag zijn tegenstander een paar zetten later promoveren.


Oscar had een evenwichtig bord. Er pakten zich donkere wolken samen boven ons team. Robin kon het inderdaad niet houden, dus 1-2 achter. Weer moest Oscar alles uit de kast halen. De zinderende partij tegen topper Parsa was waarschijnlijk de partij van de dag. Verlies zou het kampioenschap bijna onmogelijk maken. Er moest een gelijkspel uitgesleept worden. Daar zag het heel lang niet naar uit. Tot ze allebei nog 2 minuten hadden kon het alle kanten op.


Het was wachten op het eerste foutje. Er werd steeds sneller gespeeld. Alle borden in de zaal waren inmiddels leeg en op bord 1 was het einde nog lang niet in zicht mede door de 5 seconden increment per zet. Gelukkig wist Oscar zijn zenuwen het beste in bedwang te houden. Het was Parsa die zich verslikte in de stelling en Oscar brak door en wikkelde het professioneel af, tot opluchting en tevredenheid van vader en teamleider Sicco. 2-2 dus. Aan het einde van dit verslag een analyse van deze partij van de dag, met dank aan Jason. We waren nog in de race. Duidelijk was dat de bordpunten belangrijk zouden worden. Wie zou er het meeste verliezen...

De derde ronde was een persoonlijk heel interessante. De teams van de twee bevriende RSB-bestuursleden, de voorzitter (ik) en jeugdleider (Hans) van de RSB, gingen in de derde ronde in gevecht. Er was reden om zenuwachtig te zijn want PASCAL E1 had net haar eerste twee wedstrijden met 4-0 gewonnen. Het werd door ons gewonnen met 3-1. Weer was het Badr die zeer gehaast speelde en daarbij een foutje maakte, waardoor het punt van Oscar teniet werd gedaan. Tycho won gelukkig al gauw en Robin maakte gehakt van zijn tegenstander. Hiermee liep het zelfvertrouwen van PASCAL een flinke deuk op. Maar ook wij hadden reden tot zorg, want Klim-Op maakte geen fout.

Volgende hindernis was Krimpen E1 die met dezelfde cijfers over de knie ging.


Alleen Robin scoorde niet. Badr was nu wel geconcentreerd en ook Oscar en Tycho voegden een punt toe aan hun totaal. Op de voorgrond Tycho tegen de voorlopige jongste schaker uit de Pols-dynastie. Klim-Op liep weer een bordpunt uit. We hadden het niet in eigen hand.

Na een welverdiende pauze begon ronde 5 tegen de gastheer Spijkenisse E1. Dit werd verrassend een 4-0. De boodschap dat elke bordpunt telt was aangekomen. Hier gebeurde het onwaarschijnlijke. Messemaker, die wij met 4-0 hadden opgerold in de eerste ronde, schoot ons te hulp. Parsa won van Sarah-Joy, maar de andere drie punten gingen naar de Goudse Oude, dus Klim-Op ging eraan met 3-1. Nu lagen de kaarten in ons voordeel. Messemaker pakte door deze knappe overwinning de tweede plaats.

Met een winning mood gingen we nu de zesde ronde in. Voor het eerst tegen een team uit de Haagse Schaakbond. Zeven van de zestien teams waren op vreemde bodem. SHTV E1 stond op dat moment op de vierde plaats en was daarmee de leider van de HSB-teams. Gelukkig geen onderschatting van onze kant. Volgens mijn Live-whatsapp-rapportage aan ouders en trainers werd dit met 4-0 gewonnen, maar in de officiële einduitslag zie ik 3-1 staan. Oscar zou verloren hebben**. Gelukkig heeft dit geen invloed op de einduitslag. Door het verlies van Messemaker werd het verschil met de nieuwe nummer 2 vergroot tot 2 wedstrijdpunten. Het aantal bordpunten van Klim-Op was echter gelijk aan de onze (19 uit 24) en dus gunstiger. Het was dus oppassen geblazen. We moesten blijven winnen.

Nu kwam de interessante wedstrijd tegen het tweede team van Klim-Op. Zij waren natuurlijk erg doordrongen van de dienst die ze het eerste team konden leveren. Op bord 1 trad oud-jeugdlid Alexander voor het eerst aan voor Klim-Op. Door een verhuizing maakte hij de overstap naar de aartsrivaal en kon nu meteen onze dromen dwarsbomen. Waarschijnlijk had hij gewetenswroeging, maar hoe dan ook hij maakte het Oscar niet zo moeilijk en het eerste punt was binnen.


Robin leek zich een beetje gek te laten maken door zijn tegenstander die de witte zetten spiegelbeeldig kopieerde. Hier ging een flinke portie blufpoker aan vooraf. Robin werd gevraagd in welke stap hij zat en hij zei heel stoer Stap 4, waarna zijn tegenstander zei dat hij een stap lager zat en dus geen kans zou hebben. Beiden hadden twee stappen te hoog gebluft. Hoe dan ook, een beetje schaker weet dat symmetrieschaak niet eeuwig goed kan gaan en nadat bijna alle stukken eraf waren geslagen kan Robin de laatste toren verschalken zonder teruggeslagen te worden. Intussen had Badr de 2x50 meter in een minuut gesprint, incl plaspauze. Hij stond toen al een paard en een pion voor. Tycho won een toren en een punt en zo werd het weer 4-0, en ik vond het geeneens erg. De Champs Elyssée kwam nu duidelijk in zicht. Toch bleef Klim-Op E1 ook winnen dus we waren nog niet veilig.

De achtste wedstrijd ging Botwinnik over de knie. Tycho binnen een minuut 1-0. Badr vlak daarna 2-0. Even later Oscar en Robin ook gewonnen. Het werd viertonig, ik bedoel eentonig. Nadat ik enkele minuten in een hoekje heb gedanst, want het kampioenschap was nu wel echt dichtbij, kwam ik weer met beide beentjes op de grond. Klim-Op had weer gewonnen en dus mocht de laatste wedstrijd niet verloren worden.

De laatste ronde tegen Bobby Fischer E1 was het laatste obstakel. De spelers hielden de andere borden goed in de gaten. Badr was er niet gerust op.


De anderen probeerden al hun denkvermogen en concentratie te bundelen op hun eigen bord.


Zo zien spelers eruit die op het punt staan voor het eerst kampioen te worden in de E.

Dit was de laatste zet van Badr (1-0). Snel daarna haalde Tycho het beslissende bordpunt binnen. Na enkele jaren aardig te hebben gespeeld is het nu dan eindelijk gelukt: RSR Ivoren Toren is zowel bij de E als de D de beste van de RSB en kampioen van het toernooi! Het derde punt van Robin leverde de achtste overwinning in negen partijen op. De allerlaatste partij was ook de langste; voor zover ik heb gezien was dit ook de enige partij die op tijd werd beslist.


Oscar zien we hier prachtig lokken met Tb7-d7. Een prachtige vork was in de maak, maar er werd niet ingetrapt. Ondanks het betere van het spel ging Oscar door de vlag, maar een kniesoor die daar naar kraaide. We waren na de 3-1 immers eindelijk kampioen. Gefeliciteerd jongens!! De hele vereniging is trots op jullie! Er werden twee prachtige bekers uitgereikt.En nu naar de halve finale op 3/10 in IJsselmonde. Als we dit niveau vasthouden maken we goede kans op de finale in Almelo. O ja. Tycho was de enige die alle partijen wist te winnen. Fantastisch gedaan, en ook de anderen waren lekker bezig met 7 overwinningen (volgens mij dus 8 voor Oscar)**.

**(Noot d.d. 22-9-2020: navraag bij de wedstrijdleider leerde dat hij getuige was van de opgave van Oscar in een spannend toreneindspel)