Jeugdnieuws: JCK D zaterdag 12 september in Spijkenisse

door Robert Aarts, 14 september 2020


Eindelijk, na een hele lange tijd, was er dan weer een echt schaaktoernooi voor de jeugd. Zaterdag 12 september waren de Jeugdclubkampioenschappen (JCK) D van de RSB en de HSB samen in bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse. Er waren wel allerlei Corona maatregelen genomen. Er mocht per team alleen een teamleider aanwezig zijn, er waren twee rustruimtes en de speelzaal had een looproute voor de teamleiders die de wedstrijden wilden volgen. Verder was er uitgebreide ventilatie, de ramen stonden open en de toegang naar de bibliotheek was gesloten.


Voor RSR Ivoren Toren was er een prima team aanwezig, te weten Mees, Joris, David, Noah en Oscar V. (die in de middag kwam in verband met Chinese les). Er waren vier plekken te verdienen voor de halve finales van het NK; het speeltempo was 20 minuten pppp plus 5 seconden increment. De eerste ronde was tegen Schaakmat Westland die zich vorig jaar verrassend voor het NK had geplaatst. Tegen RSR IT was het echter, net zoals vorig jaar, een 4-0 verlies. Joris was als laatste klaar in de zaal, maar eigenlijk was hij de hele partij nooit in de problemen.


Daarna kwam meteen een belangrijke pot tegen Klim-Op D1. Noah ging eraf tegen Janice Fu, Mees ging toch wel verrassend soepel over Parsa Mohebbinezhad heen. De partijen van Joris en David waren echte gevechten. David had tegen Rawi Wortman veel meer tijd, maar gaf nogal nonchalant zijn toren weg. Rawi stond echter onder tijdsdruk en David kon met een loper vrij gemakkelijk de oprukkende pionnen weren, het werd uiteindelijk remise. Joris daarentegen had bijna geen tijd meer tegen Samuel Lopes en leek te bezwijken. Joris had op een gegeven moment nog maar 13 seconden op de klok staan, maar toen gaf Samuel een loper weg en kon Joris met een pion naar de overkant. Met 2½-1½ gewonnen!

Daarna ging het echter stroef met het team. Tegen Spijkenisse en tegen SHTV werden de punten gedeeld. Tegen SHTV was de mazzel dat de sterke Robin van Leeuwen aan de kant was gehouden, omdat men dacht toch wel met 3-1 te verliezen. Klim Op D1 had op basis van bordpunten nu RSR IT weer ingehaald. Tegen Messemaker moest dan ook echt gewonnen worden en dat gebeurde gelukkig ook. Vrij eenvoudig werd het 4-0. De ingevallen Oscar V. leek er, net zoals bij het NK E tegen Wouter Terlouw, weer een hele lange partij van te willen maken, maar gelukkig vond hij in het eindspel een matcombinatie.

Ook Spijkenisse D2 ging er met 4-0 aan. Klim Op had ondertussen een matchpunt laten liggen tegen SHTV (nu wel met Robin), waardoor RSR IT weer eerste stond. Plaatsing voor het NK was wel zeker, maar voor het kampioenschap moest de laatste ronde gewonnen worden. Mees had een dramatische opening, maar zijn tegenstander profiteerde er gelukkig niet van. Joris had nog wel wat werk te doen, maar uiteindelijk werd het 4-0! En daarmee was het team kampioen van de RSB/HSB geworden! Een hele mooie prestatie, gefeliciteerd. RSR IT is er vaak dichtbij geweest, maar nu werd dan toch echt de beker binnengehaald. Op 7 november is de halve finale van het NK in Papendrecht.