Jeugdnieuws: NK E in Waalwijk, 5 en 6 september

door Robert Aarts, 8 september 2020


Na een hele lange tijd was er gelukkig weer eens een toernooi voor de jeugd. Gekozen was voor het NK E in Waalwijk, dat eigenlijk in april had moeten plaatsvinden. Door corona werd het toen een toernooi via internet, heel overtuigend gewonnen door Tommy Grooten. Die was nu natuurlijk ook weer de grote favoriet, maar er waren wel een paar kapers op de kust, zoals Wouter Terlouw, Ralf Sterk (winnaar NK internet schoolschaak), Akshaj Katpatal (winnaar Leidse internet Grand Prix) en Jonathan Vijver (Open Nederlands Jeugdkampioen). Tommy ging in de eerste ronde echter onderuit tegen een laaggeplaatste speler en moest meteen in de achtervolging op zijn concurrenten!

Vanuit RSR Ivoren Toren deden Tycho, Oscar K. en Oscar V. mee. Het was wel weer even wennen, zo direct na de vakantie serieus schaken. Zaterdag waren er 5 ronden, zondag waren er 4 ronden. Het speeltempo was 25 minuten per persoon met een bijtelling van 10 seconden per zet. In verband met de coronamaatregelen kon er alleen via internet meegekeken worden.

Oscar V. kwam meteen in een monsterpartij tegen Wouter terecht, met maar liefst 150 zetten, maar ging helaas in het dame-eindspel onderuit. Dat had kennelijk wel een impact op hem, want Oscar V. had na de eerste dag een magere score van 1½. Tycho speelde heel knap remise tegen Cecilia Pereira (rating 1086) en had 2½ punten na de eerste dag. Oscar K. had 3½ punten met onder andere een mooie remise tegen Daan Aubel (rating 1004).

Op zondag was in ronde 7 de belangrijke partij tussen de koplopers Tommy en Akshaj.Tommy heeft net Lb1 gedaan. Nu kan Akshaj een hele mooie zet doen. Welke zet is dat? (Oplossing onderaan het verslag).

Akshaj zag de zet echter niet en deed Td1?. De witte dame sloeg de toren en daarna deed Akshaj Dxf2??. Zwart had compleet de witte toren op f7 gemist. Daarna was het natuurlijk meteen over en uit en was Tommy heel goed weggekomen.

Oscar K. had een mooie partij tegen Wouter, maar miste in het begin helaas het pakken van een paard na een dubbele aanval. Daarna ging het lang gelijk op, maar mislukte een poging om mat te zetten compleet. Oscar K. haalde daarna nog een half punt en werd met 4 punten 25e. Tycho zette pat en haalde daarna nog een punt en werd 28e met 4 punten. Oscar V. had een betere tweede dag, won onder andere van Arda Yantur van Erasmus en werd 23e met 4½ punten.

En Tommy werd uiteindelijk toch gewoon Nederlands kampioen met 7½ uit 9. Daarmee hield hij de concurrentie een half punt achter zich en was er geen barrage nodig.Oplossing: Lxf2+! 2 Dxf2 Td1+ 3 Df1 Txf1
Of               : Lxf2+! 2 Kf1 Dh1+ 3 Kxf2 Td2+ 4 De2 Txe2
De witte dame verlaat het bord.