Jeugdnieuws: Corona Masters Teamcup (waarschijnlijk voorlopig ons laatste online toernooi!!?)

door Margreet, 27 juni 2020


Nu we volgende week, 3 juli, weer in de Lombard terecht kunnen, organiseerden we dus ons voorlopig laatste online toernooi op deze vrijdag, 26 juni. In eerste instantie hadden we er een massakamp tegen CSV van willen maken, maar Ruud wilde met leden van zijn club ook graag meedoen en ook vanuit wat andere clubs was er belangstelling.

Omdat de meeste jeugd toch op lichess.org speelt besloten we het toernooi daar te houden. Een aantal van onze jeugdleden heeft daar voor andere toernooien al een account en nu kwam er nog een heel stel bij. Dat aanmaken en aanmelden bracht nog een hoop gedoe met zich mee, maar uiteindelijk hadden we een respectabel aantal deelnemers: Jungbin, Jungmin, Raùl, Maysara, Tycho, Arne, Badr, Oscar V, Geunyoung, Hyunyoung, Hoyoung, James, Joaquin, Rishaina en Luka. Als het weer niet zo tegen ons was geweest (30 graden of zo) waren er nog veel meer deelnemers gekomen. Maar zo hadden we ook al de meeste spelers van alle 6 de teams. De andere 5 waren: CSV, De Koddige Koning, Spijkenisse, PASCAL en Meerkerk. De opzet van het toernooi was 7 minuten per persoon per partij met 3 seconden increment. Bovendien was het "arena"; dat betekent nonstop spelen: als je partij afgelopen was kreeg je onmiddellijk een nieuwe tegenstander. Sommigen lieten een paar rondjes lopen zag ik maar oké dat is ook wel weer te begrijpen. Voor de einduitslag telden de 5 kinderen van iedere club die de meeste punten haalden. Dat is ook wel eerlijker want de ene club had veel meer deelnemers dan de andere.

Jungmin ging voortvarend van start. Hij speelt snel en ook goed. Je kon de puntentelling van de bovenste 5 per club hard zien oplopen bij hem, maar halverwege had hij er even genoeg van en kon onze slowstarter Joaquin hem voorbij. Het niveau van de tegenstanders was in het algemeen voor hen aan de lage kant en dan zijn je potjes snel klaar. Joaquin won al zijn partijtjes en ik denk dat hem dat weinig moeite kostte, 14 stuks in een uur!! Tycho was nog sneller: hij won er ook 14 maar verloor er 1. Badr was ook in zijn element en won 13 uit 16 (wat een tempo!). Jungmin verloor van 13 partijtjes er 1 en Oscar, die waarschijnlijk ook eerder afhaakte had 1 verliespunt uit 8.


Tycho ziet het al helemaal zitten.Badr mocht spelen in de zaak van zijn vader. Gelukkig geen spoedorders tussendoor!

Bij de rest van kinderen ging het wisselend. Ik zag Maysara best goed spelen tegen Parsa, een van de beste spelers van Nederland, al had hij zijn dag niet. Ze had nog bijna gewonnen op tijd maar hij perste er in tijdnood nog een eindspurt uit en daar was ze niet tegen opgewassen. Jammer! Ze was niet tevreden met haar 1½ uit 6 maar ik vind dat niet beroerd.

Raùl was bijna in tranen omdat hij vond dat hij slecht had gespeeld. Nou, ik was eigenlijk positief onder de indruk van zijn 3 overwinningen. Die heb ik even bekeken en die waren echt goed! Hij won ook van een jongen waar een paar in de top van hadden verloren en dan ben je toch echt niet beroerd hoor.

De dames Ryu waren wat laat online maar ze hebben nog wel wat gescoord, alleen Hoyoung niet, maar die was voor de wedstrijd in slaap gevallen zei haar vader dus die kwam halverwege pas weer een beetje kijken... En om er dan nog in te komen, dat is moeilijk. Hyunyoung leverde nog een keurige mat af. Ze haalde 1 uit 4. Geunyoung had weer de meeste punten van de 3, maar die overwinning had ze al aan het begin van het spel doordat de tegenstander opgaf. In een andere partij werd ze pat gezet. Gaan we binnenkort ook eens een les over geven.

Arne eindigde weer goed, met 5 overwinningen en 1 remise. Hij was weer eens de beste van onze groep B. En het scheelde weinig of hij had tot de beste 5 behoord! Ik ben benieuwd hoe het gaat als je je tegenstanders weer kunt aankijken!


Een onschuldig klein jongetje maar hij zet je wel mat als je niet oppast!

Luka had er deze keer toch wat meer moeite mee dan de laatste tijd op chess.com. Jammer trouwens dat je dat meisje pat zette! Dat gaan we oefenen! Met koning en dame tegen een koning moet je winnen maar daarvoor moet je toch nog goed opletten!

Rishaina was wisselend. Let op je stukken! Je moet niet de dame laten staan als die wordt aangevallen door een ongedekte loper! Meteen slaan natuurlijk! Ze won 1 keer.

Jungbin had het volgens mij al na een paar potjes gehad. De warmte vermoed ik. Hij verloor er een door opgave zo te zien. De andere won hij.

James speelde flink door. Hij verloor een aantal potjes maar 2 x won hij ook. Hij zette notabene Lavanan, een vrij goede speler van Spijkenisse, mat, heel netjes!


James zit klaar; warm hé? Ik vind het knap dat je met die muis van de laptop kunt spelen; ik word gek van dat ding!

Uiteindelijk won onze club dit toernooi met overmacht! Onze beste 5 spelers stonden allemaal bij de eerste 10. We waren ook ver in de meerderheid met 15 deelnemers. Maar hopelijk kunnen we binnen een paar maanden weer eens naar een echt toernooi!

Allemaal tot ziens op 3 juli om 18u30 in de Lombard! Dus niet een uur eerder!!