Jeugdnieuws: Pupillendag, zaterdag 20 juni @home

door Robert Aarts, 22 juni 2020


Als laatste in de reeks van Nederlandse jeugdkampioenschappen was de Pupillendag aan de beurt. Normaal gesproken was het een toffe dag in Maastricht geweest, helaas moest het nu allemaal via internet. Vanuit RSR Ivoren Toren waren Arne, Oscar K., Cedric (dubbellid) en Emma geplaatst. Emma kwam helaas niet aan de start, jammer, zeker omdat iemand van de reservelijst had kunnen doorschuiven.

Daardoor geen kinderen van ons in categorie F; winnaar zou schaaktalent Wouter Terlouw (vorige week al derde bij toernooi Hilversum) worden met 6 uit 7.

Oscar deed mee in categorie G (t/m 8 jaar), Arne en Cedric zaten in categorie H (t/m 7 jaar). Het tempo was 5 minuten pppp en 5 seconden increment.

Oscar had op vrijdag laten zien dat hij in vorm was en hij begon ook goed met 2 uit 2. Toen moest hij in ronde 3 tegen Simon Rudolph, een van de favorieten. De volgende stelling kwam op het bord.Oscar staat er prima voor, hij heeft net schaak gezet met Lg5. De zwarte koning moet de loper op f7 slaan. Oscar had meer dan genoeg tijd, maar deed de volgende zet helaas te snel: Lxd8???. Hij had Dxd8 moeten doen, want nu slaat het zwarte paard de dame van het bord af. Die klap kwam Oscar niet meer te boven. Hij was uit z'n doen, speelde de partij daarna nog steeds te snel en verloor van regiogenoot Amir Tetova. Uiteindelijk werd Oscar met 4 uit 7 achtste. Simon en Amir hadden allebei 6 uit 7, Simon werd kampioen op basis van SB.

Bij de H had Arne een moeizame start. Hij speelde alsof de duivel achter hem aanzat. En toen kwam hij in de vijfde ronde in een bizarre partij terecht. Hij had net zoals zijn tegenstander koning en toren, maar de heren besloten door te spelen. En dat leek nog uren te gaan duren, want ze hielden elkaars toren in leven en ook mat zetten was er bij beiden even niet bij. Gelukkig besloot Arne na 85 zetten dat toch maar te doen, punt binnen! Arne sloot het toernooi af met 4 uit 7, gedeeld achtste en op basis van SB dertiende.

Cedric, die in een normale partij met een tegenstander tegenover zich snel is afgeleid, speelde op internet nu heel steady en rustig. Als voorbeeld de laatste partij:Cedric staat na 10 zetten al beter, zwart besluit nu met de dame de pion op e4 te pakken. Daarna doet Cedric echter Dxg7! Als daarna ook nog de zwarte koning op f8 komt, weet Cedric met behulp van de loper van c1 mat te zetten. Met 5 uit 7 wordt Cedric heel knap derde! De 6-jarige Oliver Chiu werd kampioen met 6 uit 7.