Jeugdnieuws: Jeugd Groep B op 19 juni

door Margreet, 12 juni 2020


Een drukke dag voor een aantal jeugdleden vandaag: de finale van het NK viertallentoernooi online werd op chesskid.com gespeeld en ons 1e team had zich daarvoor geplaatst! Je zou haast vergeten dat er nog een toernooitje in de B-groep was, maar gelukkig was de vaste kern er toch weer voor gaan zitten: Geunyoung, Luka, Arne, Hoyoung, James, Hyunyoung en, nog nét op tijd, Maysara!

Het was weer een gewoon toernooitje met 3 rondes en 10 minuten per persoon per partij. Net een gewone competitie eigenlijk. We bewaren alle partijtjes van iedereen in het archief op forum. Daar staan per week de links voor de toernooitjes in en dan kun je zo terugvinden hoe geweldig je Pietje daar mat hebt gezet (maar natuurlijk ook minder fraaie dingen). Het is daar zelfs mogelijk om de computer een analyse te laten doen van wat je allemaal hebt uitgespookt op dat bord en hij vertelt er dan bij dat dít de beste zet was maar dát een blunder! En ook wat je eigenlijk had moeten doen. Ik kijk die partijtjes vaak terug als ik met deze stukjes bezig ben, want ik kan dat onmogelijk allemaal onthouden.

Zo speelde Maysara in de eerste ronde tegen Luka en ze gaf zomaar haar dame weg! Was helemaal niet nodig, leek mij, maar ze wist wel te winnen want Luka was ook nogal gul met zijn stukken vandaag. James en Arne hadden een remise; ik vermoed door een zettenherhaling. Eerst dacht ik nog dat James voor stond maar het was toch echt Arne. Maar die kreeg er geen einde aan gebreid zo te zien. James deed nog wel goede zaken tegen Geunyoung, die hij netjes mat zette maar tegen Luka was het concentratievat weer eens leeg: ze zaten om het hardst stukken weg te geven... remise.

Hyunyoung stond eindelijk eens voor tegen haar oudere zus maar toen ging ze door haar tijd. Het werd remise omdat Geunyoung alleen nog een koning en een paard had en daar kun je niet mee winnen. Geunyoung haalde nog 1½ punt want van haar jongste zusje won ze. Ze begint mat aardig onder de knie te krijgen.

De uiteindelijke winnaar was vandaag dus: Maysara met 2½ uit 3, zelfs nadat ze ook in de 2e ronde haar dame had weggegeven aan Hoyoung, gevolgd door Arne en James, die allebei 2 uit 3 hadden. Ik zou zeggen: kijk allemaal eens een keer in het archief naar jullie partijtjes. Dat kan heel leerzaam zijn (en misschien zit je dan wel eens met rode wangen omdat je ineens ziet hoe dom die zet was...).

Als uitsmijter nog een foto van Arne, die nog niet genoeg had geschaakt na dit toernooitje en gewoon verder ging.


Toch weer rode wangen (maar geen analyse gedaan)

Volgende week, op 26 juni, houden we een groot toernooi op lichess! Een aantal kinderen zal daar nog een account voor moeten aanmaken. We zetten de hele procedure in de app.

Het wordt een toernooi tussen 6 clubs en ik denk dat wij veruit de meeste spelers gaan leveren, dus je zult wel eens tegen een clubgenoot spelen, maar dat geeft niet.