Jeugdnieuws: Toernooien en jeugdteamcompetitie, 12 juni t/m 14 juni

door Robert Aarts, 15 juni 2020


Het waren de afgelopen tijd drukke dagen voor de schaakjeugd. Het begon vrijdag al met de individuele finale van het NK Schoolschaak. Mees werd derde met 4 uit 5 achter Ralf Sterk (die bleef ongeslagen) en Storm Fallaux. Een dag later waren de schoolteams aan de beurt. Bij Quadratum uit Rotterdam deden drie kinderen van RSR Ivoren Toren mee: Tycho, Badr en Fender. Ze hadden, onder leiding van teamcaptain Femke, al een pittig kwalificatietraject achter de rug. Maar liefst vier voorrondedagen en vier halvefinaledagen waren nodig geweest om de finale te bereiken.

Maar in de finale klopte alles, dit keer ook geen technische problemen. Tycho en Fender haalden ieder 3 punten, Badr en een schoolgenoot haalden 2 punten waardoor de eindscore op 10 punten uitkwam. En dat bleek voor de school Quadratum voldoende voor een keurige negende plek. Storm Fallaux, een dag eerder dus tweede, kreeg zijn revanche. Hij haalde 5 uit 5 en zijn school OBS 't Schöppert uit Hengelo werd overtuigend Nederlands kampioen met 15½ punten. Ralf Sterk werd nu gedeeld tweede met De Spits uit Utrecht. Kobe Smeets, die ook 5 uit 5 haalde, werd gedeeld tweede met De Pijlstaart uit Utrecht.

Wel technische problemen waren er zaterdag bij Joaquin bij de Leidse Grand Prix. Zonde, want in een gewonnen stelling ging zijn dame pardoes van het bord. Met 3½ uit 7 eindigde hij in de middenmoot in groep 1. Winnaar werd Akshaj Katpatal uit India met 6 uit 7. In groep 2 deden Arne en Daniël mee en die eindigden met een knappe 3 uit 7 ook in de middenmoot.

Zaterdagavond was weer de nationale Jeugdteamcompetitie. Door de schaakdrukte waren er maar vier kinderen van het team aanwezig, namelijk Mees, Oscar K., Badr (in de auto) en Jungbin (bij wie de batterij van de telefoon op het einde leeg was). Maar ze deden het prima en ze werden met 56 punten zesde. Moira-Domtoren werd met 72 punten dit keer eerste. Mees was met 18 punten de MVP (meest waardevolle speler) van het team en werd daarmee vierde in het individuele klassement.Zondag was het sterk bezette jeugdtoernooi van Hilversum. De prachtige hoofdprijs, een grote houten pion uit een boom gedraaid, had allerlei schaaktoppers gelokt. Er deden maar liefst 54 kinderen mee. Het tempo was 7 minuten per persoon en 7 seconden increment. Dit keer ging het technisch wel goed bij Joaquin en ook met zijn timemanagement. Alleen tegen Kobe Smeets ging er in een betere stelling in tijdnood van alles mis. Kobe mocht tenslotte ook de pion mee naar huis nemen (nou ja, hij krijgt 'm opgestuurd), want hij werd met 6½ uit 7 overtuigend eerste. Joaquin werd uiteindelijk met 5 uit 7 netjes vijfde. Jungbin begon goed met 2 uit 2, maar zakte daarna weg en eindigde onderin.