Jeugdnieuws: Jeugdtoernooitje B-groep van 12 juni

door Margreet, 12 juni 2020


Ook deze week was er alleen voor de B-groep een toernooitje geregeld. In de A-groep zitten diverse kinderen die deze week gedurende 4 dagen hebben geprobeerd om zich met de Quadratumschool te kwalificeren voor de finale van het schoolteamkampioenschap van de schaakbond. Dat is op het nippertje gelukt! Hartelijk gefeliciteerd Tycho, Badr, Fender en Loek! (en nog een paar andere schoolgenoten). Maar na zo'n krachtsinspanning wilden ze wel even een dagje vrij zijn, want de 13e is de finale al! Succes!

In de B-groep was het ook niet zo druk. Het gewone schoolleven is weer begonnen en veel kinderen hebben ook weer training van voetbal of tennis, en ze kunnen nu weer spelen met vriendjes en vriendinnetjes, zodat het schaken er wel eens bij inschiet, zoals Maysara die het helemaal vergeten was! Bij dit toernooi deden 7 kinderen mee: James, Luka, Geunyoung, Rishaina, Hyunyoung, Hoyoung en (natuurlijk) Arne!

We hadden een "gewoon" toernooi, d.w.z. geen bijzondere regels, met 10 minuten per persoon per partij.

Arne is de te kloppen man in deze groep, maar dat zat er vandaag voor niemand in want er waren weinig deelnemers uit groep 3, alleen James, en die was niet op zijn best. Dus dat was een makkie voor hem, ook al zit hij hier met rode wangen. Maar dat was niet van de inspanning van het spel maar omdat hij hard had moeten fietsen om nog op tijd te zijn voor het toernooi!


Arne heeft echt geen koorts hoor! Integendeel: hij is helemaal bij de tijd.

James was echt een beetje uit zijn doen, en ik zag een heel vreemde partij tegen Hoyoung op het bord komen. Dat bleek, zo vertelde zijn moeder achteraf, te komen doordat de computer vastliep. Hij kon ineens niet meer de zetten doen die hij wilde en dat is natuurlijk balen. Anders was hij nog wel 2e geworden! Tijd dat we weer gewoon gaan schaken! Daar gebeuren ook wel eens rare dingen maar daar kun je tenminste jezelf (of een ander) de schuld van geven. Hier kun je niets tegen doen en dat is heel vervelend! Hij haalde nog wel een remise tegen Hoyoung, ik geloof door zettenherhaling, maar hij had dit normaliter moeten winnen want hij is veel verder met schaken dan zij. De 2e partij was nog erger. Die verloor hij dan ook. Gelukkig was de computer in de 3e partij weer op orde en haalde hij nog een punt binnen.


James probeert het geheel nog in goede banen te leiden!

Rishaina draaide intussen leuk mee. Dat ze bij de 1e partij geen punt heeft gekregen vind ik raar want ze was ruim op tijd ingelogd en had een bye maar die staat niet in het systeem. Daarna moest ze tegen James die problemen had met de computer, en misschien intussen ook met de concentratie. Die won ze dus! Helaas moet je na zo'n succesje altijd tegen Arne en die liet geen steken vallen. Dus eigenlijk had ze 2 uit 3.

Hoyoung eindigde toch nog heel aardig, want naast de remise tegen James had ze nog een bye, dus dat bracht haar 1½ punt. Geunyoung won van Hyunyoung, hoewel die mat in 1 had kunnen zetten, maar ze zag het niet!! Hardstikke jammer toch? Zo haalde Hyunyoung alleen een punt uit een bye, terwijl ze in de schaakles eigenlijk de beste van de 3 was.

Rest nog Luka bij wie er een ouderwets kwartje lijkt te zijn gevallen. Bij de eerste toernooitjes ging het moeizaam maar hij leert nu snel bij! Hij verloor natuurlijk nog van Arne maar wist zowel Geunyoung als Hoyoung keurig mat te zetten. En dat voor een jongen die daar nog maar net mee begonnen is! Heel knap! Zijn moeder zei ook dat hij ontzettend blij was. Met 2 uit 3 werd hij 2e.


Luka krijgt het voor elkaar!

Enfin: volgende week same time, same place...