Jeugdnieuws: NK D, donderdag 21 mei @home

door Robert Aarts, 24 mei 2020 en bijgewerkt door Arrian, 27 mei 2020


(zie voor het bijgewerkte stuk onder de (oude) eindstand)

In navolging van het NK E en de NK ABC vond op Hemelvaartsdag het NK D plaats. Helaas wel weer op chesskid, waar de schaakpartijen heel lastig te volgen zijn. Bij de PJK in IJsselmonde hadden Mees en David zich geplaatst voor het NK. Joris en Joep kregen op basis van rating een vrijplaats. Joep deed uiteindelijk niet mee.

In de ochtend was het NK voor de meiden. Vanuit de Koddige Koning (de club van meester Ruud) deed Marlies de Bruijne mee. Ze was als laatste geplaatst, maar deed het prima met 3 uit 7 en werd daarmee 18e. Lauri Maris voltooide met 7 uit 7 een dubbelslag; na de titel bij de C meisjes pakte ze ook de titel bij de D meisjes.

In de middag waren er 50 kinderen aan de beurt voor maar liefst 9 rondes. Het speeltempo was 5 minuten pp met 5 seconden increment. Een heel sterk bezet toernooi met als grote favorieten Kobe Smeets (winnaar C), Arthur de Winter (2e bij C en finaleronde NK bullet), Tommy Grooten (winnaar E) en Wendy Huang (kampioen D van vorig jaar). Het zou echter anders lopen.

Helaas kon ik alleen de partijen van Mees goed volgen. Ik zag wel dat alle drie de jongens matig begonnen. Mees had in de derde ronde een loper voorspong, raakte die op het einde kwijt en ging ook nog knullig in het pionneneindspel ten onder. Hij herstelde zich daarna echter goed. Hij verloor onderweg nog van Wendy Huang (geen schande), maar zette regiogenoot Louis Liu met een valletje prachtig mat met dame op h2. En in de laatste ronde versloeg hij ook nog Tommy Grooten, die allerlei blufoffers op het bord losliet, maar uiteindelijk bijna geen stukken meer overhad. Met 6 uit 9 werd Mees gedeeld 5e en op basis van SB 9e. Een hele knappe prestatie.

De eerste pot van Joris die ik zag, was tegen regiogenoot Samuel Lopes. Dat leek goed te gaan in het eindspel, maar toen viel de connectie uit. Jammer, Joris kwam totaal uit op 4 uit 9. Daarmee werd hij gedeeld 26e en op basis van SB 32e. David kwam totaal uit op 2½ uit 9, bij de laatste rondes viel ook bij hem helaas de connectie uit. Hij werd 44e.

De titel ging heel verrassend naar Sascha Kurt van schaakclub Eindhoven, de club van trainer Herman Grooten. Sascha speelt normaal gesproken in het tweede team van Eindhoven. Tweede werd Prajit Sai Kumar (zijn broer was tweede bij de E) en derde was Fedor Sazonov, woonachtig in België.

Het was vertederend om te zien hoe nederig de 9-jarige Sascha na afloop van het toernooi was. "Mijn clubgenoten zijn eigenlijk altijd beter, maar hadden vandaag een slechte dag" en "Wendy had pech in de laatste ronde tegen mij dat haar computer vastliep". Op aandringen van commentator Stefan Kuijpers besloot Sascha toch maar een bescheiden feestje als kampioen te gaan vieren. Helemaal terecht want hij pakte ook, in dezelfde week, bij de kwalificatie van het NK Schoolschaken de eerste plek!

Het is nu even afwachten wanneer de Pupillendag (F,G,H) op internet is. Voor dit toernooi zijn Arne, Oscar K. en Emma geplaatst.

De (oude) eindstand:


Update 27 mei 2020
Blijkbaar was het toch niet helemaal zuivere koffie bij de oorspronkelijke winnaar Sascha Kurt. In een aangepast bericht op schaken.nl is hij namelijk uit de einduitslag verwijderd en valt het volgende te lezen: "We hebben na het toernooi echter de uitslag moeten aanpassen vanwege onregelmatigheden. De partijen hebben we laten checken." De gecorrigeerde eindstand is als volgt: