Jeugdnieuws: B jeugdtoernooitje van 22 mei

door Margreet, 22 mei 2020


Na het succes van vorige week met de schaakvariant 3x schaak besloten we dit nog een keer zo te spelen: omdat mat nu eens geen vereiste was, maakten ook de kinderen van groep 4 die dat nog niet zo goed onder de knie hebben kans om eens een keer te winnen. Er kwamen 11 kinderen binnen. Een paar waren helaas een beetje te laat zodat ze de eerste partij verloren. Zoals altijd waren Arne en de zusjes Ryu er, en ook Maysara, Raphael, Luka (die heeft de smaak te pakken), James, Rishaina en Alexandra. Er was ook een nieuwe deelnemer: Betty, die haar eerste partijtjes online speelde.

Het was weer een toernooitje met verrassingen! De top wordt nog steeds wel bepaald door de kinderen die in klassement 3 zitten, zoals Arne, Maysara, James en Raphael , maar in groep 4 halen de kinderen nu ook punten binnen!

Hoyoung bijvoorbeeld! Ze had nog nooit meer dan remise gehaald bij de gewone potjes en nu won ze 2 keer achter elkaar door 3x schaak te geven. Een geweldige prestatie! Jammer dat er geen foto van haar is bij die overwinningen. Vandaag was zij de beste van de 3 zussen!

Hoyoung had wel geluk tegen Betty die dit allemaal voor het eerst deed en niet zag dat ze mat in 1 kon geven. Het kost me altijd moeite om niet te gaan roepen als ik zoiets zie, maar ze zou me toch niet horen... Ze was een beetje laat online, waardoor ze de eerste verloor, en kreeg ook nog een bye, zodat ze maar 2 potjes heeft gespeeld. Maar het begin is er!

Luka trof hetzelfde lot als vorige week: hij won de 2 eerste partijtjes en kreeg toen weer de bovensten van het klassement tegenover zich. En die hebben het spelletje echt wel door, dus verloor hij van Maysara en James. Maysara blijft aldoor in de subtop hangen; ze kan het echt wel maar laat zich nog te makkelijk verrassen, zoals in de eerste ronde tegen James. Bij deze variant van schaken is het natuurlijk zaak dat je de koning echt goed afdekt, zodat niemand hem even voor de gein schaak kan zetten, maar veel kinderen gaan natuurlijk beginnen met de damepion op te spelen en dan heeft de tegenstander zo een schaakje met een loper, wat normaal geen probleem is maar nu wel!

Zo verging het dan ook Arne tegen Raphael. Arne had het centrum open en toen greep Raphael ineens zijn kans: zette achter elkaar schaak met de loper, het paard en toen de dame. Tja... Dat was het eerste verliespunt in tijden voor Arne en dat kostte hem ook de eindoverwinning vandaag, want Raphael verkeert in bloedvorm en won alle 4 zijn partijtjes!

In de einduitslag werd Raphael dus eerste met 4 uit 4 en Arne en James deelden de 2e plaats met 3 uit 4. Daarna kwamen Maysara, Luka en Hoyoung!

Een beetje jammer (maar wel makkelijk voor mij) is dat niemand een foto op de app heeft gezet, zodat dit alleen maar tekst is. Volgende week hoop ik op een heleboel actiefoto's , zeker ook een van Betty want die hebben we nog niet!