Jeugdnieuws: B jeugdtoernooitje van 15 mei (3 x schaak)

door Margreet, 15 mei 2020


De 14e was een bullettoernooitje aangemaakt waar helaas maar 4 kinderen voor inlogden, zodat het dus binnen 10 minuten afgelopen was. Eigenlijk valt hier niet veel over te zeggen, want Mees, Badr, Arne en Alexander hebben alle 4 tegen elkaar een heel kort potje gespeeld. Mees won alles. Voor de anderen was het wennen, maar goed dat jullie meededen!

Op vrijdag stond het toernooitje voor de B-groep op het programma. Die zijn deze week weer gedeeltelijk naar school geweest (waar ze volgens Maysara niets zinnigs hebben gedaan) en daarom hadden we dat om 16:00 gepland. Er was een flinke opkomst (daar heb ik wel een beetje achteraan gezeten). Jammer dat Daniel niet kon want die moet naar de BSO op vrijdag. Maar we hadden wel: de zusjes Ryu, Raphael, Maysara, Rishaina, Luka, Arne, Raul, Alexandra, James en Maarten! Deze keer had Robert een leuke variant aangemaakt: 3x schaak. Dat houdt in dat je gewoon schaakt en dus ook gewoon kunt winnen door mat te zetten, maar je kunt ook proberen om je tegenstander 3x schaak te zetten, dan heb je ook gewonnen. Dat concept bleek perspectieven te openen voor degenen die anders niet veel winnen: je hoeft geen mat te zetten, want dat is voor veel kinderen in deze groep nog best een probleem.

Op die manier won Rishaina in de eerste ronde van James, en Luka van Alexandra. Ook Arne pakte meteen een punt. Geunyoung was een fractie te laat met inloggen, daarom kreeg Hoyoung een punt voor een vrije ronde. Raul had het ook snel door: hij zette Maysara 3x schaak.


Raul heeft het voor elkaar!

Maarten en zijn moeder begrepen het concept niet meteen. Dat was kennelijk geen bezwaar want hij won achter elkaar 3 partijtjes, alleen vroeg hij zich af waarom dan wel. Maar hij bleek dus verschillende malen 3x schaak te hebben gegeven. Maar zijn laatste tegenstander was natuurlijk Arne, en die is momenteel onverslaanbaar...

Er waren er meer die het niet gelezen hadden van dat 3x schaak: ook de dames Ryu deden weinig pogingen om iemand schaak te zetten. Ik heb nog geprobeerd om via de app te waarschuwen, maar hun vader zat er ook niet heel de tijd bij dus ze hebben niet al te best gescoord. Geunyoung wist nog van haar zus te winnen. Zij is de oudste van de 3 en draait het best met de online toernooitjes.

Wie wel onverwacht goed meekon was Luka! Hij is ook nog geen matzetter maar schaak, daar weet hij wel raad mee, zo ondervonden Alexandra en Rishaina. Daarna kwam hij hoog in het klassement en daar kom je degenen tegen die al wat verder zijn, maar met 2 uit 4 mag hij heel tevreden zijn!


Zo te zien was hij dat ook !

James zal niet helemaal blij zijn geweest, want zijn eerste 2 potjes gingen verloren doordat hij er niet genoeg op lette dat hij niet schaak gezet moest worden. Daarna ging het veel beter, maar misschien moeten we dit nog eens spelen want het geeft iedereen meer kansen!

Ook Alexandra baalde waarschijnlijk, want zo te zien liep haar computer weer eens vast in het potje tegen Raphael en toen alles weer werkte was ze al veel tijd kwijt...

Raphael kreeg in zijn eerste partij klop van Arne; daarna won hij 2x maar trof toen in de laatste pot Maysara en dat was nog net een maatje te groot. Maar toch netjes!


Een geconcentreerde Raphael in actie!

Uiteindelijk won Arne dus maar weer eens. Het begint saai te worden aan de top van het klassement! (behalve voor hem dan) De 2e plaats was verrassend voor Raul met 3 uit 4. Ook Maysara en Maarten hadden 3 uit 4 maar die werden 3e en 4e, dat zat hem natuurlijk weer in de tegenstanders.

Luka , Raphael, Alexandra en James hadden 2 uit 4, en werden 5e, 6e ,7e en 8e. Verder had iedereen wel 1 punt gehaald. Op naar het volgende toernooitje: wordt in de loop van de week weer bekend gemaakt!