Jeugdnieuws: Kwalificatie NK viertallen 8 mei, technisch malheur treft RSR IT kids

door Robert Aarts, 11 mei 2020


Bij het tweede kwalificatietoernooi op 24 april had het eerste team zich overtuigend geplaatst voor het NK viertallen. Maar het tweede team wilde het er niet bij laten zitten en op 8 mei deden Tycho, Alexander, Badr, Loek, Fender en Robin weer een poging om zich te plaatsen. Er waren nu 147 deelnemers verdeeld over 34 teams. Het ging om vijf rondes en kijkend naar de vorige kwalificatietoernooien, had je wel 14/15 punten nodig om bij de eerste drie plekken te komen. Daarbij zouden de beste vier spelers per team meetellen. Het geheel werd op chesskid gespeeld en degenen die denken dat chess.com of lichess een gedoe is, chesskid is een drama. Margreet kwam al helemaal niet binnen en ik kon zelf maar een aantal kinderen zien spelen. Individuele tussenstanden en eindstand waren sowieso onvindbaar.

De eerste ronde ging het nog crescendo, de eerste 4 punten vlogen binnen. Alexander kwam nog in een vork terecht, verloor een toren, maar had ondertussen een mooi matcombinatie opgezet. Netjes gedaan! Maar helaas sloeg toen het noodlot in de tweede ronde toe....

Tycho klapte eruit en kwam er ook niet meer in. Er werd nog snel gewisseld van computer maar de tweede partij liet al een 0 zien. En tot overmaat van ramp haalde het team in deze ronde maar 1½ punten.

In de derde ronde ging het al een stuk beter met 3 punten, alleen was het nu Alexander die niet aan het bord verscheen. Heel bizar, want ik kon zijn partij live zien en ik zag zijn klok lopen, alleen kon hij geen zetten doen. Zonde, zeker omdat vooral Fender dit toernooi in goede doen was. Hij haalde ongeslagen 4 uit 5 en met name het middenspel zag er prima uit.

In de vierde ronde werden er door het team 2 punten binnengehaald. Totaal waren er nu 10½ punten binnen, het zou theoretisch nog kunnen. Maar helaas had al het gedoe te veel energie gekost en kwam er nog maar 1 punt bij. Totaal dus 11½ punten en dat was ruim te weinig om naar de finale te gaan. Maar volgende week is er nog een kans, dan hopelijk met wat minder pech.