Jeugdnieuws: Online toernooitjes van 1 mei 2020

door Margreet, 2 mei 2020


Het zou zomaar kunnen dat veel kinderen een beetje online-schaakmoe aan het worden zijn. In het begin is het allemaal nog nieuw en spannend, maar na een tijdje wordt het gewoon saai dat je geen persoon tegenover je hebt zitten tegen wie je zo af en toe iets kunt zeggen en vooral heb je geen goed idee wie daar ook op dat bord zit te schuiven. Bovendien worden de kinderen al doodgegooid met online schoolzaken (en bijbehorend huiswerk) dus het zal wel een opluchting zijn als deze hele toestand voorbij is. Hopelijk kunnen we eind deze maand weer enigszins normaal gaan schaken.

Als gevolg van de schaakmoeheid (vermoed ik) zitten er op de clubtoernooitjes wat minder kinderen. In de A-groep is dat ook wel te verklaren uit de hoeveelheid NK-toernooien die de afgelopen weken gehouden zijn: teamkwalificaties, en vanmorgen een online NK voor A, B en C jeugd, waaraan Joaquin en Thijs meededen.

Maar om 15:00 zaten achter de schermen klaar: Arne, Maysara, James, Geunyoung, Hyunyoung, Hoyoung, Luka, Maarten en Alexandra. Ik geloof dat Arne, de zusjes Ryu en Maarten er alle keren al bij geweest zijn! Goed hoor!

Arne heeft er alle belang bij om iedere keer weer mee te doen want hij voert de ranglijst aan! Het lijkt erop dat hij toch de sterkste speler is in deze groep, al maakte Maysara het hem nog knap lastig! Hij won vandaag alle 3 zijn partijtjes: van Geunyoung, Maysara en James. Dus wordt hij meer en meer onbereikbaar voor de rest!


Arne is weer goed bezig!

James, Maysara en Geunyoung haalden allen 2 uit 3. Hyunyoung had ook 2 punten maar 1 daarvan was uit een bye, dus als er dan meer met 2 punten zijn eindig jij daaronder. Maysara had een tikje sterkere tegenstanders gehad dan James, daarom werd zij 2e en James en Geunyoung gedeeld 3e. Ik ben benieuwd wie de sterkste is als James en Maysara weer eens tegen elkaar moeten spelen! James was in ieder geval erg blij toen hij zijn eerste potje in weken speelde én won!


James ziet de overwinning aankomen!

Geunyoung doet trouwens goede zaken in klassement 4, want ze haalt daar eigenlijk aldoor de meeste punten! Dat kun je terugzien in de klassementlijst die ook op forum op chess.com te vinden is.

Ik zag ook de partij terug die Hyunyoung met grote overmacht won van Alexandra: met maar liefst 3 dames en een toren wist ze uiteindelijk mat te zetten! Ik raad zoveel dames altijd sterk af omdat je voor je het weet pat zet, en ze waren ook niet nodig maar deze keer ging het goed!

Bij Luka en Hoyoung gaat het nog niet zo geweldig: Luka geeft teveel stukken weg en Hoyoung heeft mat nog niet geleerd hoewel ze er nu helaas nogal eens tegenaan loopt. Maar het is juist heel goed dat jullie meedoen: je leert er veel van!

Maarten heeft zijn 2 opstapje-boeken al uit en kan dus mat zetten. Dat deed hij dan ook, notabene tegen Alexandra, die echt haar dag niet had! Jammer genoeg houdt hij de concentratie nog niet zolang vol, daarom won hij zijn 2 andere partijtjes niet.


(nog) geconcentreerd bezig aan zijn eerste potje!

Enfin, in klassement 1 dus Arne, Maysara en James in de prijzen en in klassement 2 Geunyoung, Hyunyoung en Maarten.

In groep A hebben we meer terugloop in de deelnemers dan in groep B. Maar zij hebben dan ook een drukker programma met online schaken dus dat is wel begrijpelijk.

Vandaag hadden Mees en Oscar zich afgemeld maar de opkomst was toch redelijk: Jungbin en Jungmin natuurlijk, niet weg te slaan van chess.com, David en Simon, die allebei goed op dreef zijn, Tycho, die heel goed speelt, Alexander, inmiddels een beetje gewend aan internetschaak (gaat flink vooruit nu), Badr, ook altijd van de partij, Fender, altijd goed voor 1 of 2 overwinningen, Robin (moet nodig meer gaan spelen) en Aristarch, die nog niet helemaal de oude was vandaag denk ik, na een nare ervaring gisteren (niet met schaken).

Nu er een paar kanonnen niet waren kon de rest er weer eens ouderwets tegenaan: er waren voor meer mensen punten te verdelen! Maar eigenlijk zag de lijst er niet zo heel anders uit: Jungmin en David wisten allebei hun 3 partijtjes te winnen en werden gedeeld 1e. Tycho eindigde met 2 uit 3 als 3e: hij verloor van Jungmin en won van Alexander en Aristarch. Alhoewel Alexander en Simon ook 2 uit 3 hadden, werden ze toch 4 en 5; zal wel door de tegenstanders komen. Badr had een heel vreemde partij tegen Robin: Robin zette minutenlang niets met wit. Toen dachten we allemaal dat hij had afgehaakt, maar ineens waren ze toch bezig. Helaas had Robin toen al 4 minuten verloren en dat was niet meer goed te maken. In zijn laatste partij tegen Simon gaf Badr zo te zien op, waarschijnlijk omdat hij zijn dame kwijt was.

In de 2e ronde hadden we nog wat broedermoorden te betreuren: de computer had Jungbin en Jungmin tot elkaar veroordeeld, maar ook David en Simon. Jungmin en David wonnen deze confrontaties. Hopelijk lijdt de huiselijke vrede daar niet onder!

Fender wist de laatste partij tegen Robin te winnen met een heel keurige mat: goed gespeeld!

Volgende week weer nieuwe kansen!