Jeugdnieuws: NK ABC vrijdag 1 mei @home

door Robert Aarts, 1 mei 2020


De NK ABC, die een week lang in Almelo zouden plaatsvinden, waren in verband met Corona al een keer verplaatst naar eind augustus. Maar ook dat feest ging dus niet door. Als alternatief zou er, net zoals bij het NK E, op internet gespeeld gaan worden op chess.com. Om fraude tegen te gaan werd het wel een format van 7 partijen met 5 minuten pppp en 5 seconden increment. En om het geheel helemaal zo eerlijk mogelijk te maken, werd het toernooi ook nog afgesloten voor de buitenwereld. De enige mogelijkheid om mee te kijken was via Twitch.tv met commentaar van Stefan Kuipers; je kon wel achteraf de partijen bekijken op chess.com.

Bij categorie C was Joaquin op basis van rating eerste reserve en jawel, hij mocht meedoen! Daar was hij natuurlijk heel trots op, maar hij had liever in Almelo iedere dag een partij geschaakt. Dat ligt hem beduidend beter dan blitzschaken. Hij stond dan ook helemaal onderaan de plaatsingslijst met een rating van 1340, terwijl de gemiddelde blitzrating meer dan 2000(!) was. En dan had hij tijdens het toernooi ook nog eens hele pittige tegenstanders (o.a. Dana Verheij, Tommy Grooten en Nanne van Foreest). Uiteindelijk eindigde hij op 2 uit 7, de 22e plaats. Daar was hij toch wel tevreden over, hij vond het geheel een mooie ervaring om mee te maken. Kampioen werd Kobe Smeets, die in de laatste ronde Machteld van Foreest versloeg. Hierdoor bleef hij Arthur de Winter net voor op basis van SB.

Bij categorie B deed dubbellid Thijs mee. Hij liep in Delft bij een gewonnen stelling door een brandalarm een punt mis (de ronde werd weggestreept), waardoor hij op een half punt de kwalificatie miste. Maar hij mocht gelukkig toch meedoen bij het NK B.

Thijs is al een uitstekende schaker maar internetblitz ligt het hem helemaal goed. Hij stond dan ook hoog op de plaatsingslijst. In de voorbeschouwing bij Twitch.tv was het dan ook grappig om te zien, dat de schaakmeesters zich afvroegen wie dan toch die Thijs is. Ze hadden duidelijk nog geen contact gehad met schakers van RSR Ivoren Toren.

De eerste ronde verloor Thijs nog tegen Dylan Achuthan, maar daarna kwam hij goed op gang. De vijfde partij met zwart tegen regiogenoot Job Verheul maakte hij mooi af.


Job denkt de partij binnen te halen door Dxf6 te spelen (dreigt mat). Maar daar komt keihard Txc1+ eroverheen. Job denkt de boel nog te redden door Lxc1, maar dan volgt Dxe1#, oeps.

De partij daarna moest Thijs tegen topper Wendy Huang en die wist hij (volgens chess.com) foutloos binnen te slepen. De laatste partij tegen titelverdediger Onno Elgersma was helaas een stuk minder; hij zag in een betere stelling een mat in één over het hoofd. Maar met 4 uit 7 was Thijs mooi 8e van Nederland geworden! Kampioen bij de B werd Loek van der Hagen, die Khoi Pham op basis van SB net voorbleef.

Al met al een goed georganiseerd toernooi. Wel raakten hier en daar deelnemers hun internetverbinding tijdens een partij kwijt. En de winnaars zeiden bij de interviews op Skype dan ook, dat het te hopen is dat in het najaar toch weer echte toernooien met een normale speeltijd kunnen plaatsvinden.