Jeugdnieuws: Kwalificatie NK viertallen vrijdag 24 april

door Robert Aarts, 27 april 2020


Vrijdag 17 april was er al een kwalificatieronde geweest voor het NK viertallen op internet. Dit toernooi is bedoeld voor kinderen die nog niet op de middelbare school zitten. David en Simon hadden zich op 17 april heel knap met hun school gekwalificeerd. Op 24 april was er weer een kwalificatieronde en de jeugd van RSR Ivoren Toren wilde toch ook wel een poging wagen. Het eerste team bestond uit Mees, Oscar K., Oscar V., Joris en Noah. Het tweede team bestond uit Tycho, Badr, Fender, Loek en Alexander. Alle 174 kinderen zaten bij elkaar in één groot toernooi, de vier beste resultaten telden mee voor het teamklassement. Het tempo was 5 minuten pppp, plus 5 seconden per zet erbij.

Het bleek echter nog niet zo heel gemakkelijk te zijn om überhaupt in het toernooi te komen. Er wordt bij chesskid behoorlijk scherp naar de aangevraagde accounts gekeken en het ging erom spannen of een aantal kinderen op tijd binnen zou zijn. Margreet hield er een maagzweer aan over, maar gelukkig waren de tien kinderen om 16.00 aan de start.


Mees zit klaar


Oscar K. zit klaar

En het bleek al snel dat een back-up speler helemaal geen overbodige luxe was, want na een overwinning werd Noah uit het internet en/of chesskid gekieperd. Heel jammer, maar gelukkig deden de overige vier uit het eerste team het heel goed. Ze draaiden continu in de top mee en dan is de kans dus groot dat je tegen elkaar moet. Ongeslagen kwamen Oscar V. en Mees tegenover elkaar te staan. Tot het eindspel ging het gelijk op, maar onhandig verlies van de toren van Mees zorgde ervoor dat Oscar V. een pion kon laten promoveren tot dame en de overwinning binnenhaalde.


Tycho zit klaar


Badr zit klaar

Ondertussen ging ook team 2 goed. Hier en daar werd een puntje verloren maar ze draaiden goed mee. Vooral Alexander had een topdag (een plek in de top 10); hij won zelfs de interne strijd tegen Tycho. Hij haalde uiteindelijk 4 uit 5, Loek had 2 punten, Fender, Badr en Tycho hadden ieder 3 punten. Omdat de vier hoogste resultaten meetelden, kwam team 2 uit op 13 punten. Zou dit genoeg zijn voor kwalificatie?

Bij team 1 moest Oscar K. in de laatste ronde tegen topspeler Hayun Shin. Dat was een brug te ver, maar 4 uit 5 was natuurlijk heel netjes. Oscar V. werd samen met Hayun eerste met 5 uit 5, Mees en Joris haalden ieder 4 punten. Bij elkaar 17 punten en dat moest toch wel genoeg zijn?

En dat was zeker genoeg. Samen met Magnus 1, Magnus 2 en Haarlem was het eerste team door! Gefeliciteerd, naar de finale van 19 juni. Het tweede team viel helaas buiten de boot, maar er komen nog twee kwalificatiedagen.