Jeugdnieuws: Fischertoernooi bij de jeugd, 23 april 2020

door Margreet, 23 april 2020


Om eens iets anders dan gewoonlijk te doen had Robert voor vandaag een Fischertoernooitje op de rol gezet. Er kwamen online weer aardig wat spelers op af: Joaquin, Jungbin, Jungmin, Mees, Oscar K, Tycho, Arne, Badr, Geunyoung, Hyunyoung, Hoyoung, Joris en Alexander.

Zo'n toernooitje is een uitdaging voor degenen die altijd met dezelfde opening beginnen, want de beginopstelling wordt bepaald door de computer. De enige stukken die op hun eigen plaats staan zijn de torens en de pionnen. De rest is helemaal door elkaar gezet; wel voor beide partijen op dezelfde manier. Je houdt ook een loper op een zwart en een op een wit vakje. Jungmin vertelt me net dat hij het leuk vond maar het was wel even wennen.

Wat ook anders was, was dat de computer niet wachtte tot er een hele ronde klaar was, maar als iemand de partij had beeindigd meteen een nieuwe tegenstander tegenover hem/haar zette. Zo kon het gebeuren dat een aantal kinderen veel meer partijtjes speelde dan andere. De klok startte op 10 minuten per persoon en sommigen zijn dan na 3 minuten klaar en anderen na 18. Dat geeft een raar klassement.

Zo speelden Oscar en Tycho de meeste potjes: 10!, terwijl Joaquin er maar 4 speelde in dezelfde tijd. Ik zag Joris niet afhaken maar hij deed ineens niet meer mee. Dat bleek dus te berusten op een foutje in het systeem. Robin had zich ook aangemeld maar die komt helemaal niet in de lijst voor: het systeem had hem er al aan het begin uitgeknikkerd! Dat kan komen door een matige verbinding maar ook door de browser die je gebruikt. Jungbin kondigde nog wel aan dat hij ermee stopte: kostte hem teveel punten! Oscar was af en toe wat te haastig: 2x moest hij opgeven: 1x tegen de allesverslindende Tycho, die er met zijn dame vandoor ging en een keer tegen Jungmin die na zijn verlies tegen zijn broer toch lekker op dreef kwam. Maar hij werd toch nog 4e met 5 uit 10!


Hier Oscar aan het werk: moet er wel bij gezegd worden want niemand herkent hem zo! Hij heeft er veel lol in.

Jungmin, die zo te zien voor eeuwig een hoog tempospeler zal blijven, was 3e met 6 uit 9. De dames in het gezelschap belandden onder aan de lijst: zij zijn nog beginners en qua niveau nog lang niet op gelijke hoogte met de rest. Maar dat komt nog wel. Ik vind het geweldig dat ze er toch iedere keer weer bij zijn! Badr speelde 7 partijtjes waaruit hij 3½ punt haalde. Soms doet hij heel slimme zetten, soms werkt hij zich met zijn plannetjes zo in de nesten dat hij er niet meer uitkomt. Maar ook hij heeft er plezier in!


Badr in opperste concentratie!

Mees speelde zoals altijd heel degelijk. Hij maakt geen haast als het niet nodig is en beëindigt een partij tegen een veel zwakkere tegenstander zonder te dollen. Hij speelde 6 potjes en won ze allemaal! Daarmee werd hij 2e. Alexander heeft nog steeds moeite met dat online gedoe: achter een gewoon schaakbord zitten gaat hem veel beter af! Hopelijk krijg je niet de kans om er helemaal aan gewend te raken, en kunnen we binnen niet al te lange tijd gewoon weer naar de Lombard. Hij haalde 2½ uit 7. Joaquin is trouwens ook niet in zijn element met deze manier van schaken. Hij haalde 2 uit 4. Wie wél online geweldig uit de voeten kunnen zijn de gebroeders Bultstra! Arne, met zijn 6 jaar, wist met 4½ uit 9 beslag te leggen op de 5e plaats! Hij ging wel ten onder in de broederstrijd tegen Tycho, die er helemaal in zat vandaag en met 8 uit 10 dit toernooitje won!


Hier spelen ze tegen elkaar!

Enfin, voor de meesten was dit een leuk toernooitje, dat we zeker nog eens een keer kunnen doen. Leerzaam ook want je moet weer eens echt nadenken over je opening!