Schaken in Corona-tijd, tussenstand totaalklassement jeugd op 19 april

door Robert Aarts, 19 april 2020


Bijna alle sporten liggen op dit moment stil. Nou ja, bij het wielrennen doen ze wedstrijden na op de hometrainer en het darten probeert iets met spelers die in hun huiskamer pijltjes staan te gooien. Maar de sport waarbij het nu eigenlijk allemaal wel het beste gaat, is toch wel het schaken.


Zo wist de jonge Firouzja (pas 16 jaar!) te winnen van wereldkampioen Carlsen in de finale van de Banter Blitz Cup. Firouzja is typisch een speler van een nieuwe generatie die heel goed is geworden door veel op internet partijtjes te schaken. Dit moest ook wel, omdat het voor hem in Iran lastig was om aan echte schaaktoernooien mee te doen. Hij staat heel hoog in het klassement van Lichess en Chess.com, ga maar eens kijken.


Op dit moment is er, op initiatief van Carlsen, een internettoernooi georganiseerd met sterke deelnemers en grote prijzen. Dit is leerzaam en erg leuk om te volgen achter je PC via chess24.com.

Ondertussen heeft de jeugd van RSR Ivoren Toren drie internetspeeldagen op vrijdag gehad. We zitten nu op ongeveer 28 deelnemers, verdeeld over twee toernooien met ieder twee groepen. Voor de eerste 3 plekken per groep zijn er iedere vrijdag punten te verdienen voor een totaalklassement. Bij een gelijke stand krijgen meerdere spelers hetzelfde aantal punten. Hoe staan de zaken ervoor?

In groep 4 heeft Geunyoung met 7 punten een voorsprong genomen op de achtervolgers Hyunyoung en Maarten, die ieder 4 punten hebben. Kort daarachter zitten Luka en Rishaina met 3 punten.

In groep 3 heeft Arne een perfecte score met 9 punten. Daarachter zit een gat, zeker omdat Damièn met 4 punten helaas niet meer wil meedoen op vrijdag. Op de derde plaats staan Alexandra en James met 3 punten.

In groep 2 heeft Tycho 8 punten, maar Oscar K. heeft hem nog in zicht met 7 punten. Badr heeft nu de derde plek met 4 punten, maar Noah volgt met 3 punten.

In groep 1 staan David en Mees gedeeld eerste met 6 punten. Jungmin volgt met 5 punten en kort daarachter zit Joaquin met 4 punten.

Maar waarschijnlijk zijn we nog wel even bezig op internet. Dus alles is nog mogelijk!