Jeugdnieuws: Online jeugdtoernooitjes van 17 april 2020

door Margreet, 17 april 2020


Zoals iedere week weer een toernooitje gedaan met de A- en de B-groep. Het is leuk dat er toch veel kinderen zijn die graag meedoen iedere week, al wordt het geheel momenteel wel doorkruist door een oproep van de KNSB om online mee te doen aan een club- en schoolschaaktoernooi op diverse vrijdagen. Mochten daar veel kinderen van de club aan meedoen dan moet ons toernooi misschien een keer verzet worden.

Om 15:00 startten we weer met de B-groep. Het viel me bij het kijken bij diverse borden op dat sommige kinderen, die alle keren al hebben meegedaan, steeds beter met dat online schaken uit de voeten kunnen. Degenen die er pas later bijkwamen speelden echt fors onder hun normale niveau. Maar je went er kennelijk aan, dus blijf het vooral proberen!

In de B-groep zaten om 15:00 10 kinderen klaar: Arne, Rishaina, Geunyoung, Hyunyoung, Hoyoung, Luka, Raul en Daniel (voor het eerst), Raphael en Maarten. Er werden af en toe spannende partijtjes gespeeld, en er waren verrassende uitslagen bij! Zo slaagde Rishaina erin om van 2 cracks te winnen: zowel Daniel als Raul legden het af tegen haar. Vast een kwestie van wennen want op de club is dat nooit gebeurd!


Rishaina is in vorm!

Vooral voor de jongsten is het lastig om een vol uur alleen met schaken bezig te zijn. Desondanks gaven Maarten en Hoyoung goed partij tegen de anderen. Winnaar werd, en niet voor het eerst, Arne met 2½ punt uit 3. Geunyoung had ook 2½ uit 3, wat heel verrassend is want zij schaakt nog niet lang, en zij werd 2e, geen gedeeld eerste denk ik, omdat ze minder sterke tegenstanders had. 3e was Raphael met 2 uit 3. En Rishaina die ook 2 uit 3 had werd 4e, waarschijnlijk ook vanwege die tegenstanders. Zij won van 2 nieuwelingen.


Arne op weg naar de overwinning!

Groep A begon om 17:00. Daar deden mee: Joaquin, Mees, Joris, Tycho, Badr, Alexander, Robin, Jungbin, Jungmin, Fender, Aristarch, Oscar K en Noah. 13, en daardoor was iedere ronde 1 speler vrij. David en Simon speelden online voor de kwalificatie van hun schoolteam. Daar zijn ze in geslaagd!

Alle deelnemers hadden al vaker online meegedaan met de toernooitjes en dat kon je ook merken: er werden veel minder zware fouten gemaakt dan bij de eerste rondes en het was ook echt spannend bij tijd en wijle.

De eerste ronde was weer een soort verkenning voor de computer om speelsterkte vast te stellen. Dus wonnen degenen die normaal de hoogste rating hebben van degenen met de lagere rating. Jungmin moest zich nog wel flink inspannen om Badr eronder te krijgen, maar na ruim 15 minuten lukte hem dat ook. Toch goed gespeeld Badr! Bij Aristarch ging het zowel in de eerste als in de derde ronde mis; hij staat daar als niet gespeeld(???); misschien een probleem met de verbinding?

In de 2e ronde waren de uitslagen eigenlijk niet sensationeel of onverwacht: Mees won van Jungmin, Tycho van Badr, Aristarch van Alexander, Joaquin van Oscar. Alleen de partij tussen Joris en Jungbin was heel spannend. Tot op de allerlaatste seconde, letterlijk!, hielden ze elkaar in evenwicht. En toen viel de vlag bij Jungbin terwijl Joris nog 1 seconde op de klok had! Normaal hadden we daar toch een remise van gemaakt, zou je zeggen, maar zo'n computer is onverbiddelijk.

Ook in groep A slaat in de 3e ronde toch het concentratieverlies toe bij een aantal kinderen: ik zag Oscar binnen een paar minuten van Robin winnen en Jungmin van Joris. Ook Jungbin, nog confuus van zijn partij tegen Joris, verloor pardoes van Tycho. Fender en Noah gingen lang gelijk op maar uiteindelijk besliste Noah de partij in zijn voordeel. Mees en Joaquin speelden ook nog geconcentreerd en bereikten een remise. Zij werden gedeeld 1e in deze ronde. De 3e plaats was voor Joris met 2 uit 3.

Volgende week dus weer 2 toernooitjes op de vrijdag en waarschijnlijk een Fishertoernooi op donderdag, maar dat komt nog in de app!