Jeugdnieuws: 3 april jeugdtoernooien op internet

door Robert Aarts, 6 april 2020


Margreet en ik merkten dat er veel animo bij onze jeugd was om in deze barre tijden iets met schaken te doen. Door de succesvolle interne internettoernooien bij de volwassenen, geïnitieerd door Paul Tromp, hadden we de indruk dat het ons toch zou moeten lukken om interne jeugdtoernooien op te zetten. Maar dat bleek allemaal niet mee te vallen. Het aanmaken van een account voor chess.com bleek voor een hoop kinderen en ouders al een hele klus en het maken van een verbinding met RSR Ivoren Toren was ook nog een hele stap. En waar was dan de link naar de toernooien (in het forum dus)?

We hadden de kinderen ingedeeld in twee toernooien en de twee toernooien bestonden weer uit twee groepen. Speeltempo was 10 minuten per persoon. Toernooi B begon vrijdag om 15.00 en er waren 8 kinderen binnengekomen. Het voordeel van internetschaken is in ieder geval dat je niet de hele tijd om stilte hoeft te vragen en je kunt bij meerdere partijen gemakkelijk meekijken.

Het was duidelijk nog wel even wennen voor de kinderen hoe het werkt met internetschaken. Zo begon Damièn redelijk dramatisch tegen Maarten (die heel geconcentreerd was, zie foto) met het weggeven van allerlei stukken. James vergat meteen de gouden regels en Arne miste mat. Enfin, uiteindelijk ging het niveau wel omhoog. Damièn won de laatste pot tegen Arne en omdat James van Alexandra won, waren de drie heren in klassement 3 gedeeld eerste met 2 uit 3. In klassement 4 won Maarten met 1½ uit 3.


Toernooi A ging om 17.00 van start met 13 deelnemers, Joris en Robin kwamen er later nog bij. Joaquin verloor in gelijke stelling op tijd van David en Jungmin ging in de Caro Kann de mist in met Dc7 voordat hij gerokeerd had, waardoor Mees meteen een pion pakte en de loper in de vijandelijke verdediging had staan. Hierdoor werden bij klassement 1 David en Mees gedeeld eerste met 3 uit 3 en Joaquin en Jungmin gedeeld tweede met 2 uit 3. Tycho (die met een fraai schaakje tegen Oscar een pion naar de overkant kreeg) en Badr haalden 2 uit 3, waardoor ze samen eerste waren in klassement 2.

Al met al een leuke start van de internettoernooien, vrijdag 9 april gaan we het weer proberen. Daarna willen we ook kijken of we op donderdagmiddag varianttoernooien kunnen organiseren.