Jeugdnieuws: 28 en 29 februari kwalificatietoernooi NK ABCm in Delft

door Robert Aarts, 1 maart 2020


Bij de club van Anish Giri, DSC in Delft, werd het vierde en laatste kwalificatietoernooi voor de NK ABCm gehouden. Bij categorie B waren er maar liefst 30 deelnemers voor de laatste 3 NK kwalificatieplekken. Vanuit RSR Ivoren Toren gingen Joaquin, Jungbin, Jungmin en dubbellid Thijs een poging wagen.

Er werd op een hoog niveau gespeeld, de partijen gingen bijna allemaal door tot het bittere einde. Opvallend veel Hollandse en Franse openingen en zowaar kwam ook het Halloweengambiet langs (die overigens wel verloren werd). Er was iedere dag een toernooicoach aanwezig om de partijen met de deelnemers te analyseren.Jungbin en Jungmin hadden een zwaar toernooi. Ze kwamen op beide dagen te laat en ze speelden ook rommelig. Jungbin had nog een miraculeuze ontsnapping tegen de sterke Jurriaan Boeren, waarbij een achterstand van twee lopers door middel van een röntgenaanval op de dame werd hersteld. Maar dit was dan ook zijn enige punt van het toernooi en ook Jungmin kwam niet verder dan een punt. Hiermee waren ze helaas de hekkensluiters van het toernooi, maar ze hebben nu wel een hoop oefenstof meegekregen.


Joaquin had zwaar geoefend op het Siciliaans in de Scheveningen-variant en dat ging op zich prima. Maar hij had problemen met het korte speeltempo (55 minuten en 10 seconden increment). In de eerste ronde wist hij tegen het beste meisje, Veronique Bogouslavskii, met 10 seconden op de klok nog remise af te dwingen. Maar in ronde 3 ging hij tegen de sterke en als eerste geplaatste Nyuk Lyn Cchung door de tijd. Een prachtige combinatie, waarmee hij een toren binnenhaalde, had een kwartier denktijd gekost en dat was helaas te veel. Ook in ronde 4 was er zware tijdsdruk en kwam hij met remise goed weg. Uiteindelijk behaalde hij 3½ uit 6, een 10e plek in het toernooi.


Thijs had een moeizame start. Remise tegen Daniel Franke en hij kwam erg goed weg tegen Veronique (ook remise). Daarna verlies en de avondpartij tegen Jungbin moest gewonnen worden. Dat leek ook te gebeuren, zijn torens hadden al bijna mat gezet, toen... het brandalarm afging! Het clubgebouw bevindt zich tussen studentenwoningen en er bleek een studentenmaaltijd zwaar aangebrand te zijn. Het ontruimen ging prima, de beheerder was echter spoorloos, dus het alarm bleef maar doorloeien.


Uiteindelijk besloot de KNSB om de avondronde te schappen. Verstandig, want pas om 22.30 werd de beheerder gevonden. Pech voor Thijs, die de volgende dag heel sterk 3 uit 3 haalde en hierdoor met 4 uit 6 zevende werd. Maar dit was een half punt te weinig voor een kwalificatieplek. Hierdoor zal vanuit de RSB alleen Job Verheul, die zich al had geplaatst in Eindhoven, bij het NK B in Almelo aanwezig zijn. Maar het was een prettig en gezellig toernooi. De liveborden waren uitstekend geregeld. Volgend jaar mag van mij de kwalificatie hier ook wel weer plaatsvinden.