Jeugdnieuws: 2e Speeldag van de PJK A, B en D in Spijkenisse

door Margreet, 25 februari 2020


Op 22 februari vond, zoals eerder vermeld in het verslag van Robert, de 2e speeldag van de PJK AB en D plaats in de Boekenberg in Spijkenisse. Daar hadden we voor de verandering eens rust en ruimte. In de AB groep zaten maar 8 deelnemers en in de D 24, een heel verschil met de speeldagen voor C, E en FGH. Het zijn natuurlijk ook oudere kinderen en die zijn toch vaak een stuk serieuzer (en dus rustiger).

De AB begon zeer bijtijds. Toen ik om 9:45 binnenkwam zaten ze al. Jungbin speelde tegen Kathleen, die heel sterk is. Hij stond eigenlijk de hele partij een stuk voor maar uiteindelijk werd het toch remise omdat, zo zei Jungbin, hij niet meer wist wat hij moest doen... Er had dus meer in gezeten. Hij heeft de partij nog wel met Sicco geanalyseerd maar wat daaruit kwam heb ik niet meegekregen.


Jungbin en Kathleen dus

Thijs kwam uit tegen Vinh , die op dat moment op de 1e plaats stond met 3 uit 3. En hij won die partij! Dat was voor Vinh ook meteen het enige verliespunt. Hij werd 1e in de A-categorie. Thijs intussen wist zijn 1e plaats in de B-categorie veilig te stellen met een overwinning op Joshua en een remise tegen Cedric. Gefeliciteerd!

Jungbin was een beetje moe geloof ik; hij zat 's morgens al flink te geeuwen en ging slordig spelen. Van Alan verliezen was geen schande maar van Pathman had hij best kunnen winnen. Hij zei zelf dat hij er geen moeite voor had gedaan. Daardoor eindigde hij als 3e in de B, en als 6e in het deelnemersveld.In de D-categorie weer een hoop spektakel:

Ronde 5 , de 1e ronde van deze dag, startte met Mees tegen David, die beiden in goeden doen waren. Na de eerste speeldag stonden ze op plaats 1 en 2 in de ranglijst. Mees was de gedoodverfde favoriet: hij was in de C al kampioen van de RSB en had tot nu toe in de D ook alles gewonnen... maar nu ging het even niet goed: Mees verloor en dat was toch heel onverwacht, voor iedereen! Gelukkig kwam hij deze schrik snel te boven! Mees doet echt heel veel aan schaken en de resultaten zijn er ook naar. Na zijn zegetocht van de eerste toernooidag had hij nog steeds een riant uitzicht op het kampioenschap van de D-categorie.

David, die ook hard traint, was tijdens dit toernooi volgens mij in zijn beste vorm ooit! Zijn overwinning op Mees was geen uitschieter, hij speelde geweldig! In het hele toernooi had hij 5 overwinningen, 3 remises en slechts 1 verliespunt. Dat kwam door een foutje in een lastig pionneneindspel tegen Louis Liu, de latere nummer 2. Hij gaat wel een monsterachtige ratingstijging tegemoet op deze manier!


Hier de heren, die op dat moment 1 ,2 en 3 stonden aan de start van de 5e ronde


En Oscar, de 4e heer

Joris speelde tegen Rawi, een goede schaker van Klimop. Die had echter teveel tijd nodig omdat Joris hem flink in de tang had. Joris stond qua stelling beter. Enfin, Rawi ging door zijn vlag, dus Joris won. Joris had een iets mindere 2e toernooidag, net als Mees, maar hij won nog wel van Rawi en Janice ( Klimop). Helaas was dat net niet genoeg om een plaats bij de eerste 5 te bemachtigen, die naar het NK mogen.

Sicco, de vader van Oscar, heeft de hele dag met de kinderen partijen geanalyseerd, bijgestaan door Joost, de vader van Joris.


Een paar tafels verderop startte Oscar tegen Janice, ook van Klimop. Ook zij kwam erachter dat de speeltijd niet onbeperkt is. Oscar speelde deze dag echt heel goed en tegen Janice stond hij er ook wel goed voor toen ze door haar vlag ging. Ook een punt! Oscar haalde deze dag 3 uit 4; hij verloor alleen van Mees. Jammer dat hij de eerste dag wat minder goed had gespeeld, anders was hij wel bij de eerste 5 gekomen.


Wit : Oscar, zwart Janice. Let op de klok!

Joep, die eigenlijk bij de Klimop hoort maar nog wel dubbellid is bij ons speelde een matig toernooi. Na dag 1 stond hij nog netjes op de 6e plaats maar daarna is hij helaas een stukje gezakt. Hij werd uiteindelijk 11e met 4½ uit 9.

Mees tegen Oscar was nog een spannende partij. Op een gegeven moment waren alle andere partijen wel zo'n beetje afgelopen en zaten zij min of meer in het eindspel.


Mees links, Oscar met wit rechts.

Maar met 2 pionnen voorsprong kon de overwinning Mees niet meer ontgaan.

Ook Joris was er in ronde 7 niet in geslaagd om hem te verslaan. Helaas verloor Mees wel in de laatste ronde van Rawi, die ook een heel goede dag had. Mees was nog even erg bang dat hij nu geen eerste zou worden maar zó erg was het niet. Met 7 uit 9 werd hij ook in de D-categorie kampioen van de RSB! Gefeliciteerd!

David wist zich na zijn 0 tegen Louis prima te herstellen. Hij won van Luca en speelde remise tegen Samuel. Dit bracht hem op 6½ punt, evenals Louis, maar die had wat meer weerstandspunten. Maar wel naar het NK! Gefeliciteerd! En het wordt nog bij hem thuis om de hoek gehouden ook, in Rijswijk, 5 minuten lopen.


De uiteindelijke winnaars! Mees, Louis, David, Samuel en Rawi, allen naar het NK!