Jeugdnieuws: PJK D en A/B in IJsselmonde en rapidtoernooi in Spijkenisse

door Robert Aarts, 9 februari 2020


Zaterdag 8 februari was er op twee plekken schaken in de regio Rotterdam. In Spijkenisse was voor de 34e keer het open schaakkampioenschap waarbij er 7 rondes met rapidtempo werden gespeeld. In IJsselmonde was de eerste speeldag van de PJK D en A/B. Bij D werden er 5 partijen gespeeld, bij A werden er 3 partijen geschaakt.Bij de PJK A/B deden Jungbin en dubbellid Thijs mee. Ze moesten meteen tegen elkaar en Jungbin kreeg zowaar een stuk voorsprong. Hij durfde het echter niet uit te spelen en hield het bij remise. In tweede ronde verloor Jungbin van koploper bij de A, Vinh Nguyen, maar de derde ronde wist hij mooi een punt te pakken. Hij heeft nu 1½ uit 3.

Na de remise won Thijs van Alan Bakija en hij speelde gelijk tegen Kathleen Velasco waardoor hij met 2 uit 3 eerste staat bij de B. Op 22 februari is de tweede speeldag.


Bij de PJK D deden Mees, David, Joris en dubbelleden Joep en Oscar mee. Mees strooide weer eens met ongewone openingen, offers en dubbele aanvallen. Zo is Yuko Paulzen ooit een angstgegner geweest voor Mees maar nu ging Yuko er kansloos af. Joep probeerde met baseline schaken de storm tegen te houden, maar Mees wist toch door te breken en dus weer een punt erbij. Tegen Louis Liu werd een overbelaste toren met een loper aangevallen en daarna was het snel gedaan. Met 5 uit 5 staat Mees onbedreigd bovenaan en is het NK in Rijswijk in zicht.

Ruim daarachter staat David tweede met 4 uit 5. Hij speelde gelijk tegen Joris en tegen Rawi Wortman kwam hij goed weg, omdat Rawi een veel betere stelling niet durfde uit te spelen. Tegen Oscar kreeg David een dame cadeau, tegen Joep wist David knap een stelling met torens tegen torens naar winst te loodsen.

Joris speelde gelijk tegen David en verloor van Louis. Maar de overige drie partijen werden keurig gewonnen. Hierdoor staat hij op een gedeelde derde plaats met 3½ uit 5. Joep staat op 3 uit 5 onder andere door winst op de vrouw in vorm, Kristel van Middelkoop. Ook won hij van Parsa Mohebbinezhad, omdat die een gewonnen stelling weggaf door een stukkenruil verkeerd te berekenen. Hierdoor had Joep opeens een toren voorsprong. Parsa op zijn beurt won weer gelukkig een punt tegen Oscar, omdat Oscar met mat in zicht door de tijd ging. Oscar staat nog wel op 2½ uit 5. Er zijn vijf kwalificatieplekken voor het NK, dus alles is nog mogelijk bij de tweede speeldag op 22 februari, dit keer in Spijkenisse.


In Spijkenisse was nu het open schaakkampioenschap. Vanuit de RSR Ivoren Toren jeugd deed alleen Joaquin mee. Maar er speelden genoeg bekenden mee (onder andere Dana, Dylan en Ansh); hierdoor was hij ook niet het enige kind dat meedeed. Het tempo (20 minuten per persoon) was toch wel weer wennen, dus ging Joaquin in de vierde ronde in gewonnen stelling door de tijd. Maar hij verloor verder alleen van de ongeslagen winnaar en werd met 4½ uit 7 vierde in de B-groep. En dat was goed voor een mooie geldprijs! Winnaar van de sterk bezette A-groep werd overigens Hing Ting Lai, de Blitzkoning van Nederland.