Jeugdnieuws: Verslag PJK E en tweede dag PJK C, Mees C-kampioen van de regio Rotterdam!

door Robert Aarts, 26 januari 2020Zaterdag 25 januari begon om 10.00 in bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse de tweede dag van de PJK C van de RSB. Een uurtje later mochten de kinderen bij de PJK E aan de bak. Zal je net zien, zijn ze beneden bezig met de verbouwing van de Happy Italy ... Gelukkig waren de bouwvakkers welwillend en konden bepaalde luidruchtige werkzaamheden worden uitgesteld.

PJK E


Bij PJK E deden maar liefst vijf kinderen van RSR Ivoren Toren mee, te weten Tycho, Badr, Robin, Alexander en Simon. En alle vijf waren ze zeker kansrijk voor een van de drie plekken voor het NK in Waalwijk.

Maar de eerste ronde was meteen een domper, want alleen Simon en Badr wisten te winnen. Na twee rondes was alleen Badr nog zonder puntenverlies. In ronde 3 moest Badr tegen topfavoriet Arda Yantur van Erasmus. Helaas pakte Badr een vergiftige pion op b7, waarna de jacht op zijn dame werd geopend. Die kwam in een vork terecht en toen was het snel voorbij. Tycho kreeg mat achter de paaltjes, Simon verloor en Robin en Alexander wonnen.

In ronde 4 verloor alleen Simon. In ronde 5 won Robin weer, waardoor hij er opeens heel goed voor stond op de ranglijst. Simon en Tycho wonnen, terwijl Badr en Alexander lang bezig waren. Alexander verloor uiteindelijk in het eindspel, Badr kreeg diverse matdreigingen op zich af en moest ook nog opeens plassen. Maar hij speelde daarna de pot van zijn leven en wist uiteindelijk zelf een matcombinatie te vinden, waarna zijn tegenstander zowat het bord doormidden sloeg!

In de zesde ronde moest Robin nu tegen de ervaren toernooienschaker Odette Blom, Badr tegen talent Pars Mohebbinezhad, Tycho tegen het andere talent Oscar Koppenens en Simon tegen Alexander. Robin kwam in een baseline gevecht terecht, die nog uren had kunnen duren, maar hij besloot toch maar remise aan te bieden. Badr deed het prima, kwam in de stelling loper/twee pionnen tegen twee maal twee pionnen te staan (remisestand), maar wist niet hoe hij dit moest uitspelen en er brak toch een vijandelijke pion door. Tycho verloor en was daardoor uitgeschakeld voor een kwalificatieplaats, Simon won overtuigend van Alexander.

In de laatste ronde moest Robin tegen Arda. Winst had hem naar het NK gebracht, maar het zat er niet in. Arda speelde rustig op de aanval, totdat hij het gaatje had gevonden voor de mataanval. Heel jammer, maar Robin was met 4½ punten wel knap vijfde geworden! Tycho, Simon en Alexander wonnen de laatste pot, hierdoor hadden Tycho en Simon uiteindelijk totaal 4 punten en Alexander 3½ punten.

Badr wist een mooie mataanval op te bouwen en scoorde zijn vijfde punt. Hiermee werd hij derde! Na afloop moest hij een barrage spelen tegen Oscar voor een kwalificatieplek. Helaas was die gewoonweg te sterk en verloor Badr beide partijen. Jammer, maar Badr heeft weer een mooie schaakstap gezet.


PJK C

Mees stond er na dag 1 prima voor met 3 uit 3. Tegen Luana Mensing had hij het Anti-Siciliaans voorbereid. En opvallend genoeg raakte Luana (die kennelijk een "normale" Najdorf had verwacht) compleet van de leg en raakte ze veel tijd kwijt met nadenken. Mees ging ondertussen rustig bij de PJK E kijken en kon bij terugkomst zien dat Luana nog weer slechter stond. Uiteindelijk brak het bij haar en was Mees op 4 uit 4 gekomen! Joaquin en Rhys Arnold moesten met 2½ uit 3 tegen elkaar en het werd zoals verwacht een Hollandse opening. Joaquin kwam twee pionnen voor, maar door diverse matdreigingen werd het na een lange strijd remise. David had een bye, Joris en Bent wonnen en Jungmin verloor weer in het eindspel. Joep gaf tot verbijstering van tegenstander Janice Fu op, want ze meende (en dat bleek ook bij de analyse) dat het minimaal gelijk stond.

In de volgende ronde moest Mees tegen Rhys. In de hooligan-stijl van Michail Tal werd Rhys meteen onder druk gezet met snelle, agressieve zetten en vreemde offers. Mees ging weer bij de PJK E kijken en na terugkomst zag hij een matcombinatie. Rhys kon het niet geloven, bleef nog een kwartier naar het bord kijken, maar de koning ging toch echt om. Mees nu op 5 uit 5. Joaquin hield het lang vol tegen Dana Verheij, maar in het pionneneindspel ging het mis. David won heel sterk van Louis Liu, Bent won van Joris, Jungmin pakte z'n eerste punt en Joep speelde gelijk.

In de laatste ronde moest Mees tegen Zimo Qi. Die bewaarde wel de rust en wist van Mees te winnen. Maar op grond van weerstandspunten werd Mees wel kampioen van de RSB met 5 uit 6 en Zimo mag door de vakantie van Mees naar het NK in Almelo. Joaquin en David eindigden uiteindelijk op 3½ punten, Bent en Joris op 3 punten, Jungmin op 2½ punten en Joep op 2 punten.

Over twee weken is het PJK D in IJsselmonde waar Mees een unieke dubbelslag kan maken. Hopelijk zijn er veel RSR Ivoren Toren kinderen aanwezig, want er zijn maar liefst 5 NK kwalificatieplekken.