Jeugdnieuws: 4 januari 2020 PJK FGH RSB / eerste speeldag PJK C RSB

door Margreet en Robert, 6 januari 2020


Verslag Margeet

De persoonlijke kampioenschappen voor de jeugd van de RSB zijn weer van start gegaan, wederom in de Boekenberg in Spijkenisse, zoals de laatste jaren gebruikelijk is.

De C-categorie mocht de aftrap verrichten, 's morgens om 10u00 al. Ik kan dan nog niet nadenken maar zij kennelijk wel. En dat hebben ze dan ook geweldig gedaan! Maar daarover straks meer.


PJK F

Om 12u30 ging het kampioenschap voor de F, G en H van start. We hadden in de G geen aanmeldingen, ik geloof dat onze club niemand uit 2012 als lid heeft, maar in de H deed Arne mee (verslag door Robert) en in de F hadden we 3 deelnemers: Emma bij de meisjes en Damièn en Raphael bij de jeugd. Ze hebben de groep waarin meestal alleen jongens zitten "jeugd" genoemd, omdat je er als meisje voor kunt kiezen om niet in de meisjescategorie uit te komen, maar gewoon met het klassement van de jongens mee te doen. Emma speelde trouwens bijna enkel tegen jongens, want er zat maar 1 ander meisje bij de F (maar dat is ze wel gewend).


Van tevoren hadden we zeker Damièn wel kansen toegedicht om een prijs te winnen maar het bleek al snel dat de bezetting best sterk was. Hij heeft het toch wel heel goed gedaan want met 4 uit 7 sla je toch bepaald geen beroerd figuur! Hij had wel een paar momentjes dat hij dacht: "nu is het mat", en dat was het dan nog nét niet, maar het lukte hem uiteindelijk toch. Jammer genoeg moest hij in de laatste ronde tegen de nummer 1 van de RSB (en favoriet voor de nationale titel) en dat was toch een beetje te veel. Maar hij is zeker erg vooruitgegaan in het afgelopen jaar! Officieel werd hij 7e van de 17 deelnemers maar vanaf de 4e plaats waren er 5 kinderen met 4 punten die dus feitelijk allemaal gedeeld 4e waren! Hij krijgt nog een beker opgestuurd.


Voor Damièn en Raphael was het pas de 2e keer, en voor Emma pas de 3e keer, dat ze aan een toernooi deelnamen. Voor Emma was het zelfs al een jaar geleden dat ze meegedaan had, ook aan de PJK. Toen was ze niet geplaatst voor het NK omdat een ander meisje, met meer ervaring, won. Maar nu was zij van de 2 meisjes echt de beste. Ze moet de komende maanden wel wat toernooiervaring opdoen want ze is dus het beste meisje in de categorie F op dit moment en dat betekent dat ze wel naar het NK in Maastricht mag! Voor haar waren die 7 partijen erg vermoeiend want ze is niet gewend om meer dan 1 of 2 potjes op een dag te spelen en dan is dit wel een uitdaging! Ze wist 2 punten te halen en was totaal verbijsterd toen bleek dat het genoeg was voor een NK-startbewijs. En ze kreeg nog een beker ook!


Raphael tenslotte deed het goed! Hij is pas sinds september lid maar heeft stap 1 al uit en begint echt op dreef te komen. Het is knap dat hij als beginner al vooruitdenkt en zetten doet met een vooropgezet plan! Soms verliest hij daarbij zijn verdediging een beetje uit het oog, jammer genoeg. Tot twee keer toe heb ik hem in stomme verbazing naar het bord zien staren omdat hij plotseling mat was gezet... Maar 3 uit 7 is beslist een heel beste score in dit veld en wie weet wat het nog kan worden!

Verslag Robert


PJK H

Arne deed dus mee in categorie H. Hij vergat zo af en toe nog de torens te activeren en de pionnen gingen soms wel heel snel naar voren, maar Arne had een topdag!

Hij mocht meteen tegen grote concurrent Ethan Mei. De partij ging op en neer en uiteindelijk bleven er twee koningen over. Remise dus. Daarna twee strakke overwinningen, waardoor hij tegen G-favoriet Oscar Koppenens (rating 912!) moest. Dat was even een brug te ver, helaas een verliespunt. Ook Amir Tetova was te hoog gegrepen voor Arne, dus weer een nul.

Het ging er nu echt om spannen, Arne liep nu een punt achter op Ethan. Maar in de volgende ronde verloor ook Ethan van Oscar, terwijl Arne de overwinning naar zich toetrok. Allebei 3½ punt, de laatste ronde werd dus heel spannend. Ethan had het punt snel binnen, en bij Arne vond een prachtig gevecht plaats. Arne stond een dame voor, maar zijn tegenstander leek weer helemaal terug in de wedstrijd te komen door twee pionnen te promoveren. Die tweede promotie was echter niet handig, want Arne had een matcombinatie met toren/dame gevonden en met twee dames tegen zich wist hij toch te winnen!

Ethan en Arne waren dus met 4½ uit 7 gelijk geëindigd en er moest nu een barrage plaatsvinden voor de H-plek bij het NK. Gelukkig had Arne nog energie over en wist hij deze winnend af te sluiten! Heel knap gedaan, Arne mag 20 juni naar het NK in Maastricht. Voormalig lid Jurre werd overigens mooi derde.Eerste speeldag PJK C


Bij PJK C waren er op basis van rating en ervaring vier topfavorieten voor de titel, namelijk Dana Verheij, Lorin Arnold, Luana Mensing en Zimo Qi. De eerste plaats is ook de enige plek voor het NK in Almelo. Van deze vier heeft na de eerste speeldag echter alleen Luana 3 uit 3. De eerste plaats deelt ze met ... Mees! Die wist in de derde ronde heel fraai en verrassend van Dana te winnen.

Zimo verslikte zich in de eerste ronde al in Lennart van de Bos (remise) en ook tegen Joaquin werd het remise. Joaquin staat hierdoor derde met 2½ uit 3 samen met Rhys Arnold, die in de eerste ronde na vijf zetten een salonremise tegen zijn broer Lorin had. Maar daarna ging Lorin door een verkeerd berekende aanval verrassend onderuit tegen Louis Liu.

Er spelen nog vijf andere kinderen van onze club mee. David en dubbellid Joep hebben 1½ punt, Joris en Bent hebben 1 punt en Jungmin heeft een half punt. Op 25 januari is de tweede speeldag en die bestaat ook uit drie wedstrijden.