Jeugdnieuws: Klimoptoernooi op 21 december

door Margreet, 23 december 2019


Dit jaar organiseerde Jan Sijbesma voor de 40e!! keer het Klimoptoernooi. Vroeger heette het geloof ik Bongerdtoernooi maar sinds de naam van de school waar het gehouden wordt veranderd is in Klimop zijn zowel de naam van de club als van het toernooi mee veranderd. De opkomst was niet overweldigend, hoewel het altijd een erg gezellig toernooi is. Er waren al veel mensen met wintervakantie (nou ja, winter...)

In dit toernooi worden de groepen ingedeeld op basis van leeftijd: 1 groep kinderen t/m 8 jaar, een groep t/m 10 jaar en 1 t/m 12 jaar. De oudere jeugd kan dus ook niet meedoen. En het telt ook niet mee voor je rating.

Onze club had maar 3 afgevaardigden en alle 3 in de groep t/m 10 jaar: Maysara, Badr en James. Ze troffen het niet: er was een heel sterke bezetting met veel Klimopspelers natuurlijk, uit de hoogste regionen van de club. We wisten van tevoren dat het een zware klus ging worden.

In de 1e ronde troffen gelijk Badr en Maysara elkaar. Badr schaakt al aardig wat jaartjes dus Maysara kon geen partij voor hem zijn. Dat wisten ze allebei ook wel en zo verliep het ook.


Hier zitten ze aan de start

James had een behoorlijke tegenstander en verloor ook zijn eerste partij. In de 2e ronde was hij vrij omdat er een oneven aantal deelnemers was. Daar kreeg hij dan wel een punt voor! (Nou was hij niet helemaal vrij want ik had verzonnen dat hij dan wel een beetje kon leren noteren dus we hebben die tijd nuttig besteed) Hij heeft nog steeds wat concentratieprobleempjes en dat zie je ook wel in zijn spel: hij wisselt briljante zetten af met afschuwelijke blunders en die werden hem in veel gevallen fataal!


James in een zware partij!

Maysara had het moeilijk. Ze zag hier en daar wat over het hoofd, hoewel ze heel geconcentreerd bezig was maar nog te veel op 1 plek van het bord gericht. Je kunt beter zorgen dat al je stukken in het spel komen want nu gebeurde het dat de rij stukken links van de koning allemaal weg waren, terwijl rechts alles nog op een rijtje achter de pionnen stond. En toen was de koning wel erg alleen...

Badr intussen verging het in de 2e en 3e ronde ook nog niet best. Hij moest er echt even inkomen maar als je in zo'n toernooi een prijs wilt winnen kun je je dat eigenlijk niet veroorloven. Maar vanaf de 4e ronde ging het een stuk beter!


Badr in ronde 4!

Hij stond op een gegeven moment flink voor, een dame en een toren en hij had zijn plannetje al helemaal klaar toen zijn tegenstander een kolossale blunder beging en zijn laatste toren weggaf waardoor Badr mat achter de paaltjes kon geven. 1-0! Een paar partijen heeft hij genoteerd: die kan de trainer nog eens met hem doornemen, al vergat hij af en toe wel een zet op te schrijven. Uiteindelijk werd hij gedeeld 8e en dat is heel behoorlijk bij zo'n sterk bezet toernooi!

Ook in de 5e en 6e ronde wist hij te winnen maar in de 7e kwam hij tegenover Rawi te zitten (van Klimop, de uiteindelijke winnaar) en dat was nog net iets te veel, hoewel ik omstanders hoorde zeggen dat Badr een goede speler was waar je voor op moest passen. Toch leuk!

Maysara wist wel van Ava te winnen die normaal toch best goed schaakt maar nu ook veel fouten maakte en een paar keer zichzelf schaak zette.


Er was kennelijk een aanleiding voor een vingertje!

In de laatste ronde moesten James en Maysara tegen elkaar: ze hadden allebei 2 punten dus het ging erom spannen. Helaas waren ze allebei ook al erg moe dus hun partij verdiende niet de schoonheidsprijs. James zat stukken weg te geven en Maysara had dat niet altijd in de gaten. Ze stond erg ver voor en toen maakte ze een fout: in een totaal gewonnen stelling zette ze pat; echt zonde! Voor James was het natuurlijk wel een opluchting. Allebei dus 2½ punt totaal. En gedeeld 22e!

Helaas dus geen prijzen voor onze deelnemers maar toch was het wel weer gezellig. Iedereen kreeg nog wel een aandenken mee en om 18u00 konden we allemaal naar huis.