Jeugdnieuws: HSB Grand Prixtoernooi op 1 december

door Margreet, 2 december 2019


Met 5 kinderen van onze club zijn we zondag 1 december naar Zoetermeer geweest voor een Grand Prix van de HSB. Dat waren er minder dan gewoonlijk, maar dat was ook wel logisch want zaterdag was de laatste ronde van het NK voor jeugdclubteams geweest en bovendien was er een Grand Prix in Ridderkerk op 30 november en de meeste kinderen doen geen 2 toernooien in 1 weekend. Behalve dan Alexander want die heeft zowel in Ridderkerk als in Zoetermeer gespeeld en nog goed ook!

De andere vier waren Badr, die het hoogst speelde, in groep 3, James in groep 17 en Raphael en Daniel die allebei hun eerste toernooi meemaakten, in groep 22.

Kennelijk was niet iedereen zo netjes op tijd als wij want het toernooi startte uiteindelijk pas om 13:20. Daarna hebben de wedstrijdleiders de tijd gelukkig wel ingelopen zodat iedereen toch nog voor 17:00 klaar was.

Badr had het heel moeilijk in groep 3. Hij maakte tegen de meeste tegenstanders geen schijn van kans en baalde vreselijk. Dat wordt weer flink trainen want hij is toch eigenlijk een goede schaker en al bezig in stap 2+! Uiteindelijk verloor hij al zijn partijen en werd dus laatste. Volgende keer beter!


Badr aan het werk; gaat nog wel redelijk ondanks een loper achterstand...

Alexander, in groep 5, verging het een stuk beter. Hij had zaterdag in Ridderkerk al een 3e prijs gewonnen en zat er nog helemaal in! Zelf zei hij dat het eigenlijk te gemakkelijk was: iedereen speelde voor sinterklaas en gaf stukken aan hem weg, vooral dames, en dat moet je bij Alexander niet doen want dan verlies je dus.


Alexander in zijn eerste partij, die hij zou winnen.

Uiteindelijk werd hij 1e met 5 uit 5! Goed gedaan!

James, in groep 17, had het ook niet zo moeilijk. Hij hoort eigenlijk een hogere rating te hebben dan hij nu heeft, maar ergens is het niet zo erg want na een aantal partijen zakt de concentratie weg en krijgt hij het toch vaak moeilijk. Maar ik moet zeggen dat het tegenwoordig steeds langer duurt voor hij dat punt bereikt dus er zit wel vooruitgang in!


James, net begonnen, fris en fruitig!

Pas bij de laatste ronde werd het hem een beetje teveel maar toen had hij al heel veel punten; uiteindelijk 7½ uit 10, een mooie score waarmee hij 2e werd!

In groep 22 waren de tegenstanders toch minder gemakkelijk dan het aanvankelijk leek. Er waren er meer die hun eerste toernooi speelden maar ook een paar die al heel aardig mee konden. Het was wel wennen voor Raphael en Daniel. Maar ze hebben goed hun best gedaan. Daniel, die bijna 7 jaar is, speelt al best aardig maar wat hij in zijn boek onmiddellijk ziet, ziet hij op het bord nog lang niet altijd. Hij gaf een beetje te vaak stukken weg en daar win je niet mee. Dat komt nog wel goed: vaak spelen en thuis ook oefenen, dan ga je het snel beter zien! Hij werd 5e met wel nog 3 uit 10! De eerste ronde speelden de heren tegen elkaar en wonnen daarvan ieder 1 partijtje, dus daar krijgen we ook geen scheve gezichten van op de club.


Hier een foto uit de laatste ronde die Daniel wel 1½ punt opleverde.

Bij Raphael ging het na een paar ronden (gewenning waarschijnlijk) ook veel beter. Hij is iets ouder en dan ga je de dingen ook sneller doorzien. En een paar winstpotjes doen wonderen voor de motivatie! Hij wist zowaar 6 partijen te winnen en mocht aan het eind van het toernooi de 2e prijs in ontvangst nemen!

Zo tegen 17:00 kon iedereen weer naar huis. De 3 winnaars nog even vereeuwigd voor het nageslacht:


Alexander met de 1e prijs!


James is 2e geworden!


En op zijn allereerste toernooi de 2e prijs voor Raphael!